Filmek - mozi-dvd.hu

Utolsó napjaim

Dátum: 2006. május 01. hétfő, 18:16
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Dráma
A jóképű és sikeres divatfotós, Romain (Melvil Poupaud) egyik hosszúra nyúlt, fárasztó munkája közben >>>
Utolsó napjaim
Le temps qui reste
francia film 2005
dráma

A jóképű és sikeres divatfotós, Romain (Melvil Poupaud) egyik hosszúra nyúlt, fárasztó munkája közben elveszíti az eszméletét.
A férfi homoszexuális, ezért mikor magához térvén az orvos rossz hírt közöl vele, első gondolata az, hogy AIDS-es. Valójában azonban kiterjedt, gyógyíthatatlan rák támadta meg a szervezetét, amely hamarosan végezni fog vele. Romain hazamegy, és állapotát eltitkolván szeretkezik fiatalabb barátjával, Sasha-val (Christian Sengewald), majd rögtön a szex után szakít vele.

Egy szokatlan, ám emlékezetes találkozás után, mikor Romain összefut egy országúti kávézó pincérnőjével, Jany-vel (Valeria Bruni Tedeschi), a férfi újból végiggondolja a történteket, és úgy dönt, rendbeteszi az életét.
Romain sebezhetősége aztán egy óriási szívvel és kézzelfogható iránymutatással találkozik nagyanyja, Laura (Jeanne Moreau) személyében, aki szintén haldoklik.

Francois Ozon (5x2, Swimming Pool) halálról és gyászról szóló trilógiájának második darabjában (az első film A homok alatt volt) a francia rendező mesterien kezeli az érzelmeket. Miközben a film felfogható egy meleg férfi önzésének szatírájaként, valamint összetett kapcsolatainak a modern családról vallott tévútjaként, Ozon a felszín alatt többet is közöl: brutálisan őszinte álláspontot a fiatalság és a halál összeegyeztethetetlenségéről.

Szereplők:
Jeanne Moreau, Melvil Poupaud, Valéria Bruni-Tedeschi, Daniel Duval, Marie Riviére, Christian Sengewald, Louise-Anne Hippeau
Rendező: Francois Ozon
Forgatókönyv: Francois Ozon
Operatőr: Jeanne Lapoirie
Vágó: Monica Coleman
Zene: Marc-Antoine Charpentier, Arvo Part, Valentin Silvestrov
Gyártó stúdió:
Fidélité Productions, Studio Canal
Forgalmazza: Budapest Film
Hivatalos honlap
Hossz: 90 perc
Típus: feliratos
Bemutató:
2005. május 16. - Cannes-i Filmfesztivál

Hazai mozipremier: 2006 Május 25.