Horror film: DVD kritika: FertőzésDVD kritika
Masayuki Ochiai mozija a J-Horror széria első filmje...

Fertőzés

A film

Masayuki Ochiai mozija a J-Horror széria első filmje. A 6 részesre tervezett "csomag" Takashige Ichise producer ötlete, aki filmjeihez a leg(el)ismertebb japán rendezőket kérte fel, és a sorozatot egészében szánja világforgalmazásra. 2005-re az első 2 rész készült el, a Fertőzés és az Előérzet, olyan nagy rendezők hagyományait követve, mint Kiyoshi Kurosawa (Kairo), Hideo Nakata (Ringu, Ringu 2) vagy Takashi Shimizu (Ju-on, Ju-on 2). A J-Horror széria további 4 darabja a Lost memory, Medium, Karma és Ghost Story munkacímeket kapta

A széria első filmje elég gyengére sikerült ahhoz képest, hogy ezt szánták egy nagyszabású projekt bevezető darabjának. Nagyon érződik rajta, hogy ez egy próbálkozás, kísérlet volt, hogy később tanulva a hibákból színvonalasabb és érdekesebb alkotások szülessenek. A történet nagyon le van egyszerűsítve, ami természetesen nem baj, de jobban lekötötte volna a nézők figyelmét, ha belecsempésznek még egy cselekményszálat, és nem nyújtják el annyira az elejét.

A helyszín egy régi, omladozó falú kórház, melyet csak nehezen tudnak fenntartani, köszönhetően a gyógyszerek, az orvosi eszközök és a megfelelő személyzet folyamatos hiányának. A kórház hangos a betegek fájdalmas szenvedésétől, az orvosok és a nővérek fizikai és lelki igénybevétele túllépte a kritikus határt. Amikor az egyik orvos gondatlansága miatt meghal egy beteg, a felelősségvállalástól megrémült személyzet úgy dönt, eltussolja a műhibát, halálos események láncreakcióját indítva el ezzel. Ezzel egyidőben a rohammentő új beteget hoz a kórházba, akit egy olyan szörnyű és undorító vírus támadt meg, amitől a belső szervei felbomlanak. Az orvosok mindent elkövetnek, hogy feltartóztassák a vírus terjedését, de a beteg megszökik, gondoskodva arról, hogy az elátkozott kórházépületben mindenki a járvány ellen és az életéÊrt küzdjön.

A sejtelmes kezdés eleinte felkelti a nézők figyelmét, de később, amikor lelassulnak az események, ez a kíváncsiság kezd alábbhagyni. A film első fele igazából nem is horror, hanem egy kórházi dráma, középpontjában egy csőd szélén álló kórház, melynek működését alaposan megismerhetjük. Kicsit olyan mintha a Vészhelyzetet néznénk, csak az a különbség, hogy itt a szereplők japánul beszélnek. Ezt az összehasonlítást nem negatívumként emeltem ki, hanem azért, mert valóban nagyon élethűek a jelenetek. Az alkotás második fele viszont sokkal rosszabb, mint az első 40 perc. Hiányzik belőle a feszültség és a meglepetés ereje, teljesen kiszámítható, és néha nevetséges is, ahogy rohangál a zöld trutymó ember a kórház folyosóin, hogy megfertőzze az ott tartózkodókat.

A japán horror 2006-ra egy világméretű jelenség lett, amely lassacskán beírja magát a filmtörténelembe. Ezek az alkotások a megszokott horrorfilmek mellett érdekes színfoltot jelentenek, melyeket lehet szeretni vagy utálni, de figyelmen kívül hagyni lehetetlen.

50%

A DVD

A terméket a Budapest Film dobta piacra augusztus elején, több másik japán horrorfilmmel együtt (A szem, A fertőzés, Ringu, Sötét víz). A DVD vizuális kivitelezése közepesre sikeredett. A főmenü hátterében sejtelmes zöld fény hullámzik, mellette a filmből láthatunk részleteket. Lehetőségünk van a közvetlen jelenetválasztásra, melyet igényesen oldottak meg: nem állóképekre, hanem dinamikus filmrészletekre lépve jutunk el a kívánt részhez. Extrák nincsenek, viszont a főmenü alsó része tartalmaz négy filmajánlót (A szem, Előérzet, Ringu).

A film képminősége nagyon jó, viszont a hangszint erőssége, és minősége nagyon ingadozó. Vannak jelenetek, amikor alig hallani a háttérzajokat, ezért néha furcsa, mikor a főszereplő megijed, és forgatja a fejét, ugyanis a néző ebből szinte semmit nem érzékel, ezért elkezdi felfelé pörgetni a hangerőt. Az alkotás sejtelmes zenéje általában egyenletes hangerővel szol, viszont ennek az a hátránya, hogy a zene sokszor elnyomja a halkabb hangokat

40%

A film

Fertőzés

Színes, japán, horror

Eredeti cím: Infection (Kansen)

Eredeti bemutató: 2004. október 2. (Japán)

Hazai bemutató: 2005. november 8. (DVD)

Játékidő: 95 perc

Rendező: Masayuki Ochiai

Forgatókönyvíró: Masayuki Ochiai (Ryoichi Kimizuka története alapján)

Szereplők: MIchiko Hada, Mari Hosino, Tae Kimura, Yoko Maki, Kaho Minami, Moro Morooka, Shiro Sano, Koichi Sato, Masanobu Takashima, Isao Yutso

Operatőr: Hatsuaki Masui

Vágó: Yoshifumi Fukazawa

Zene: Kuniaki Haishima, Miwako Okuda (Yume zenei motívum)

Producer: Taka Ichise

A DVD

Képarány: 16:9 (1.78:1)

Menünyelv: magyar

Nyelvek: magyar (5.1), japán (5.1)

Feliratok: magyar

Extrák:

- DVD ajánló

Gyártó: Lions Gate Films

Forgalmazó: Budapest Film

Megjelenés: 2006. augusztus 8.

Forrás és Fotó: Budapest Film

Illés Henrietta

  • Ehhez a cikkhez: DVD kritika: Fertőzés jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 4 Átlagolt érték: 3.25
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekDVD kritika