Dráma: Dealer - Extra változat - 2 DVDDVD filmek
A film egy kábítószer-kereskedő egy napját mutatja be. A főszereplő sokféle szociológiai közegben mozog, a film mégsem >>>
Dealer
Extra változat - 2 DVD
magyar film 2004
dráma

A film egy kábítószer-kereskedő egy napját mutatja be. A főszereplő sokféle szociológiai közegben mozog, a film mégsem elsősorban a drogtársadalomról szól. Sokkal inkább egy személyes tragédiát jár körbe, melyen keresztül ősi sorskérdéseket vizsgál.
Mennyire vagyunk képesek befolyásolni sorsunkat? Mikor hozzuk rossz döntéseinket, melyek adott esetben végzetesek lehetnek?
Az epizódokban - melyek néhol stáció jellegűek - súlyos krízis helyzetben lévő emberek sorsába nyerünk betekintést. Ezekben a szituációkban sokszor a drog, az egyetlen választható alternatíva.
Úgy gondoljuk - egyetértve a prevenciós szakirodalom nagyrészével - hogy a drogok világa egyfajta "illegális patika", ahol a dealerek "patikusként" dolgoznak.


Dealer
Természetesen a drog - az öngyilkossággal, az alkoholizmussal, a bűnözéssel együtt - rossz döntés, de a lényeg az, hogy mindig egy adott, normális tudatállapotban elviselhetetlen élethelyzetre adott reakció. Az, hogy ezek a végállapotok társadalmi igazságtalanságokra, vagy egyéni élethazugságokra vezethetőek vissza, a film szempontjából másodlagos kérdés a Dealer az áldozatokat mutatja be.

A film néhol sokkoló, a megrázó eseményeket a téma hozza magával, és az a megfontolás, mely szerint drogügyben etikátlan hamis illúziókat kelteni.

"A Dealer c. filmben minden szokatlan, mindenhez hozzá kell szokni.
Lenyűgöz intenzív képeivel, amelyek az első perctől kezdve hipnotizálják a nézőt. A fényképezés, a hangok, a fények tökéletes kompozíciót alkotnak. A film új utakon jár, s ezért köszönet a Dealer alkotóinak. (Berliner Zeitung)

"Fliegauf szintetizáló művészi hajlama elemi erővel mutatkozik meg a Dealer esetében, ami, a hasonló témájú filmek között kivételként, nem pusztán szociológiai, pszichológiai vagy kriminológiai kérdésként tárgyalja a kábítószert. A szerző a drog mibenlétét a maga egységében szemléli és a kor spirituális magjaként állítja elénk." (http://www.magyar.film.hu/)

Szereplők:
Keresztes Felícián, Balogh Edina, Szakács Lajos, Szigeti Anikó
Rendező: Fliegauf Benedek
Forgalmazza: Mokép
Hossz: 136 perc

DVD Információk:
Hang: DD 5.1
Szinkron: magyar
Feliratok: magyar, angol
Kép: 2,35:1 (16:9)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Werkfilm
Interjú - a rendezővel
Kimaradt jelenet(ek)
Képgaléria

DVD Premier: 2006 Március 9.

  • Ehhez a cikkhez: Dealer - Extra változat - 2 DVD jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmek