Színészek, rendezők

Tom Hanks

Tom Hanks filmek Thomas J. Hanks 1956. július 9-én született a kaliforniai Concordban. Ötéves volt, amikor a szülei elváltak, >>>

Thomas J. Hanks

Születési idő, hely: 1956. július 9. USA/Kalifornia Concord
Nemzetiség: amerikai
Foglalkozása: színész, rendező

Thomas J. Hanks 1956. július 9-én született a kaliforniai Concordban. Ötéves volt, amikor a szülei elváltak. Ő az apjával maradt. Az öreg igazi hippi volt, bejárták egész Kaliforniát, erdőben, folyóparton aludtak, sokat nélkülöztek. Az iskolában félénk volt, amit azzal próbált leplezni, hogy gyakran ő lett az osztály bohóca.

Hol jófiút alakított, hogy csibészt, s ez nagyon jó iskola volt a leendő színész számára. A középiskolában Hanks rájött, hogy „ideges energiáit” leginkább az iskolai színielőadásokon tudja levezetni, s hamarosan felvette tantárgyai közé a drámairodalmat is.
Érettségi után a sacramentói egyetem drámatagozatára iratkozott be, Csehov Cseresnyéskertjében nyújtott alakítása után Vincent Dowling főrendező meghívta Ohióba, a Nagy Tavak Shakespeare Fesztiválra, ahol először hajolt meg közönség előtt, az 1977-es előadáson a Makrancos hölgyben Grumiót alakította. Az egyetemről persze kimaradt, már nem érezte, hogy papírra lenne szüksége, s nem is lett volna ideje a további
tanulásra, mivel feleségül vette Samantha Lewes-t, s hamarosan megszületett Colin fia, majd Elizabeth nevű kislánya is.
1980-ban New Yorkba költöztek. Számtalan meghallgatáson vett részt, majd rámosolygott a szerencse és kis szerepet kapott a He Knows You're Alone című bunyósfilmben.
Hamarosan áttelepült Los Angelesbe, s a következő feladata sokkal ígéretesebbnek tűnt, az SBC tévécsatorna egyik tehetségkutatója ugyanis felfigyelt rá, és beválogatta a Bosom Buddies (Kebelbarátok) című sorozatba. Ezek után Hanks olyan tévésorozatokban vendégszerepelt, mint a Taxi, a The Love Boat, a Family Ties, és a Happy Days.
Az utóbbiban látta meg Ron Howard rendező, és mellékszerepet ajánlott neki a Csobbanásban. A magas barna férfi felemás cipőben, a Legénybúcsú, a Pénznyelő és a Behálózva (Dragnet) egyaránt bebizonyították, hogy a tehetség nem olvad el akkor sem, ha a film nem a műfaj csúcsa.

Segítség, felnőttem! című filmben Tom egy felnőtt férfi testébe zárt kisfiút formált meg olyan sikerrel, hogy Oscar-díjra nevezték érte, de a díjat - érthető okokból - Dustin Hoffman nyeri az Esőemberért.
Érdekes módon a siker majdnem keresztbetöri Hanks karrierjét. Az életem a kabaré, az Ami sok az sokk és a Joe és a vulkán ugyanis ugyanolyan vacakok voltak, mint a Segítség felnőttem előtti időszak alkotásai. Ráadásul egyelten reménye A hiúságok máglyája a parádés szereposztás - Bruce Willis, Melanie Griffith - és a bestseller regény ellenére is kezdettől fogva el volt átkozva és csúfos kudarc lett úgy, hogy Hanks alakítását szidták a legjobban a kritikusok. Mentőövet nyújtott neki, a Micsoda csapat! Ez a mozi az év egyik legnagyobb sikere lett.
Még ebben az évben a Punchline-ban is bizonyította tehetségét, a filmben egy önpusztító, vitriolos humorú komikust alakított.
Az egyik kopó, másik eb című mozi felhőtlen szórakozást biztosított nézők és szereplők számára, bár Hanks bevallása szerint kutyapartnere, Hooch némelykor hamarabb felfogta a rendezői utasításokat, mint ő.
A Philadelphia c. filmjéért Oscar- díjat kapott.


