Filmek - mozi-dvd.hu

A Keresztapa trilógia - 5 DVD

Dátum: 2006. október 07. szombat, 22:00
Rovat: DVD filmek
Kategória: Krimi
Francis Ford Coppola nagyívű mestermunkája átütő erejű portrét fest a szicíliai klán amerikai felemelkedésének >>>

A Keresztapa trilógia - 5 DVD

The Godfather

amerikai film 1972
krimi, dráma, gengszter, klasszikus


Francis Ford Coppola nagyívű mestermunkája átütő erejű portrét fest a szicíliai klán amerikai felemelkedésének és hatalmának hajszál híján történő elvesztéséről. A rendező mesterien egyensúlyos két fő témája, a család legbelső életének és brutális üzleti ügyeinek ábrázolása között.
Mario Puzo bestselleréből készült film meghatározó hatással volt Al Pacino, James Caan és Robert Duvall karrierjére. E káprázatos filmet tíz kategóriában jelölték Oscar-díjra, melyek közül hármat el is nyert.

A Keresztapa
(1972)

Francis Ford Coppola epikus remekművében az Oscar-díjas Marlon Brando játssza a Corleonecsalád fejét.
A film egy sziciliai család felemelkedésének, és csaknem bekövetkező bukásának izgalmas krónikája a 40-es évek Amerikájában.

A rendező mesterien egyensúlyoz a családi élet és a bűn világának bemutatása között.
A Mario Puzo regényéből készült filmet hét Oscar-díjra jelölték, ebből hármat meg is kapott: a legjobb film, a legjobb színész (Marlon Brando) és a legjobb forgatókönyv (Coppola és Puzo) kategóriájában.

A Keresztapa II.
1974

Keresztapa első részének brilliáns párja folytatja a Corleone család egymást követő generációinak történetét. Coppola két történetet mesél el a második részben: a fiatal Don Vito gyökerei és felemelkedése Robert De Niro szédületes alakításában, a másik Michael, az örökös alakja (Al Pacino) az új Keresztapa szerepében. Coppola összegyűjtötte ugyanazt a tehetséges csapatot, mely A Keresztapa elkészítésében segített neki, s létrehozott egy olyan meghökkentő terjedelmű és látványvilágú filmet, mely tagadhatatlanul a legjobb folytatás, amit valaha is elkészítettek.

A film 10 Oscar-jelölése közül megkapta többek között a legjobb filmnek járó szobrot, illetve Robert De Niro a legjobb férfi mellékszereplő díját vihette haza.

A Keresztapa III.
1990

A trilógia befejező részében Al Pacino a hatvanas éveiben járó mindenható Keresztapa, akit két cél vezérel: hogy családját letérítse a bűn útjáról, és hogy megfelelő utódot találjon magának.
Lehet, hogy az utód a heves Vincent (Andy Garcia) lesz... de lehet, hogy épp ő az, aki Michael álmait a törvényes üzletről az erőszak poklává változtatja.

Francis Ford Coppola rendezésében, Pacino, Garcia, Diane Keaton, Sofia Coppola és Joe Mantegna főszereplésével a nagyszabású film méltó lezárása a filmtörténet legklasszikusabb trilógiájának, melyet hét kategóriában jelöltek Oscar-díjra.

Szereplők:
Diane Keaton, Sterling Hayden, Robert Duvall, James Caan, Al Pacino, Marlon Brando, Robert De Niro, Lee Strasberg, Talia Shire, John Cazale, Andy Garcia, Eli Wallach, Joe Mantegna, Bridget Fonda, Sofia Coppola, Raf Vallone, Francis Ford Coppola
Rendezők: Francis Ford Coppola, Jeff Werner
Gyártó stúdió: Paramount
Hossz: 523 perc

DVD Információk:
Hang: angol (DD 5.1)
Feliratok: magyar, angol, bolgár, cseh, izlandi, lengyel, román
Kép: 1.78:1


Bonus lemez: A Keresztapa családja
(The Godfather Family: A Look Inside)

A lemezen A Keresztapa családja című dokumentumfilm mellett több órányi extrát találunk a trilógiával kapcsolatban. Részleteket lásd a DVD extrák között!

A filmtörténet egyik legnagyobb legendája két évtized után egészült ki trilógiává, amikor Francis Ford Coppola, jórészt az eredeti stábbal szövetkezve elkészítette a Keresztapa harmadik részét. Ez a másfél órás dokumentumfilm ebből az alkalomból készült, de nem csak a harmadik rész forgatását mutatja be, hanem archív felvételek és a résztvevők visszaemlékezéseinek segítségével feleleveníti az első két rész elkészítésének rendkívül izgalmas történetét. Megtudhatjuk, milyen nehézségek árán készült el az az alkotás, amely az első mozzanatok idején még csak egy egyszerű gengszter-történetnek indult, ám mostanra az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb filmjévé vált.


Magyar nyelvű extrák
Dokumentumfilm - A díszletek között Dean Tavoularis látványtervezővel
Kisfilm - Francis Coppola határidőnaplója
Kisfilm - A Keresztapa zenéje
Werkfilm - Coppola és Puzo forgatókönyvírás közben
Werkfilm - Gordon Willis operatőri munkája
Storyboard - A Keresztapa II. és III. sztoribordjai
Werkfilm - A Keresztapa: a kulisszák mögött (1971-es eredeti dokumentumfilm)
Kiegészített jelenet(ek) - Kronológia: A Corleone család története
Alkotók és szereplők bemutatása - Családfa: Szereplők életrajzai
Alkotók és szereplők bemutatása - Családfa: A szereplőket alakító színészek életrajzai
Kisfilm - Fogadtatás: Oscar-díj átadás és beszédek
Szöveges információk - Fogadtatás: A díjak és jelölések listája
Kisfilm - Az 1974-es TV bemutató
Képgaléria - Fényképalbumok
Előzetesek - Eredei mozielőzetesek
Alkotók és szereplők bemutatása - A filmkészítők életrajzai
Egyéb - A DVD stáblistája
Rejtett extrák


DVD Premier: 2002