Filmhír: EtyekwoodFilmhírek
EtyekwoodMegrendelés és tőke van, a tervek elkészültek, csak a maratoni hosszúságúra nyúló engedélyeztetési eljárás gátolja a magyarországi filmstúdiók >>>
A filmtörvény adta adókedvezmény ösztönzően hatott a magyarországi filmes beruházásokra - írja a Magyar Hírlap.

Megrendelés és tőke van, a tervek elkészültek, csak a maratoni hosszúságúra nyúló engedélyeztetési eljárás gátolja a magyarországi filmstúdiók építését. Márpedig a külföldi stábok forintmilliárdokat – az eddigi nyilatkozatok szerint három év alatt 30-35 milliárdot – hagynának nálunk, ha lenne hol forgatni. A legnagyobb műterembázisnak, az etyeki stúdiónak az eredeti tervek alapján már állnia kellene, de az építkezés csak április elején indulhat.

A Magyar Hírlap értesülései szerint az Etyekwoodnak becézett Korda Sándor komplexum – amelyben hat nagyméretű stúdió kap helyet – előkészítése már befejeződött, a korábbi rakétabázis silóit is elbontották, de az építési engedély még most sincs meg, ezért a harminchétmilliárdos beruházással elkészülő megastúdió első lépcsője legkorábban az év végére készülhet el. A legnagyobb, hatezer négyzetméteres, víz alatti felvételek készítésére is alkalmas stúdió mellé még öt másik épül, s ezekben évente hat nagyobb film készülhet. Ez önmagában évi háromszázmillió eurós árbevételt jelent majd Demján Sándor és Andrew Vajna közös vállalkozásának.

A befejező munkálatok zajlanak a Pomáz melletti Stern filmstúdióban, ahol két – 1500 és 2300 négyzetméteres – műterem épül. A filmes centrum első szakasza 1,2 milliárd forintba kerül, ezt követi további két műterem, amely mellett egy speciális iskola is indul, ahol a legjobban keresett filmes szakmákban képeznek majd szakembereket. A filmes komplexumot a tervek szerint egy art mozi teszi majd teljessé. Lapunk úgy tudja, hogy az első stábok az év második felében érkeznek Pomázra.

Jelentős előrelépésről számolt be a Magyar Hírlapnak a budapesti Népszigeten felépülő filmes központ vezetése is.

Az Origó névre keresztelt vállalkozás a közelmúltban kötött megállapodást egy patinás hollywoodi filmes vállalkozással, s a tervek szerint májusban készülnek el az üzleti tervek. Az építkezések az év második felében indulhatnak, s az első stúdió avatására egy év múlva kerülhet sor. A Népszigetre tervezett műterembázis mellett lehetséges, hogy egy másik filmes központ is felépül. Ez azt jelentené, hogy öt helyett nyolc stúdiót húznának fel, részben a volt hajógyári üzemépületeket felhasználva. A legnagyobb műterem négyezer négyzetméteres lesz, de egy reklámfilmforgatásra alkalmas, ezer négyzetméteres stúdió is készül. A teljes beruházás összege akár a tizenkétmilliárd forintot is elérheti.

Egyelőre keveset tudni a Bicske közelébe tervezett Apolló filmközpontról. Lapunk úgy tudja, hogy az ide tervezett filmváros létrehozása tizenhétmilliárd forintos beruházással valósulhat meg.

Forrás: Magyar Hírlap
  • Ehhez a cikkhez: Etyekwood jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Filmhírek