Romantikus-dráma: Túl a barátságon - Közel s távolMozifilmek
A Wyoming és Texas tágas síkságain forgatott film két fiatalember, egy mezőgazdasági munkás és egy rodeo cowboy történetét >>>

Túl a barátságon - Közel s távol
Brokeback Mountain
amerikai film 2005
romantikus dráma

A Wyoming és Texas tágas síkságain forgatott film két fiatalember, egy mezőgazdasági munkás és egy rodeo cowboy történetét meséli el, akik 1963 nyarán találkoznak, váratlanul egy életre szóló kapcsolat alakul ki közöttük, melynek bonyodalmai, örömei és tragédiái a szerelem összetartó erejéről és hatalmáról tanúskodnak.

Ennis Del Mar (Heath Ledger) és Jack Twist (Jake Gyllenhaal) először egy hajnalon találkoznak, Joe Aguirre (Randy Quaid) birtokán, a munkáért sorban állók között. Az a világ, amelybe beleszülettek, hirtelen változni kezd és mégis, szinte alig fejlődik... Mindkettőjüket ehhez a tájhoz kötik céljaik – tartós munkát találni, megházasodni, családot alapítani – és mégis vágynak valami másra, megfoghatatlanra is. Amikor Aguirre pásztorként alkalmazza mindkettőjüket a fenséges Brokeback hegyen, egymásra találnak a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban.

Nyár végére el kell hagyniuk a Brokeback hegyet és útjaik elválnak. Ennis Wyomingban marad és feleségül veszi szerelmét, Almát (Michelle Williams), aki két fiút szül neki. Jack-re Texasban felfigyel a rodeo királynője, Lureen Newsome (Anne Hathaway). Kapcsolatuk házassággal folytatódik, egy fiúk születik, Jack pedig apósánál kap állást.
Négy év telik el, amikor Ennisnek átad a felesége egy képeslapot, amely Jacktől érkezett, hogy átutazóban lesz Wyomingban. Ennis lelkesen várja barátját, majd egy pillanat alatt világosság válik, hogy az eltelt idő csak erősítette a kettőjüket összekötő szálakat. A következő években Ennis és Jack küzdelmesen igyekszik fenntartani a kettőjüket összekötő titkos kapcsolatot. Évente többször találkoznak. De amikor nincsenek együtt, szembekerülnek a hűség, az elkötelezettség és a bizalom örök problémáival. Végül már csak a természet ereje, a szerelem marad állandó az életükben.

A 2005-ös Arany Oroszlán díj (Velence) mellett a film számos díjat és jelölést kapott már, többek között 2006-ban négy Golden Globe díjat nyert, valamint 8 kategóriában jelölték a 2006-os Oscarra.

Eredeti cím: Brokeback Mountain
Típus: Színes, feliratos amerikai romantikus dráma
Szereplők: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Lina Cardellini, Anna Faris, Anne Hathaway, Michelle Williams és Randy Quaid
Rendező: Ang Lee
Író: Larry McMurtry
Hossz: 134 perc
Gyártó stúdió: Focus Features
Forgalmazza: SPI International
Eredeti megjelenés: 2005
Hazai mozipremier: 2006. március 30.

Kapcsolódó linkek:
IMDb - Brokeback Mountain

  • Ehhez a cikkhez: Túl a barátságon - Közel s távol jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 16 Átlagolt érték: 4.75
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek