Mozifilmek
Fegyvertársak (Open Range)
Charlie Waite, Boss Spearman, "Gomb" és Mose Harrison mind menekülnek a múltjuk elől – és az egyetlen hely, ahol az ember szabad lehet, az a végtelen mezők nyílt terepe.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Fegyvertársak

Open Range

amerikai film (2003)
western, dráma, romantikus
16 éven aluliak számára nem ajánlott!
Charlie Waite, Boss Spearman, "Gomb" és Mose Harrison mind menekülnek a múltjuk elől – és az egyetlen hely, ahol az ember szabad lehet, az a végtelen mezők nyílt terepe, ahol a természet alkot minden szabályt. A négy cowboyt a Vadnyugat törvénye köti össze, és megpróbálják kerülni az erőszakot. Ám egy határ menti város, ahol a félelem és a zsarnokság az úr, megváltoztatja az életüket, és arra kényszeríti őket, hogy cselekedjenek. Miközben ezek a bátor férfiak a döntő ütközetre készülnek, szembe kell nézniük saját belső démonaikkal is.

A Fegyvertársak Kevin Costner harmadik filmje, melyet rendezőként is jegyez. A határtalan prérin játszódó filmben megvan a klasszikus western minden eleme. Az amerikai történelem sajátos időszakát mutatja meg, annak a kornak a végét, amikor még voltak senkihez sem tartozó, szabad földek. Sajátos kultúrája alakult ki az olyan cowboyoknak, akik a marháikat terelve vándoroltak, és a földből éltek, akárcsak a filmbeli Charley, Boss, Mose és Button. A négy főszereplőnek azért kell összefognia, mert harcolniuk kell egy könyörtelen földbirtokos igazságtalanságai ellen.

Costner azonban többet mutat annál az elterjedt képnél, mely jórészt a filmek hatására alakult ki bennünk a cowboyokról. A westernekben vannak titokzatos szereplők; nem tudjuk, honnan jönnek, hogy jutottak ide, és hová tartanak – mondja Costner. – Az összes holmijukat a lovuk hátán tartják. Ez egy rendkívül romantikus kép, de ha jobban belegondolunk, kíváncsiak leszünk, hogy mihez kezdtek például, amikor esett az eső, vagy elfogyott az elemózsiájuk. Valahogy gondoskodniuk kellett saját magukról. Nagyon találékonynak kellett lenniük. A bennünk élő elképzelésekkel szemben az élet a Vadnyugaton valójában rettentő nehéz lehetett.

Craig Storper forgatókönyvíró szerint a filmben megvannak a westernek tipikus elemei, mint például a szabadság, az igazság, a tisztelet, a szerelem és a barátság, ugyanakkor tovább is akartak menni, mint a műfaj legtöbb darabja, és pontosabb képet mutatni a múltról. A szereplők érzelmi élete, melyet nem osztanak meg egymással, meglepően összetettnek tűnik, amikor az ember túllép az önvédelemből emelt falakon – magyarázza Storper. – Csak a rossz körülmények között találnak egymásra, és ez készteti őket arra, hogy feltárjanak olyan dolgokat, melyek akár örökre el lettek volna temetve; de végül is ez vezeti el őket az átalakuláshoz.

Storper négy évvel ezelőtt próbaképpen írt egy forgatókönyvet Lauran Paine "The Open Range Men" című regénye alapján. Sosem beszélt az írónak a megfilmesítés irányában tett lépéseiről, arra várt, hogy a tervből valóság váljon. Lauran már a nyolcvanas éveiben járt, és nem lett volna helyénvaló, hogy reményeket ébresszünk benne, ahányszor csak érdeklődés támadt valakiben – magyarázza Storper. 2001 decemberében aztán értesítést kapott Paine feleségétől, hogy az író elhunyt, de amikor sínre került a film, felhívta az özvegyet. Amikor elmondtam neki a jó hírt, és hogy Kevin lesz a főszereplő, teljesen meghatódott. Sírva fakadt, és kiderült, hogy pontosan a születésnapján hívtam fel.

Nem kevés bizalom kellett ahhoz, hogy a műfajjal szembeni hollywoodi ellenállás dacára valaki felvállaljon egy ilyen projektet. Az utolsó igazán sikeres western a Nincs bocsánat volt tizenkét évvel ezelőtt – mondja Storper. – Egy ilyen film elkészítése olyan, mintha követ görgetnénk fel a hegyre, és minden erőnkre szükség van ahhoz, hogy meg tudjuk tartani. De íróként hinned kell abban, hogy egy jó történet meg fogja találni a maga útját.

Sokan tudják rólam, mennyire vonzódom a Vadnyugathoz – mondja Costner, aki a Farkasokkal táncoló mellett játszott a Silverado és a Wyatt Earp című westernekben is. – Gyakran meglepődöm, amikor az emberek azt mondják, hogy szeretik a westerneket, mivel nem túl sok igazán nagy filmet lehet megnevezni ebben a műfajban. Általában a "vörös kalap a fehér kalap ellen" sémára járnak, és nem túlzottan érdekfeszítőek. De ezek is örökségünk részei, és az emberek nem múló szeretettel viseltetnek irántuk.
Fegyvertársak (Open Range) 2003
Fegyvertársak (Open Range) poszter
Szereplők: Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening, Michael Gambon, Michael Jeter, Diego Luna, James Russo, Abraham Benrubi, Dean McDermott, Kim Coates, Herb Kohler, Peter MacNeill, Cliff Saunders, Patricia Stutz, Julian Richings, Ian Tracey
Rendező: Kevin Costner
Író: Lauran Paine
Forgatókönyv: Craig Storper
Operatőr: James M. Muro
Vágó: Michael J. Duthie, Miklos Wright
Zene: Michael Kamen
Látványtervező: Gae S. Buckley
Jelmez, kosztüm: John Bloomfield
Producer: Kevin Costner, Jake Eberts, David Valdes
Stúdió: Touchstone Pictures, Cobalt Media Group, Beacon Pictures
Forgalmazó: InterCom
Hossz: 139 perc
Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb

Mozipremier: 2004 május 20.

Fegyvertársak (Open Range) szinkronos előzetes

Hasonló filmek

  • Ehhez a cikkhez: Fegyvertársak jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozifilmek