Dráma: DVD kritika: Ördögűzés Emily Rose üdvéértDVD kritika
Az alkotás egy megtörtént eseményt dolgozott fel...

Ördögűzés Emily Rose üdvéért

A film

Nyugat-Németországban a 70’ –es évek közepén a katolikus egyház egy nagyon ritka döntéssel megállapította, hogy a 19 éves Annie Lese-tmegszállta a gonosz, ezért ördögűzést hajtottak rajta végre, melynek következtében a lány meghalt. Ennek következménye az a meghökkentő per, melyben egy papot bíróság elé állítottak gyilkosság vádjával. A film producerei közül csupán ketten találkoztak az igazi áldozat családjával, ám szerződésben kötelezték magukat, hogy soha, sehol, senkinek nem árulják el az adataikat: a helyszínt, a család és a lány nevét természetesen megváltozatták: a filmbéli történet az USA-ban játszódik, Anna Leise-ből pedig Emily Rose lett. A film írói és rendezője sem ismeri a valóságos részleteket: amikor a forgatókönyv készítése során kérdéseik merültek fel, az alkotók csak a két producer közvetítésével léphettek kapcsolatba a filmet ihlető események résztvevőivel.

Emily Rose (Jennifer Carpenter) elhagyja biztonságot adó otthonát, de a leghalványabb elképzelése sincs arról, hogy mi vár rá az egyetemen. Egyik éjszaka, amikor egyedül van kollégiumi szobájában, hallucinálni kezd és elájul. Ahogy rosszullétei egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak, Emily, hithű katolikus lévén ördögűzésre adja a fejét. Az ördögűzést a plébánosa, Richard Moore atya végzi. Amikor a fiatal lány a kegyetlen ördögűzés következtében meghal, az atyát gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. Erin Bruner (Laura Linney), a jó nevű védőügyvéd hosszas vívódás után elvállalja Moore atya (Tom Wilkinson) védelmét - cserébe főnökeitől azt kéri, hogy vegyék be üzlettársnak az ügyvédi irodába. A tárgyalás során, Erin cinikus hozzáĂĽllását és ateizmusát egyre inkább kikezdi Moore atya töretlen hite, és a számtalan ijesztő, megmagyarázhatatlan esemény, amely az esetet körüllengi.

A film nagy visszhangot váltott ki a Katolikus egyház részéről, tiltakoztak a bemutatása ellen, mert szerintük kényes kérdéseket feszeget. Az Ördögűzés Emily Rose üdvééŠrt bemutat egy megtörtént eseményt, melyben az alkotók nem próbálnak meg semmilyen világnézetet közvetíteni vagy ráerőltetni a nézőre, hanem mindenki eldöntheti saját maga mi az, amit elfogad vagy magáévá, tesz a filmből. Az alkotást tévesen a horror műfajába sorolták be, pedig ez valójában egy dráma, melynek nagy része tárgyalóteremben játszódik, ennek megfelelően a hangsúly nem az ördögűzésen, hanem magán a peren van. A cselekmény nagyon ügyesen, és hatásosan van kibontakoztatva, kis adagokban szórják elénk az információmorzsákat, melyeket összerakva egy nagyon jól megírt forgatókönyvet kapunk.

A filmben olyan embereket ismerhetünk meg, akiknek cselekedeteit a hit irányítja. Hisznek abban, hogy amit tettek/tesznek az helyes, és ezért képesek mindent – akár az életüket is – kockára tenni. A történetnek ennek az oldalról való megközelítése nagyon jól sikerült, megérthetjük az egyes karakterek motivációit, gondolatmenetét, majd később eldönthetjük szerintük helyesen cselekedtek-e.

80%

A film

Ördögűzés Emily Rose ÜdvééŠrt

Színes, amerikai, dráma, horror

Eredeti cím:The Exorcsim of Emily Rose

Eredeti bemutató: 2005. szeptember 5.

Hazai bemutató: 2005. november 24.

Játékidő: 115 perc

Rendező: Scott Derrikson

Forgatókönyvíró: Paul Harris Boardman

Főszereplők: Laura Linney (Erin Bruner), Tom Wilkinson (Moore atya), Cambell Scott, Colm Feore, Jennifer Carpenter (Emily Rose), Mary Beth Hurt

Operatőr: Tom Stern

Vágó: Jeff Betancourt

Zene: Christopher Young

Producer: Tom Rosenberg, Gary Lucchesi

A DVD

Képarány: 16:9 (2:40:1)

Nyelvek: magyar (DTS), cseh (DTS), angol (5.1), olasz (5.1)

Feliratok: magyar, angol, arab, bolgár, horvát, cseh, észt, héber, hindi, izlandi, olasz, litván, román, szerb, szlovén, török

Extrák:

- Audiokommentár a rendező közreműködésével

- Kimaradt jelenet

- A történet keletkezése - kisfilm

- A látvány megtervezése - kisfilm

- A szereposztás - kisfilm

Gyártó: Screen Gems

Forgalmazó: Warner Home Video

Megjelenés: 2006. április 25.

Forrás és Fotó: Warner Home Video

A film hivatalos oldala

Illés Henrietta

  • Ehhez a cikkhez: DVD kritika: Ördögűzés Emily Rose üdvéért jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 7 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz