Dráma: SzirianaMozifilmek
Huszonegy év a CIA szolgálatában kiélezi az érzékeket. Robert Baer ügynök (George Clooney) azt is pontosan látja, >>>
Sziriana
Syriana
amerikai film 2005
dráma, thriller
Huszonegy év a CIA szolgálatában kiélezi az érzékeket. Robert Baer ügynök (George Clooney) azt is pontosan látja, amikor saját cégében támadnak bajok. A hidegháborúnak vége, a Közel-Keleten mind nagyobb a káosz, és a titkosszolgálat egyre nehezebben boldogul. A politikusok túl sokszor szólnak bele a munkájába, túl sok információt próbálnak saját érdekeik szerint befolyásolni.
Baer számára csak akkor válik személyessé mindez, amikor egy kudarcba fulladt küldetés után bűnbakot csinál belőle és elárulja az a szervezet, amelynek életét szentelte. Minden áron ki akarja deríteni, mi történt valójában, és rájön, hogy hazudtak neki.
A film sok szereplőjének sorsa lassan összefonódik egy bonyolult ügy kapcsán. A világ bármely táján éljenek is, életüket kikerülhetetlenül befolyásolja az a hatalmas, befolyásolhatatlan erő, melynek mozgatói között ott van a gazdagság, a hatalom utáni vágy és a vakhit.Infó:

A mű George Clooney révén Golden Globe-díjat érdemelt 2006 januárjában a legjobb férfi epizodista kategóriában. A Brit Filmakadémia BAFTA-díjra jelölte, ugyanebben a kategóriában, csakúgy, mint az Amerikai Filmakadémia, Oscar-díjra. Emellett a mű Oscar-jelölt a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is.

A film alapjául szolgáló regényt a CIA egyik ügynöke írta saját közel-keleti tapasztalatai alapján. A Traffic forgatókönyvírója ebből készítette el filmjét.

A globális olajipar működése akkor kezdte el foglalkoztatni Stephen Gaghan Oscar-díjas forgatókönyvíró-rendezőt, amikor korábbi filmjéhez, a Traffichez végzett kutatásokat.
Robert Baer egykori CIA-ügynök See No Evil címmel megírt emlékei kapóra jöttek Gaghannek. A könyvre Steven Soderbergh rendező és üzlettársa, George Clooney hívta fel a figyelmét. Baer 1976 és 1997 között dolgozott a Közel-Keleten a CIA megbízásából.

Gaghan egy éven át kutatta a témát, mielőtt megírta a forgatókönyvet. Feltérképezte, hogyan működik az olajipar az Egyesült Államokban, de járt Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Libanonban, Szíriában, Dubaiban és Észak-Afrikában is, és beszélt a hierarchia különböző lépcsőfokain álló emberekkel.

A Közel-Keletre Bob Baer is elkísérte, és bemutatta őt kereskedőknek, a CIA embereinek, fegyverkereskedőnek és a Hezbollah képviselőinek...

Szereplők:
George Clooney, Matt Damon, Amanda Peet, Christopher Plummer, Greta Scacchi, Gina Gershon, Alexander Siddig
Rendező: Stephen Gaghan
Író: Robert Baer
Forgatókönyv: Robert Baer
Zene: Alexandre Desplat
Gyártó stúdió: Warner Brothers
Forgalmazza: InterCom
Hossz: 126 perc


Mozipremier: 2006. Február 23.

  • Ehhez a cikkhez: Sziriana jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 2 Átlagolt érték: 4.5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Mozifilmek