Dráma: DealerMozifilmek
DealerA Dealer egy kábítószer-kereskedő egy napját mutatja be. Szélsőségesen drámai események, epizódok követik egymást, >>>
Dealer
magyar, német film 2004
dráma

A Dealer egy kábítószer-kereskedő egy napját mutatja be. Szélsőségesen drámai események, epizódok követik egymást, melyeket a film főszereplője, a Dealer köt össze. A főszereplő sokféle szociológiai közegben mozog, a film mégsem elsősorban a drogtársadalomról szól. Sokkal inkább egy személyes tragédiát jár körbe, melyen keresztül ősi sorskérdéseket vizsgál. Mennyire vagyunk képesek befolyásolni sorsunkat? Mikor hozzuk rossz döntéseinket, melyek adott esetben végzetesek lehetnek?
Az epizódokban - melyek néhol stáció jellegűek - súlyos krízishelyzetben lévő emberek sorsába nyerünk betekintést. Ezekben a szituácókban sokszor a drog az egyetlen választható alternatíva. A készítők úgy gondoljuk - egyetértve a prevencíós szakirodalom nagyrészével -, hogy a drogok világa egyfajta "llegális patika", ahol a dealerek "patikusként" dolgoznak. Természetesen a drog - az öngyilkossággal, az alkoholizmussal, a bűnözéssel együtt - rossz döntés, de a lényeg az, hogy mindig egy adott, normális tudatállapotban elviselhetetlen élethelyzetre adott reakció. Az, hogy ezek a végállapotok társadalmi igazságtalanságokra vagy egyéni élethazugságokra vezethetőek vissza, a Dealer c. film szempontjából másodlagos kérdés. A dráma az áldozatokat mutatja be.

Fliegauf Benedek többszörös fesztiváldíjazott filmjében a történet néhol sokkoló, de sosem öncélúan. A megrázó eseményeket a téma hozza magával, és az a megfontolás, mely szerint drogügyben etikátlan hamis illúzíókat kelteni.

Rendezte: Fliegauf Benedek
Forgatókönyv: Fliegauf Benedek
Zene: Tamási Zoltán, Fliegauf Benedek
Operatőr: Szatmári Péter
Szereplők:
Balogh Edina, Keresztes Felícián, Szakács Lajos, Szigeti Anikó, Thurzó Barbara (mind amatőr színészek)
Magyarországi mozipremier:
2004. október 21.
Hivatalos honlap
Forgalmazó:
Mokép
Származás: magyar
  • Ehhez a cikkhez: Dealer jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek