Dráma: CarandiruMozifilmek
CarandiruA Carandiru a világ egyik legnagyobb gyűjtőfogháza volt, amely Sao Paolóban működött egészen 2002-ig. Legnagyobb kihasználtsága >>>
A Carandiru a világ egyik legnagyobb gyűjtőfogháza volt, amely Sao Paolóban működött egészen 2002-ig. Legnagyobb kihasználtsága időszakában a 3000 férőhelyen 8000 rabot tartottak fogva. Akkor vált igazán hírhedtté, amikor 1992-ben, egy lázadás alkalmával 111 rabot koncoltak itt fel. Habár a rendőrség arra hivatkozott, hogy önvédelemből cselekedtek, egyetlen rendőr sem halt meg az összetűzés során. A 111 fegyenc életét követelő vérfürdő megerősítette azt a véleményt, hogy egy olyan anakronisztikus intézmény, mint a Carandiru, nem tartható fenn többé, még egy olyan, igazságtalansággal és egyenlőtlenséggel jellemezhető országban sem, mint Brazília. A szentek, pornó-sztárok és focisták képeivel borított cellában két rab, Lula és Dagger között elrendezésre váró vita zajlik. A hangulat feszült, mindenki tudja, hogy a börtön belső törvényei kemények és szigorúak. Egy másik börtönlakó, Black Nigger, aki afféle „bíró” a rabok között felmerülő konfliktusok eldöntésében, még időben megoldja a kérdést. Ä??gy fogadhatják a nemrég érkezett Doktort, aki, türelmetlenül várta már, hogy megkezdhesse önkéntes orvosi működését a fegyházban. A Doktor rendkívül súlyos problémákkal szembesül: túlzsúfolt cellák, totális lepusztultság, TBC és AIDS járvány. A börtön lakói sem orvosi ellátásban, sem jogi segítségben nem részesülnek. Carandiru óriási kihívást jelent hát az újonnan érkezõnek, de egy idõ után kezdi meglátni, hogy a börtön lakói, még ebben a taszítóan szörnyû helyzetben sem mondhatók ördögi figurának. Nap-nap után, a rabokkal kialakult egyre bensõségesebb kapcsolat során a Doktor a szolidaritás, az emberség és - mindenek felett - az óriási élni akarás megnyilvánulásainak lesz tanúja.


Munkája gyümölcse lassan beérik, és a Doktor kivívja a börtönlakók tiszteletét: lassan elmesélik neki élettörténetüket, megosztják vele titkaikat is.


A valós történeten alapuló Carandiru címû film Drauzio Varella, világszerte óriási sikert aratott Carandiru Station címû könyvének film adaptációja.

A pókasszony csókja és a Gyomok között rendezõjének, Hector Babenco-nak legújabb filmje, a Carandiru, - melyet 2003-ban a Cannes Filmfesztiválon Arany Pálmára jelöltek - végtelenül komplex alkotás. Megrázó történeteket mesél el a bûnrõl, a bosszúról, a szerelemrõl és a barátságról, míg eljut egészen a végzetes csúcspontig, az 1992-es szörnyû vérfürdõig. Ráadásul egy olyan orvos szemén keresztül láttatvja ezt a világot, aki több mint 12 éven át dolgozott a Carandiruban. A film az érzelmek olyan területére ragadja magával a nézõt, amely messze túl van a Brazília utcáin hemzsegõ és az újságok szalagcímeibõl ordító, a félelemrõl és az erõszakról szóló sztorik felületes üzenetén.

Eredeti cím: CARANDIRU
Gyártási év: 2003
Ország: Brazília, Argentína
Gyártó Studió:A Sony Pictures Classics és a HB Films
Műfaj: filmdráma
Hossz: 148 perc
Rendező: Hector Babenco
Forgatókönyv: Victor Navas
Operator: Walter Carvalho
Vágó: Mauro Alice
Zene: André Abujamra

A stáb további tagja:

Szereplők: Luiz Carlos Vasconcelos, Milton GonÄ?§alves, Ivan de Almeida

További szereplők: Ailton GraÄ?§a,
Maria Luísa MendonÄ?§a, Ivan de Almeida, Rodrigo Santoro, Caio Blat

Magyarországi mozi bemutató:
2004. Szeptember 23.

  • Ehhez a cikkhez: Carandiru jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmek