Természetfilm: Pingvinek vándorlásaMozifilmek
Évezredek óta minden télen a Föld legzordabb terepén, az Antarktisz jégsivatagában egy igazán figyelemre méltó >>>

Pingvinek vándorlása

La Marche de l'empereur

francia film 2005
dokumentum
Évezredek óta minden télen a Föld legzordabb terepén, az Antarktisz jégsivatagában egy igazán figyelemre méltó utazás veszi kezdetét.
A császárpingvinek ezrei hagyják el a biztonságot nyújtó kék óceánt és a fagyott földön kúszva indulnak hosszú útjukra a kontinens sivár, szélsőséges és semmilyen életnek nem kedvező belseje felé. Szabályos sorban menetelnek, hófúvástól elvakítva, szélviharral küzdve.
Eltökélten, hajthatatlanul, a szaporodás erős vágyától vezérelve törekednek arra, hogy biztosítsák a fajuk fennmaradását. Az ösztöneik és a Dél Keresztje túlvilági fénye által vezetve biztosan haladnak megszokott párzási helyükre, ahol eksztatikus énekkel kísért rituális udvarlási táncuk után monogám párokká alakulnak. E párok "jegyességet kötnek" egy évre, s társukhoz ez idő alatt mindvégig hűségesek maradnak.
Császárpingvin A napok rövidülnek, az időjárás egyre könyörtelenebbé válik. A nőstények az egyetlen tojás lerakása után- a hetek óta tartó éhezéstől kimerülten- jégmezőn keresztül térnek vissza a hallal teli tengerekhez. Az utazás kockázatos, mert a portyázó leopárdfókák komoly fenyegetést jelentenek a pingvinekre. A hímek a tojásokkal maradnak, hogy védelmezzék majd kiköltsék őket. A fagypont alatti hőmérsékletnek és a sarki tél szörnyű
megpróbáltatásainak kitéve nagy veszélyekkel néznek szembe. Két hosszú hónap után - ami alatt a hímek semmit sem esznek - a pingvinfiókák kikelnek tojásaikból. Miután kikerülnek e kísértetiesen fehér világba, nem képesek sokáig túlélni az apjuk szegényes élelem tartalékával. Ha az anyjuk későn érkezik vissza az óceántól, az újszülött fiókák meghalnak.
Miután a családok újraegyesülnek a szerepek felcserélődnek: amíg az anyák a fiókákkal maradnak, addig a párjuk az éhezéstől kimerülten indul vissza a tengerhez és az élelemhez. Míg a felnőttek halásznak, a fiókák a viharmadarak állandó támadásainak áldozataivá válhatnak. Az időjárás melegedésével a jégtáblák olvadni kezdenek, és a felnőttek újra és újra megteszik ezt a fáradságos utazást, több száz mérföldön át menetelnek a Föld legmostohább területén. És ez a vándorlás mindaddig tart, amíg a pingvinfiókák készen nem állnak az első bizonytalan alámerülésükre az Antarktisz mély vízébe.

A császárpingvinek megközelítőleg száz évvel ezelőtt találkoztak először emberekkel, amikor az első felfedezők az Antarktisz jégsivatagában jártak. A rendkívüli hideg és zord körülmények miatt az ember még sosem volt tanúja a pingvinek vándorlásának.


A film forgatása 13 hosszú hónapig tartott, de végül sikerrel járt a küldetés: a pingvinek életmódját természetes környezetükben örökítette meg a kitartó stáb.

A film történetet mesél, ábrázolja az érzelmekben gazdag jellemek különös és látványos sorsát, megjegyzésekkel, humorral ötvözve. Misztikus és leplezetlen dráma, ez különbözteti meg a tudományos fejtegetés monotonságától.

Rendező:
Luc Jacquet
Forgatókönyv:
Luc Jacquet, Michel Fessler
Operatőrök:
Jérome Maison, Laurent Chalet
Vágó:
Sabine Emiliani
Zene:
Emilie Simon
Gyártó stúdió:
Bonne Pioche/ National Geografic
Forgalmazza: Intersonic
Hivatalos honlap(angol)
National Geographic Magyarország
Hossz: 83 perc


Mozipremier: 2005. November 3.
  • Ehhez a cikkhez: Pingvinek vándorlása jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 9 Átlagolt érték: 4.55
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Mozifilmek