Filmek - mozi-dvd.hu

Az ítélet

Dátum: 2004. október 02. szombat, 08:46
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Thriller
Dombey-ben 1944-ben náci utasításra Pierre Brossard fiatal katonaként 7 zsidó kivégzésében vett részt. 1992 áprilisában >>>

Az ítélet

Dombey-ben 1944-ben náci utasításra Pierre Brossard fiatal katonaként 7 zsidó kivégzésében vett részt. 1992 áprilisában a 70 éves Brossard (Michael Caine) már majdnem 50 éve bújkált a nyilvánosság és ellenségei elől. Régi kollaboráns barátai és a katolikus egyház segítségével a Salon de Provence-i monostorban talált menedékre. Legalábbis mostanáig. Egy ismeretlen merénylő megtalálja, mielőtt azonban feladatát végre tudná hajtani, Brossard öli meg őt - pillanatnyi habozás nélkül. Brossard ellopja a férfi útlevelét, pénzét és a furcsa "ítéletet", amit a zsebében talál, majd a holttestet beülteti annak autójába, és lelöki egy szikla tetejéről.

Ahogy alaposabban átnézi a merénylő tárgyait, rájön, hogy az "ítélet"-et a saját holttestére akarták rátűzni. Miután a cetlin a következő szöveg volt olvasható, "...IGAZSÁGOT A DOMBEY-I ZSIDÓKNAK!", Brossard tudja, hogy új menhely után kell néznie. Vionnet felügyelőhöz (Frank Finlay), volt társához fordul tanácsért. A párizsi Igazságügyi Minisztériumban (Palais de Justice) Annemarie Livi bírónő (Tilda Swinton) vizsgálatot indít Brossard második világháborús tevékenységének feltárására. A vád: emberiség elleni bűntett. Livi bírónő bevonja Roux ezredest (Jeremy Northam) is, hogy segítsen előkeríteni Brossardot. Egyben felhívja mindenkinek a figyelmét arra, hogy mindenkit tekintsenek gyanúsítottnak, mindaddig, amíg ki nem derül, ki is bújtatta el Brossardot hosszú éveken keresztül. A cél az is, hogy ezeket a magasabb beosztásban lévő embereket is felkutassák és az igazságszolgáltatás elé állítsák.

Amit Livi bírónő nem tudhat, az, hogy az első merénylő kudarca után egy másik merénylőt, Michael Levy-t (Noam Jenkins) állítják Brossardra. A megrendelők, akik egy Pouchon (Ciarán Hinds) nevű férfin keresztül adnak utasításokat, részletes leírást Michaelnak, hogy merre fogja megtalálni Brossardot. Caunes-ban Brossard gyóntatója és jó barátja, Monsignor Le Moyne (William Hutt) feloldja Brossardot a legutóbbi gyilkosság bűne alól, és megszabadítja a lelkiismeretfurdalástól is. Le Moyne elmondja barátjának, hogy Roux ezredes kapcsolatba lépett vele, tehát a csendőrség is a nyomában van. Brossardnak tehát mindenképpen tovább kell állnia, most éppen az Aix-i monostor ad majd neki otthot.

Különböző források és interjúk alapján Livi bírónő és Roux arra a következtetésre jut, hogy Brossardot a Chevaliers nevű, egyházon belüli titkos szervezet bújtatja. Arra is rájönnek - miután ismertté válik a Brossard elleni merénylet-kísérlet, - hogy az idő ellenük dolgozik. Még azelőtt kell megtalálniuk a háborús bűnöst, mielőtt a következő merénylő sikerrel járna. Livi bírónő, miután a szokásos módszerek nem viszik előre a nyomozást, úgy dönt, hogy a nyilvánosség elé tárja az ügyet, és közzéteszi a férfi fényképét. A kép közzététele nyomán tényleg sikerül megnehezíteni a menekülő életét, mert számos lehetséges egyházi szállásadó ajtót mutat neki, ugyanakkor Livi ezzel a lépéssel még gyanakvóbbá és óvatosabbá teszi Brossardot. Mivel nem sikerül Aix-ben elbújnia, ezért ahhoz az emberhez fordul, akinek létezéséről senki nem tud - külön élő feleségéhez, Nicole-hoz (Charlotte Rampling). Félelemből Nicole menedéket is nyújt férjének, és megengedi, hogy addig maradjon nála, amíg szükséges. Csak amikor már valóban biztonságban érzi magát, indul el a következő állomás, Villefranche felé.

Ahogy Livi bírónő és Roux ezredes mégis egyre közelebb kerül Brossardhoz, házkutatást tartanak a Villefranche-i monostorban. Brossard azonban, akinek a sok évnyi bújkálástól nagyon jók lettek a megérzései, kicsúszik a kezük közül. A nagy sietség közepette Brossard számos személyes holmiját kénytelen hátrahagyni, és ezek nagyon értékes nyomok lesznek Livi és Roux számára. Miközben a szökevény a Mathieu bárba siet, hogy felvegye havi apanázsát, észreveszi, hogy megint követik. Megszabadul az újabb merénylőtől is, de a sikeres akció ellenére egyre jobban aggódik, és a nice-i St. Donat rendhez fordul segítségért.

Brossard hátrahagyott tárgyai között Roux és Livi egy olyan listát is talál, amelyben az apátságok listája mellett dátumok is szerepelnek - lehet, hogy ezeken a helyeken fellelhetik Brossardot? Találnak egy 1944-es fényképet is, amelyen Brossard és egy másik férfi is látható - de vajon ki lehet az a férfi? Eközben Párizsban a bosszúra szomjazók megdorgálják Pouchon-t, amiért ismét nem jártak sikerrel a merénylők. Azt az utasítást adják neki, hogy ő maga tegye el láb alól Brossardot. Brossard ezalatt újból Vionnet felügyelőhöz fordul, aki azt találja ki, hogy menjen külföldre, ahol új életet tud kezdeni. Pouchon, a közös régi ismerős az, aki majd eljuttatja hozzá az útlevelet és a repülőjegyre a pénzt. Livi és Roux még időben tudomást szerez erről, és a felügyelőt letartóztatják. A kihallgatás során nagy nehezen bevallja, hogy Pouchon találkozni fog Brossarddal - de lehet, hogy már túl késő? Livi és Roux mindent bevet, hogy még elfogják Brossardot, mielőtt külföldre menekülne, de mire megérkeznek abba a kávézóba, ahol Brossardnak és Pouchonnak találkoznia kellett, csak Brossard holttestét találják, mellkasára tűzve "az ítélet".

A kudarc ellenére mégsem lehetnek teljesen csalódottak. Brossard halála kapcsán sikerül elkapni Pouchont, és rajta keresztül megfejteni az összeesküvést.

Magyarországi mozipremier:
2004. október 7.
Műfaj:
politikai thriller
Játékidő:
120 perc
Származás:
amerikai
Hivatalos honlap Gyártó:
Odessa Films, Serendipity
Forgalmazó:
InterCom
Rendezte:
Norman Jewison
Forgatókönyv:
Ronald Harwood
Operatőr:
Kevin Jewison
Vágó:
Stephen Rivkin és Andrew S. Eisen
Zene:
Normand Corbeil
Szereplők:
Michael Caine, Tilda Swinton, Jeremy Northam, Alan Bates, Charlotte Rampling, John Neville, Ciarán Hinds, Frank Finlay, William Hutt, Matt Craven, Noam Jenkins, Peter Wight