Színésznő: Natalie PortmanSzínészek, rendezők
Az új csillagok háborúja sorozatot a néhány jól ismert sztár mellett tulajdonképpen egyetlen ismeretlen arcra építették >>>
Natalie Portman

Az új csillagok háborúja sorozatot a néhány jól ismert sztár mellett tulajdonképpen egyetlen ismeretlen arcra építették, az egyetlen olyan figurára, akinek semmilyen előzménye nem volt az eredeti trilógiában - Padmé Amidala. Igaz, Natalie Portman neve sokak számára nem ismeretlen, korábban is játszott igazi nagy filmekben, nagy sztárokkal, de igazi, ötcsillagos hollywoodi sztárrá csak ekkor vált. Az is valószínűnek tűnik, hogy a másik fiatal tehetséggel, az Anakin Skywalkert alakító Hayden Christensennel kapcsolatban már nem vagyunk ilyen biztosak...

Natalie Jeruzsálemben született 1981. június 9-én, amerikai anyja és izraeli orvos apja egyetlen gyerekeként. 3 éves korában költöztek az Egyesült Államokba, sok-sok költözködés után 9 éves kora óta Long Island az otthona. Két évvel később fedezte fel egy táncóra után a pizzériában a Revlon modellügynökség egyik embere, és bár Natalie eleve inkább színészkedni akart, ez mégis jó kezdetnek tűnt. Néhány reklámfilm és hirdetés meg is hozta az önbizalmát és némi gyakorlás után fellépett a Ruthless című off-Broadway musicalben. Három nyáron át járt a Stagedoor Manor Performing Camp nevű táborban és innentől kezdve sorban lépett fel az olyan darabokban, mint a Szentivánéji álom vagy a Kabaré. Első filmszerepe rögtön egy igazi főszerep volt, ráadásul nem is akárkinek a filmjében: Luc Besson Leon, a profi című filmjének koraérett Mathildáját alakította.

Igaz, először nem őt akarták és az első meghallgatások után túl fiatalnak találták, de aztán úgy döntöttek, hogy pont ez a koraérettség az, ami alkalmassá teszi az ifjonti bérgyilkos tanonc alakításra. Mivel a Leont Franciaországban és nálunk is 1993-ban mutatták be, Amerikában pedig csak egy évvel később, mi már korábban figyeltünk fel rá, mint Hollywood!
A koránál sokkal érettebb és okosabb lány kliséje sokáig elkísérte Natalie-t és talán csak mostanában kezd kitörni belőle. Talán emiatt is volt kénytelen pályája legelején egy sereg szerepet visszautasítani.

Ilyen volt például a Lolita címszerepe, de a Leon Mathildáját amúgy is lolitásra vették, nem sok értelme lett volna kétszer ugyanazt játszani. Aztán jött a felkérés a Romeo és Júlia főszerepére is, ám a közte és Leonardo DiCaprio közti korkülönbség miatt mégsem őt választották ki - bár ő úgy emlékszik, hogy ezt a kifogást ő vetette fel először. Nem vállalta el a Légvihar főszerepét sem, mert túl sötétnek tartotta, és azt mondja, horrorfilmben sem venne részt. Ám izgulnia nem nagyon kellett a megélhetése miatt, hiszen ekkor már a zsebében lapult egy szerződés nem mással, mint George Lucas-szal, nem kevesebb, mint tíz évre, és nem kisebb filmhez, mint a Csillagok háborúja legújabb, legelső és egyben mégis legutolsó trilógiájához. És a dologban az a legszebb, hogy a szükséges papírok aláírása, sőt, még a forgatás előtt sem látott egyetlen epizódot sem a legendás filmtrilógiából.
Hősnőnk tehát bőven válogathatott, megtehette azt is, hogy színházi szerepet vállaljon, és 1998-ban hat hónapig játszotta az Anna Frank naplója címszerepét és még a Syosset High School-t is elvégezte. Persze a filmnek sem fordított hátat és bár az ebben az időszakban készült két filmje nem lett kiemelkedő siker, mégsem volt egyik sem rossz választás. Ted Demme Gyönyörű lányok című, kisvárosi fiatalokról szóló nosztalgikus filmjében együtt játszott Timothy Huttonnal, Matt Dillonnal és Uma Thurmannel, és egyáltalán nem tűnt szürkének mellettük, sőt! A Mindenütt jó című családias drámában - vagy inkább komoly vígjátékban - Susan Sarandon lázadó lányát alakította, de sajnos maga a történet volt eléggé közhelyszerű, így senki sem figyelt fel rá. Majd aztán a sok rákészülés után elkezdődött a Baljós árnyak forgatása és Natalie már azelőtt sztárrá vált, mielőtt még elkészült volna a sokat várt, de mégis csalódást okozó első epizód. De bárhogy is szidták a filmet, Lucast vagy Jar-jart, soha senki nem bántotta Natalie-t - igaz, a sminkjét lett volna miért kritizálni.
Aztán rohammunkában elkészült a második rész, a Klónok támadása és a korábbinál sokkal többet láthatunk Miss Portmanból, mivel itt már nem királynő, hanem csak egyszerű szenátor, így sminket is kevesebbet kapott. Szerencsére. A Portman név mellesleg csak művésznév, Natalie nagyanyja lánykori nevét vette fel, de nem pózként, hanem azért, hogy megőrizhesse a magánéletét. Szereti a nyelveket, franciául és japánul tanul, a hébert pedig folyékonyan beszéli. Hobbija a tánc, az olvasás, az írás, szeret korcsolyázni - amire a Gyönyörű lányok forgatása alatt szokott rá - és futni. Kedvenc színésze Ben Kinsley, kedvenc énekesei Björk és Alanis Morisette, kedvenc városa Amszterdam. Legközelebb pedig kísértetként szórakoztatja majd a nagyérdeműt, mivel leszerződött a The Bride Wore Black (A menyasszony feketében volt) című romantikus vígjáték főszerepére, amelyben hazajáró lelket fog alakítani. 2005-ben pedig jön a következő Csillagok háborúja epizód, de addig még nagyon sokat kell aludni.


Filmográfia:

Leon, a profi (1994)
Szemtől szemben (1995)
Developing – rövidfilm (1995)
Gyönyörű lányok (1996)
Varázsige: I Love You (1996)
Támad a Mars! (1996)
Hercules – rajzfilm (1998, szinkronhang)
Egyiptom hercege – rajzfilm (1998, szinkronhang)
Csillagok háborúja I: Baljós árnyak (1999)
Mindenütt jó (1999)
Ahol a szív lakik (2000)
Zoolander – A trendkívüli (2001, cameo)
Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002)
Hideghegy (2003)
Közelebb (2004)
Free Zone (2005)
Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005)
V mint vérbosszú (2005)
Goya kísértetei (2006)
Párizs, szeretlek! (2006)
Mr. Magorium's Wonder Emporium (2007)
A másik Boleyn lány (2007)
Testvérek (2009)
Fekete hattyú (2010)
Csak a szexre kellesz (2011)
Thor (2011)
Király (2011)

  • Ehhez a cikkhez: Natalie Portman jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 8 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Színészek, rendezők