Magyar film: Magyar vándorDVD filmek
A harmatos hajnali réten lovak legelésznek, tábortüzek füstje száll. Mellettük öten húzzák a lóbőrt. A hétalvó vezérek szenderegnek

Magyar vándor

magyar film (2004)
játékfilm

A harmatos hajnali réten lovak legelésznek, tábortüzek füstje száll. Mellettük öten húzzák a lóbőrt. A hétalvó vezérek szenderegnek itt, pedig már hét felé jár. Amott Álmos, még elég álmos, emitt Tas, már nem ittas, de még kótyagos. Előd épp új ötletéről mereng, a Levédiavetítésről, meg hogy talán levédi azt. Huba suba alatt alszik a rét végén. Nem pihent a hétvégén. Ám valahol a távolban Kond nagyon gondterhelt, mivel Ond szorult helyzetben van: nem tudja átvereckedni magát a hágón. Neki túl szoros ez a szoros. Folytathatnánk, de nem Töhötöm. Ugyanis rossz nap virradt a hét főre.
Eltűnt a nemzet! De a hét vezér ezért nem hibás. Ők csak kalandoztak, meg ittak-ettek közben Etelközben, és eközben a magyarok vártak rájuk, és tovább álltak. Aztán megunták, és továbbálltak. Így most a hét vándor elindul felkutatni népét, és ezer év történelme áll előttük, de csak másfél órájuk van a feladatra!

A Valami Amerika rendezőjének új vígjátéka a jellegzetes hazai humorra, és közös olvasmányélményekre építve hajtogat szórakoztató leporellót a történelemkönyvek lapjaiból. A fergeteges kaland végére az is kiderül, hogy igazán jó itt lenni, s hogy a honfoglalás mégis megtörtént.

Műfaj: vígjáték
Rendezte: Herendi Gábor

A hét vezér:

Álmos (Gesztesi Károly):
Dörzsöltebb, mint egy kőmosott farmer, értékrendje csúcsán áll az alku, nem lehet lóvá tenni, de tudja, mit lehet lóvévé tenni, ő az, aki még a kákán is egy csomót keres. Mottója: „Ember, küzdj, és bízva biznisz.”
Előd (Gyuriska János):
A nagy agy, minden magyar zseni Elődje, minden helyzetben feltalálja magát, és valami mást is, de mindig túl korán. A mottója , hogy „többet ésszel, mint erővel" de erre mondja Tas azt, hogy „Egy jó buzogánnyal többet érsz el, mint Előddel". Azonban Előd tudja, hogy előbb-utóbb jön egy Előd-utód, aki valóra váltja álmait, és kihúzza a gyufát a C-vitaminen és a Rubikon túl.
Ond (Greifenstein János)
Kedvence a kondér, és odáig van Kondér'. Néha torkig. Bármilyen szegényes az étlap, mindig talál fogást rajta. Vallja, hogy nyelvével él a nemzet. Kicsit bánta, hogy tovább jöttünk Etelközből, de a hasa mindenek előtt.
Mottója: „Még egy adag belefér, itt lakoma közelben."
Kond (Seress Zoltán)
A csapat meteorológusa: ő a borúlátó. Mindig meg KONDítja a vészharangot, mindent sötéten lát, mint a vaKOND. Gyerekkorából csak egy emléke van, amiben a kis Kond ás. (Meg egy sokkal korábbi, mikor az apja azt mondja: Hová tűntél, Kondom? :)
Mottója: „Nézném én a jó oldalát, de ha egyszer nincs!"
Tas (Szabó Győző)
Gyerekkorában ő volt a kis bicepsz-bóca, felnőtten fizikuma unikum. Míg a lova ott legel, ő emitten ütlegel. Nem ajánlatos kumiszkodni vele, mert hamar öklözni vagy öklendezni kezd. A kisebb konfliktusokat saját fejlesztésű, apró, baráti pofonnal intézi, melyet később róla is neveznek el: ez a tasli.
Mottója: "Jobb ma egy verés, mint holnap behúzok."
Huba (Szervét Tibor)
Hoppant hendes úhiembeh, ez högtön hallatszik a haccsolásán. Höpül alatta pahipája, a Háhó, ő meg büszkén felvállalja, amit a kék véhe háhó. Mivel olyan előkelő, heggel sosem előbb kel ő.
Mottója: „Úhhatnám, ha akahnám, kéhlek alássan, de nem akahom."
Töhötöm (Hajdu István)
Pipaszárnyaló költői lélek, tehetsége már fiatalon kiütközött, amikor dinnyelopás közben „Itt van a csősz, itt van újra!" kiáltással riadóztatta a többieket. Múzsái állandó alkotói válságstábot tartanak, és pennája sincs mindig éppen nála, így költészete sokszor kifullad a kezdősornál.
Mottója: „ők hatan vívnak birodalmat, de én hozom az irodalmat!"

Extrák
 • Interaktív menük
 • Közvetlen jelenetválasztás
 • A film előzetese
 • Werkfilm (így készült...)
 • Audiokommentár(ok)
 • Kimaradt jelenetek
1. LEMEZ:
 • Audiókommentár - a szereplőkkel és a rendezővel
 • Előzetes - a 2 lemezes kiadás ajánlója
2. LEMEZ:
 • Előzetes - mozielőzetes
 • Werkfilm (így készült) (kb. 13 p.)
 • Kimaradt jelenetek
 • Sztoribord-film összehasonlítás
Megjelenés: 2004. Szeptember 30.
 • Ehhez a cikkhez: Magyar vándor jelenleg nincsennek további képek.
 • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 3 Átlagolt érték: 4.66
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok