Mozifilmek
Üvegtigris (Glass Tiger)
Üvegtigris. A szó alapján ki mire gondolna, mit takar a szó? Egy porcelánritkaságot? Titkos jelszó egy különleges akcióhoz? Egyik sem. Az Üvegtigris a rendszerváltás utáni legelfuseráltabb vállalkozás kishazánkban.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Üvegtigris

Glass Tiger

magyar film (2001)
vígjáték
16 éven aluliak számára nem ajánlott!
Üvegtigris. A szó alapján ki mire gondolna, mit takar a szó? Egy porcelánritkaságot? Titkos jelszó egy különleges akcióhoz? Egyik sem. Az Üvegtigris a rendszerváltás utáni legelfuseráltabb vállalkozás kishazánkban. A milliónyi gyorsétkező, lakókocsi-büfé egyike, amely a leglehetetlenebb helyen, a legképtelenebb társaság vezetése mellett próbál hasznot hozni. Sikerült ez nem is keveseknek - elég csak néhány balatoni "vállalkozót" megkérdezni - de nem az erdő mélyén, a semmi közepén.

Lali az örök vesztes kitartóan próbálkozik, de állandó - ingyenélő - barátain kívül nincs forgalma. A lúzerek klubja - a piti csencselő, az autókereskedő, a bolond, az álmodozó - mindent megpróbál a meggazdagodás érdekében, de minden kísérletük blődli véget ér - a bankrablást például egy váratlan futóverseny szakítja meg.

A mozi igazi magyar sztárokat vonultat fel: Reviczky Gábor, Rudolf Péter, Gáspár Sándor, Kállai Ferenc, Bodrogi Gyula, Szilágyi Tibor, Básti Juli, Kecskés Karina, Nagy-Kálózy Eszter tűnik fel hosszabb-rövidebb ideig a vásznon. Bodrogi Gyula például Rudolf Péter apját játssza, Reviczky pedig az autókereskedőt. A mennyiséggel sajnos nem párosul a színvonal. A forgatókönyv hiányosságait nem tudja leplezni a színészek játéka, igaz úgy nehéz, hogy nincs is forgatókönyv. Sajnos a magyar betegség - a szponzorok felvonultatása - olyan mértékig terjed, hogy a mozi végül egy 100 perces reklámfilmmé változik. (A mélypont a magyarázat nélkül 10 percenként feltűnő és elrobogó 2 Volkswagen bogár). Ettől egyébként az egész mozi összefüggéstelen lesz, mert a reklámokat kötik össze a jeleneteket, nem pedig fordítva, bár utóbbi sem túl elfogadható.

Néhány - láthatóan spontán poén - azért sül (öregem Ízi Rájder, ízi rájder - hangzik el mindez egy Babettán), Rudolf Péter igyekszik, a forgatáson biztos mindenki nagyon jól szórakozott, csak a nézők csóválják a fejüket. Érdekes, hogy Rudolf Péter vállalt egy ilyen mozit - hosszas száműzetés után visszatérve a vászonra -, mert pont az általa hiányolt összetettebb forgatókönyv, jellemek mondanak teljes csődöt. "Hogy miért Üvegtigris? Csak. Miért ne?" Lali eme filmbeli kijelentését akár én is mondhattam volna, vagy bármelyik szponzor. Bár én inkább azt mondanám: Miért az Üvegtigrist ne? Csak.
Az Üvegtigris hat barát pár eseménytelen napjának története. Lali, az amerikamániás büfés, aki az Üvegtigris nevű rozoga, útszéli büfékocsi tulajdonosa; Gaben, az autónepper, Róka, a piti csencselő; Sanyi a félnótás hajléktalan; Csoki, aki mindig arról szövegel, hogy majd szerez pénzt és elmegy Amerikába; és Cingár, aki a többiek idegeit nem kímélve szaxizik. Gaben rábeszéli Lalit, hogy vegyen meg egy, az amerikai álmot ízig-vérig megtestesítő régi Chevrolet Impalát. Amikor hosszú kálvária után meghozza a rég várt autót, Lali ki sem tudja próbálni, egy úton visszaforduló teherautó összetöri. Közben Róka izgatottan keresi a "Vasat", melyet korábban odavitt, hátha akad rá vevő. Lali azonban pár nappal azelőtt eladta a semmire sem használhatónak vélt "fémhulladékot". Rókára rászálltak a nehézfiúk, s halálosan megfenyegették, hogy hozza vissza, vagy fizessen. Pénzt kell tehát szerezni mindenáron. Csoki szerint egyetlen megoldás van, ki kell rabolni a közeli postát. Mindenki kocsiba száll. A nagy balhé azonban nem sikerül tökéletesen...
Üvegtigris 1. (2001)
Üvegtigris poszter
Szereplők: Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó, Börcsök Enikö, Selmeczi Roland, Besenczi Árpád, Köszegi Ákos, Dengyel Iván, Kálloy Molnár Péter, Kecskés Karina, Básti Juli, Szilágyi Tibor, Bakai László, Bodrogi Gyula, Kállai Ferenc, Dörner György, Kaszás Attila, Beer György, Nagy-Kálózy Eszter, Debreczeny Csaba, Borbáth Ottilia
Rendező: Rudolf Péter, Kapitány Iván
Író: Búss Gábor Olivér
Forgatókönyv: Búss Gábor Olivér, Kapitány Iván, Rudolf Péter, Hársing Hilda
Operatőr: Kapitány Iván
Látványtervező: Jávor Lóránt
Jelmez, kosztüm: Klimó Péter
Producer: Pataki Ági, Kovács Gábor
Stúdió: Filmpartners
Forgalmazó: Budapest Film Kft.
Hossz: 104 perc
Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
Kapcsolódó filmek:

Üvegtigris előzetes

Hasonló filmek

  • Ehhez a cikkhez: Üvegtigris jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 5 Átlagolt érték: 4.6
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozifilmek