Dráma: A temetetlen halott - Nagy Imre naplójaMozifilmek
"Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom >>>
A temetetlen halott - Nagy Imre naplója

"Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele."

Személyes okom is van arra, hogy ezt a filmet megcsináltam: gyerekkoromban ismertem meg Nagy Erzsébetet. Végigkövettem hányatott sorsát, amikor magányosan, kitaszítva élt, majd elszánt harcát az apja rehabilitálásáért. Nagy Imrével is többször találkoztam, máig emlékszem kedves, joviális alakjára. Nálam lehetett őt először nyilvánosan látni, a "Napló" filmsorozat második részében (Napló szerelmeimnek), emlékszem az eufórikus fogadtatásra, amikor hajlott alakja föltűnt a vásznon. Régóta készülök arra, hogy filmet készítsek róla" - vallja Mészáros Márta.


Mészáros Márta, Kossuth-díjas filmrendező megrázó filmjében Nagy Imre életútját szeretné bemutatni. A felvett jeleneteket archív anyagok egészítik ki, vagy éppen ellenpontozzák: a film szövetét Nagy Imre hiteles szövegei (önéletrajza, elemzései, felszólalásai, cikkei, levelei, a bíróság előtt tett vallomása) adják, valamint korabeli filmek, híradóanyagok, fotók, melyek segítenek felidézni az életutat. A hiteles és pontos történelmi háttér biztosítása végett a forgatást hosszas adatgyűjtés előzte meg, ugyanakkor nagyon fontosak azok a jelenetek, melyeket színészek játszanak meg, hiszen ők teszik átélhetővé a történetet.

Műfaj:
dráma
Játékidő:
139 perc
Származás:
Magyarország
Hivatalos honlap
Gyártó:
Cameofilm
Forgalmazó:
Budapest Film
Rendezte:
Mészáros Márta
Forgatókönyv:
Mészáros Márta
és Pataki Éva
Operatőr:
Jancsó Nyika
Vágó:
Kármentő Éva
Zene:
Zygmunt Koniezny
Szereplők:
Jan Nowicki, Moór Marianna, Horváth Lili, Csuja Imre, Csankó Zoltán, Kováts Adél, Petra Lángova, Csányi Sándor, Vanda Turekova, Őze Áron, Czinkóczi Zsuzsa, Tordai Teri, Jan Frycz, Ady Hajdu, Andorai Péter, Kulka János, Cserhalmi György, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Benedek Gyula  • Ehhez a cikkhez: A temetetlen halott - Nagy Imre naplója jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmek