Filmek - mozi-dvd.hu

Farkasok völgye: Irak

Dátum: 2006. október 28. szombat, 17:45
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Akció
A valóság: 2003. július 4-én az amerikai szövetségesek szokott látogatásukat teszik egy féltitkos török hadiszálláson Észak-Irakban. >>>
Farkasok völgye: Irak
Kurtlar Vadisi - Irak
török film 2006
akció, dráma

A valóság: 2003. július 4-én az amerikai szövetségesek szokott látogatásukat teszik egy féltitkos török hadiszálláson Észak-Irakban. Hamarosan kiderül azonban, hogy a látogatás nem a megszokott.

Amerika változtatni kíván az erőviszonyokon, a törökök nemkívánatos személyekké válnak a régióban. Azon a napon fejükre zsákot húzva, katonai és emberi méltóságukban megalázva hurcolják el a tizenegy török katonát a lakosság szeme láttára.
A török hadsereg ártatlanul meghurcolt tagjai a legfelsőbb szintű közbenjárásra is csak majd’ három nap múlva szabadultak. Az eset "hood-event" (zsákos ügy) néven híresült el, és jó időre fagyossá tette a török-amerikai kapcsolatokat.A film: Ezt a szégyent parancsnokuk sem viselhette el, és öngyilkos lett. Búcsúlevelében jó barátjához, Polat Alemdarhoz fordul, hogy vegyen ő elégtételt a török nemzet becsületén esett csorbáért.
Polat Alemdar, a különlegesen kiképzett titkosügynök, aki a török televízió legnézettebb akciósorozatában hétről-hétre göngyölíti fel a maffiagyanús ügyeket.

Ebben az ankarai kormány éppúgy támogatja, mint a török rajongók milliói - és a sorozat Németországban is elképesztően sikeres.
Az ügynök két barátjával Észak Irakba utazik, hogy pontot tegyen az ügy végére, és megbüntesse az amerikai túlkapásokért felelős Sam Marshallt.

Az alkotás minden idők legnagyobb költségvetésű török filmje, mely az azonos című sorozat nyomán készült.
A film felidézi a 2004. május 19-i mukaradeebi mészárlást is, mikor a helyi szokásokat félreértve egy muszlim esküvőn ütöttek rajta amerikai katonák.

A konzervatív amerikai sajtó Billy Zane-t és Buseyt árulónak kiáltotta ki, a hadsereg részéről azonban nem tartották szükségesnek nyilatkozni, hiszen "nyilvánvalóan nem tényeken alapul, és a fikción nincs mit kommentálni”.


Szereplők:
Bulbul Altinkafes, Necati Sasmaz, Billy Zane, Ghassan Massoud, Gürkan Uygun, Bergüzar Korel
Rendezők:
Serdar Akar, Sadullah Sentürk
Gyártó stúdió: Pana Film
Forgalmazza: Best Hollywood
Hossz: 122 perc

Hazai Mozipremier: 2006. december 7.