Horror film: Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellenMozifilmek
Az Alien vs Predator - A Halál a Ragadozó ellen című moziban a filmtörténet két talán legismertebb földönkívüli >>>

Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen

Alien vs. Predator

Amerika film 2004
sci-fi, akció

Az Alien vs Predator - A Halál a Ragadozó ellen című moziban a filmtörténet két talán legismertebb földönkívüli lénye, két kultikus szörnyeteg csap össze. Mindazok, akik végigkísérték az Alien- és a Predator-filmeket az elmúlt évtizedekben, örömmel fogadják majd e történetet.
1979-ben a Twentieth Century Fox bemutatta Ridley Scott Alien - A nyolcadik utas a halál című filmjét, melyet a közönség és a kritika világszerte a sci-fi műfajának egyik alapfilmjeként ünnepel azóta is.

A stúdió ezt követően háromszor ismételte meg az első rész sikerét, James Cameron (1986: A bolygó neve: halál), David Fincher (1992: A végső megoldás: halál) és Jean-Pierre Jeunet (1997: Feltámad a halál) rendezésében. 1987-ben a Fox, John McTiernan rendezésében, egy újabb földönkívüli figurával rukkolt elő, ez volt a Predator, a Ragadozó, egy láthatatlanná válni képes földönkívüli lény, aki a dzsungelben bukkan fel, és jelent halálos veszedelmet az emberiségre.
(A film egyik érdekessége, hogy szereplői között két jövőbeli kormányzó is volt: Arnold Schwarzenegger és Jesse Ventura.) A film második része, a Ragadozó Los Angelesben három év múlva következett, amelyben az Angyalok Városát változtatták pokoli dzsungellé.
És most, negyedszázaddal az Alien debütálása után itt az Alien vs Predator, amelyben a sci-fi-történelem egyik legizgalmasabb összecsapásának lehetünk szemtanúi. A két lény áll most szemtől szembe egymással: a Halál a Ragadozó ellen.
Majdnem egy évtizednek kellett eltelnie, hogy a film megvalósuljon. A Fox számos variációt dolgozott ki, amíg Paul W. S. Anderson elő nem állt azzal az ötlettel, hogy játszódjon a történet napjainkban a Földön, a Predator- és az Alien-filmek eseményei közti időszakban.
John Davis producer:
„A film alaphelyzete, hogy a Halál és a Ragadozó egymás esküdt ellenségeiként háborúznak a föld mélyén. Ez már önmagában is meglehetősen izgalmas, hát még ha egy kutatócsoport is belecsöppen ebbe a viharos helyzetbe - mondja. - Az évek során legalább negyven író próbálkozott megírni a történetet, de egyik sem volt az igazi, amíg Paul elő nem állt a sajátjával. Az ö sztorija rögtön magával ragadott minket… Amellett, hogy Paul tehetséges rendező, két lábon járon sci-fi-lexikon. Vagy ezerszer látta az eredeti filmeket, és bármelyik jelenetet fel tudja idézni emlékezetből. Egy izgalmas film elkészítésének egyik alapfeltétele, hogy olyan rendezőt kell találni, akinek személyes kötődése van a témához, és nem vitás, hogy ezt a filmet Paulnak kellett megcsinálnia.”
Paul W. S. Anderson rendező:
„Majdnem kilenc év telt el azóta, hogy csak úgy a magam szórakoztatására kitaláltam egy Alien/Predator sztorit. Aztán amikor az első filmem, a ’Shopping’, ami egy európai független film volt, eljutott a Sundance-re, ott ültem, és arra gondolotam, hogy soha nem lesz alkalmam megcsinálni egy ilyen filmet. Alig nyolc évvel később a Fox lecsapott a történetre, és felhívtak, hogy beszélgessünk róla. Alapvetően ugyanazokat a gondolatokat vázoltam nekik, melyek évekkel korábban, azon Sundance-en fogalmazódtak meg bennem. De ez alkalommal lehetőségem nyílt megvalósítani az álmomat.”

Magyarországi mozipremier:
2004. október 28.
Műfaj:
horror
Játékidő:
93 perc
Származás:
amerikai-angol-cseh-német
Hivatalos honlap
Gyártó:
Davis Entertainment
Forgalmazó:
InterCom
Rendezte:
Paul W. S. Anderson
Forgatókönyv:
Paul W. S. Anderson és Shane Salerno
Operatőr:
David Johnson
Vágó:
Alexander Berner
Zene:
Harald Kloser
Szereplők:
Sanaa Lathan,
Raoul Bova,
Colin Salmon,
Lance Henriksen,
Tommy Flanagan,
Ewen Bremner,
Agathe De La Boulaye,
Carsten Norgaard,
Tom Woodruff Jr.

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 4 Átlagolt érték: 4
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmek