Filmek - mozi-dvd.hu

Ha te nem lennél

Dátum: 2006. január 06. péntek, 23:17
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Dráma
A film egyrészt Nora Cotterelle (Emanuelle Devos) története, az elegáns, gyönyörű nőé, aki egy művészeti galéria vezetője, >>>
A film egyrészt Nora Cotterelle (Emanuelle Devos) története, az elegáns, gyönyörű nőé, aki egy művészeti galéria vezetője, és aki éppen közelgő esküvőjére készül, úgy tűnik, végre megtalálta a hozzá illő férfit.
A másik szálon Ismael Vuillard (Mathieu Amalric), Nora egykori szeretőjének kálváriáját ismerhetjük meg, aki tévedésből a pszichiátriára kerül, ahonnan az őt kezelő pszichiáternő (Catherine Deneuve) segítségével próbál kiszabadulni.

A két szál a film közepe táján kapcsolódik össze, mikor Nora meglátogatja Ismaelt, és megkéri a férfit: fogadja örökbe fiát, Eliast, aki súlyos beteg nagyapjánál nevelkedik.
Majd a két történet újra szétválik, Norát követjük, akinek szembe kell néznie apja, az ünnepelt író haldoklásával, harcával rákbetegsége ellen.
Nora élete bár beteljesedni látszik, gyötrik az emlékek. Magányától eltompultan, a múlt rémségeitől ostromlottan éli át újra fiatalságának megpróbáltatásait. Közben Ismael az örök vesztesek önironikus teatralitásával, mégis vidáman veszi tudomásul csődjét, így keveredik egyik groteszk és komikus bonyodalomból a másikba.
E két ellentétes sors végül újra összekapcsolódik egy második, és egyben utolsó találkozásban: Ismael nem hajlandó örökbe fogadni Eliast. A férfi őszintén beismeri a gyermeknek, hogy semmit nem tehet érte. Élhetetlenségének ez a vallomása a legszebb, legőszintébb ajándék, amit a fiúnak adhat, mely egyben a film legmeghatóbb jelenete.
A történeten végighaladó kettősség a két főhős életútja között tátongó, áthidalhatatlan különbséget mutatja. Nora, aki oly szabad és könnyed, ám emlékei fogságában vergődik, és Ismael, aki a pszichiátria börtönében mégis saját belső szabadsága felé halad.
Kettejük útjának metszéspontjában egy nagyon érzékeny probléma áll, amely búvópatakként szövi át az egész filmet, és összekapcsolja a két történetet: Elias, a kisfiú örökbefogadásának megoldhatatlan kérdése.
Élhetetlenségének ez a vallomása a legszebb, legőszintébb ajándék, amit a fiúnak adhat, mely egyben a film legmeghatóbb jelenete.
A történeten végighaladó kettősség a két főhős életútja között tátongó, áthidalhatatlan különbséget mutatja. Nora, aki oly szabad és könnyed, ám emlékei fogságában vergődik, és Ismael, aki a pszichiátria börtönében mégis saját belső szabadsága felé halad. Kettejük útjának metszéspontjában egy nagyon érzékeny probléma áll, amely búvópatakként szövi át az egész filmet, és összekapcsolja a két történetet: Elias, a kisfiú örökbefogadásának megoldhatatlan kérdése.Ha te nem lennél
Rois et Reine
francia film 2004
dráma

Szereplők:
Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric, Catherine Deneuve, Maurice Garrel, Nathalie Boutefeu, Jean-Paul Roussillon, Magalie Woch
Rendező: Arnaud Desplechin
Forgatókönyv:
Arnaud Desplechin és Roger Bohbot
Operatőr: Eric Gautier
Vágó: Laurence Briaud
Zene: Henry Mancini
Forgalmazza: Best Hollywood
Hossz: 150 perc

Mozipremier: 2006 Január 12.