A következő évben megint nagy alakításra nyílt lehetősége: a Forrest Gumpban egy együgyű alabamai fickót játszott, aki a legszokatlanabb hősök egyikévé válik. Ezért a filmért ismét Oscar-díjban részesült.
Ezek után Tom szkafanderbe bújhatott, mivel az Apollo-13-ban megkapta Jim Lovell parancsnok szerepét.
A Földre való visszatérés után Hanks nekilátott élete első forgatókönyvének. A Nyomul a banda! A Wonders nevű kisvárosi rockbanda története mérsékelt sikert aratott. Ezután egyenruhába bújt, Steven Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében, ami 1988-ban az év sikerfilmje lett, s nevezték a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb főszereplő Oscar-díjára. A dráma után vígjáték következett, Nora Ephron habkönnyű komédiájában, A szerelem hullámhosszában Meg Ryan volt Hanks partnere.
Aztán megint Oscar-jelölésre érdemes szerepet kapott.
A Halálsoron című film a gazdasági válság idején játszódott, Hanks börtönőrt játszott. A Számkivetettben modern Robinsonként vesztegel évekig egy szigeten a FedEx alkalmazottjaként. Ráadásul utóbbi mozi csupán az ő szereplésének köszönhetően lett kasszasiker, igaz remek alakítása bővenellensúlyozza a forgatókönyv fogyatékosságait. A film kedvéért 22 kilót adott le pár hónap alatt. A filmnek egyénként nemcsak főszereplője, hanem producere is egyben.
1988-ban megint a házasság igájába hajtotta a fejét, Rita Wilson színésznőtől még két fia született, Chester és Truman.
Számkivetett A kárhozat útja című film tervéről Hanks jóval azelőtt értesült, hogy az eredeti regényből elkészült volna a forgatókönyv.
Hanks következő filmje, a Steven Spielberg által rendezett Kapj el, ha tudsz! egy sikeres ifjú szélhámosról szól - őt Leonardo DiCaprio alakítja - aki 2,5 millió dollárnyi összeget csalt ki áldozataitól. Egy FBI-ügynök - nevezetesen Tom Hanks - ered a szélhámos nyomába.

1955-ös nagy sikerű Betörő az albérlőmcímű produkciója következett ezek után. Alighogy befejezte a forgatást, már várta Steven Spielberg
ajánlata, hogy vállalja el A terminál(The Terminal) főszerepét.
Hanks következő munkája egy kicsit nyugalmasabb lesz, ugyanis Robert Zemeckis The Polar Express című rajzfilmjében, amely a Télapó létezését firtatja, ő kölcsönzi a hangját a mozdonyvezetőnek, aki elviszi a gyerekeket az Északi-sarkra.
A terminál befejezése után Tom nem pihent, hanem rögtön nekilátott a Cold Case forgatásának. A Mark Romanek által rendezett filmben nyomozót alakít.
A közeljövőben csupán egy nő gyakorolhat hatást rá, de ő is csak a filmvásznon, ugyanis Meg Ryan, akivel együtt szerepelt
A szerelem hullámhosszánban.

Megállapíthatjuk, hogy Tom Hanks különleges tehetségű színész, aki végül a megfelelő színvonalú forgatókönyvekben és filmekben bizonyíthatta, hogy nem csak az átlagarcú átlagférfi bújik meg benne, hanem annál jóval több.

Filmjei:

Csobbanás (Splash, 1984)
Legénybúcsú (Bachelor Party, 1984)
Magas barna férfi felemás cipőben (The Man with One Red Shoe, 1985)
A pénznyelő (The Money Pit, 1986)
Behálózva (Dragnet, 1987)
Életem a kabaré (Punchline, 1988)
Segítség, felnőttem! (Big, 1988)
Ami sok az sokk (The Burbs, 1989)
Egyik kopó, másik eb (Turner & Hooch, 1989)
Joe és a vulkán (Joe Versus the Volcano, 1990)
Hiúságok máglyája (The Bonfire of the Vanities, 1990)
Micsoda csapat! (A Leage Of Their Own, 1992)
Philadelphia (Philadelphia ,1993)
Forrest Gump (Forrest Gump, 1994)
Apollo 13(Apollo 13, 1995)
Nyomul a banda! (That thing you do, 1996)
A szerelem hullámhosszán (You've Got Mail, 1998)
A szerelem hálójában (You’ve Got Mail, 1998)
Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)
Halálsoron (The Green Mile, 1999)
Számkivetett (Cast Away, 2000)
A kárhozat útja (Road To Perdition, 2002)
Kapj el ha tudsz! (2002)
Polar Expressz(2004)
Betörő az albérlőm (The Ladykillers, 2004)
A terminál(The Terminal, 2004)
A Da Vinci-kód (The Da Vinci Code, 2006)
Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson's War, 2007)
Angyalok és démonok (Angels & Demons, 2009)
Larry Crowne (2011)
Rém hangosan és irtó közel (2011)
Felhőatlasz (Cloud Atlas, 2012)
Phillips kapitány (Captain Phillips, 2013)
Mr. Banks megmentése (Saving Mr. Banks, 2013)
Kémek hídja (Bridge of Spies, 2015)
Sully - Csoda a Hudson folyón (Sully, 2016)
Inferno (2016)
A kör (2017)

  • Ehhez a cikkhez: Tom Hanks jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 11 Átlagolt érték: 4.54
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Színészek, rendezők