Filmek - mozi-dvd.hu

John Cassavetes - Gyűjtemény - 5 DVD

Dátum: 2006. január 29. vasárnap, 16:12
Rovat: DVD filmek
Kategória: Dráma
Az 1989-ben elhunyt John Cassavetes az amerikai független filmezés egyik legnagyobb hatású rendezője volt. >>>
Az 1989-ben elhunyt John Cassavetes az amerikai független filmezés egyik legnagyobb hatású rendezője volt. New Yorkban készítette iskolateremtő filmjeit, miközben a kontinens másik partján, egy egészen más kulturális közegben, több tucat hollywoodi filmben játszott színészként. Cassavetes legismerebb filmjeiből ötöt gyűjtött össze a kiadó ebbe a díszdobozba.


John Cassavetes - Gyűjtemény
5 DVD
amerikai film
krimi, dráma, művész

Egy kínai bukméker meggyilkolása
The Killing of a Chinese Bookie - 1976

"Az Egy kínai bukméker meggyilkolása nemcsak egy sötét film, de szomorú és pesszimista is. Cosmo Vitelli is "hatás alatt" él, a befolyásolás áldozata, akárcsak Mabel az Egy hatás alatt álló nő-ben, csak sokkal súlyosabb és veszedelmesebb befolyás hat rá. Harcol és küzd, mint a patkány - nagysága pusztán abban rejlik, hogy sohasem veszti el a méltóságát. Létezni, beszélni, meghallgatásra lelni csak a halálhoz közel tud, túl későn..."

Szereplők:
Ben Gazzara, Timothy Carey, Seymour Cassel, Robert Phillips, Morgan Woodward, John Kullers
Hossz: 108 perc

New York árnyai
Shadows - 1959

Egy New York-i fekete családban három, egymástól teljesen különböző testvér kere si az önkifejezés vélt vagy valós lehetőségeit. Bennie, a jazztrombitás éjszakától éjszakáig tartó bódulatban dédelgeti művészlétének gyengécske lehetőségeit. Leila, az írónő már ébredezik: szerelmi kalandjával nemcsak a lányság szertelen naivsága múlik el belőle, hanem csalódása révén az őszinteség is. Hughes, a bárénekes meg nem értett "művészként" haknizgat ódivatú dalaival...

A film eredeti címe, a Shadows (Árnyékok) a shakespeare-i elméletet idézi, melynek lényege: mindannyian árnyékai vagyunk valami sokkal
nagyobb dolognak, ami magába foglalja azt, amivé válhatnánk. A vágások kapkodó töredezettséget kölcsönöznek a filmnek, hasonlóan Jean-Luc Godard ugyancsak 1959-es Kifulladásig című filmjéhez. A képtöredékekben megjelenő arctöredékek árnyak és fények játékai, igazi emberek őszinte pillanatainak hiteles lenyomatai.

Szereplők:
Ben Carruthers, Lelia Goldoni, Hugh Hurd, Anthony Ray, Dennis Sallas, Tom Allen
Hossz: 78 perc

Egy hatás alatt álló nő
A Woman Under the Influence - 1974

Nick egy középítkezésen művezető. Felesége, Mabel előkészíti régóta várt közös estéjüket a gyerekek nélkül, hazamegy az üres lakásba, és várja Nicket. De Nicknek egy csőtörés miatt egész éjjel dolgoznia kell.
Mabel elkeseredésében a városban bolyong, végül anélkül, hogy tudná, mit csinál, felszed egy ismeretlen férfit.
Másnap Nick a munkatársaival állít haza, hiszen fél Mabellel egyedül találkozni. Egy hosszú és fájdalmas vitában Mabel összeroppan, s kórházba kerül.
Az író-rendező eredetileg színházi tour de force-nak szánta színésznő-felesége, Rowlands számára, de film lett belőle, melyben Gena talán legjobb alakítását nyújtja.
Ugyancsak kitűnő Peter Falk, aki az elbűvölően excentrikus Columbo felügyelő szerepében lett világhíres és itt a felesége, Mabel excentrikusságával sehogy se boldoguló munkásférjet alakítja.

Szereplők:
Peter Falk, Gena Rowlands, Fred Draper, Lady Rowlands, Katherine Cassavetes
Hossz: 147 perc

Arcok
Faces - 1968

"Féltékenységi drámák és féltékenységi komédiák sorozata a Velencei Nagydíjas film. Alig egy nap alatt játszódó dokumentum hitelességű kamarajáték tanúi vagyunk. Cassavetes színészei olyan természetességgel játszanak, hogy minden gesztusuk és szavuk rögtönzésnek látszik.
A kamera éppoly hisztérikus, mint a gyakran részeg, és folyton nevető, vagy sírógörcsökben vonagló szereplők.
Nagy közelképekben látjuk az emberi arcokat, és ez a közelség mindent leleplez: hazugságot, öncsalást, gyávaságot, önzést.
Arcok
Néhány New York-i művészértelmiségi belső válságának krónikája? Több: szuperközeli az emberi természetről. A filmszínészi játék magasiskolája. A legszabálytalanabb művek egyike, mely szembeszállt a hollywoodi elképzelésekkel, és megváltoztatta a filmművészetről vallott hiedelmeket." (Bikácsy Gergely)

Szereplők:
John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Seymour Cassel, Fred Draper, Val Avery
Hossz: 124 perc

Premier
Opening Night - 1977

Mesterségbeli tudását Cassavetes színházrendezőként is többször bizonyította.
Filmjében az általa jól ismert teatrum világát mutatja be: Myrtle Gordonnak mindene a színház, lételeme a siker. Sem férje, sem szeretője, sem pedig gyerekei nincsenek. Egy napon szemtanúja lesz egyik csodálója, egy kislány véletlen halálának. Ez a tragikus esemény teljesen kizökkenti megszokott életéből, súlyos válság főszereplőjévé válik. Eddig a pillanatig soha nem került szembe az öregséggel, a magánnyal, a veszteséggel. A premierre ittasan érkezik, s rögtönözni kezd: játéka döbbenetes erővel sodorja magával nézőit.
Premier
Cassavetes filmjeiben szinte lecsupaszítja hőseit, a lélek legapróbb rezdüléseit figyeli. A Premier főhőse, a színésznő válságának és gyógyulásának állomásait mesterien rekonstruálja, felvonultatja Myrtle lidérces hallucinációit és oldottabb pillanatait.

Szereplők:
Gena Rowlands, John Cassavetes, Ben Gazzara, Joan Blondell, Paul Stewart
Hossz: 138 perc


Rendező: John Cassavetes

DVD Információk:
Hang: mono
Szinkronok: magyar, angol
Felirat: magyar, angol
Kép: 1,33:1 (4:3)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Képgaléria
Előzetesek
Alkotók és szereplők bemutatása

DVD Premier: 2005 December 15.