Filmek - mozi-dvd.hu

Mandzsúriai jelölt

Dátum: 2004. október 27. szerda, 22:40
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Thriller
Bennett Marco, az amerikai hadsereg őrnagya nem tud aludni éjszaka… és nem is akar. Napközben lelkesítő beszédeket >>>

Mandzsúriai jelölt
The Manchurian Candidate
amerikai film
thriller

Bennett Marco őrnagy (Denzel Washington) nem tud aludni éjszakánként… és nem is akar. Napközben lelkesítő beszédeket tart a kuvaiti sivatagban lezajlott rajtaütésről, és Raymond Shaw őrmester (Liev Schreiber) ott tanúsított hősiességéről, aki ezért megkapta a legmagasabb katonai kitüntetést. De az éjszakái egészen másról szólnak: álomszerű emlékei sokkal riasztóbb és baljóslatúbb képet őriznek arról a bizonyos sivatagi akcióról. Marco azon tépelődik, hogy – a hivatalos verzióval ellentétben – a tűzharcban meghalt két katonára valóban sötétebb sors várt-e, és felmerül benne a gyanú, hogy talán Shaw sem az a dicsőséges hős, akinek tartják.

Amikor Shaw – anyjával, a befolyásos szenátorral (Meryl Streep) a háttérben – biztos alelnökjelöltként jelenik meg a nemzeti politika színpadán, Marco úgy érzi, utána kell járnia erősödő gyanújának. A katonai tisztviselők kételkednek épelméjűségében, Shaw-t pedig egyre szorosabb biztonsági háló veszi körül. Marco versenyt fut az idővel, hogy még a Fehér Ház győzelme előtt feltárja az elképzelhetetlen, sokkoló igazságot.
A film alapjául Richard Condon népszerű regénye szolgált, valamint John Frankenheimer ebből készült 1962-es filmje, melyben Frank Sinatra játszotta a főszerepet. Most Denzel Washington volt az alkotók első számú jelöltje az űzött Marco szerepére, és az Oscar-díjas színész azonnal igent is mondott rá. „Ha olyan szerep vár rád, melyet korábban egy másik színész már eljátszott, mindig el kell döntened, hogy megnézed-e az ő interpretációját, vagy sem – mondja Washington. – Én inkább nem néztem meg az eredeti filmet, hogy a figuráról alkotott kép teljesen a sajátom lehessen. A történet rendkívül érdekes és bonyolult, az általam játszott szereplő nem kevésbé. A sivatagi akcióról szóló emlékei nem egyeznek azzal, amit az álmaiban lát, és amit igaznak hisz. Tehát nagyon erős konfliktus dúl benne. Megtanították neki, mit mondjon, de ez nem az, amit valójában érez.”

Egyik katonatársa az övéhez hasonló lidércnyomásos álmokról számol be, ő azonban nem érzi szükségét, hogy bármit is lépjen - egészen addig, amíg Shaw váratlanul ringbe nem száll az alelnöki címért. Marco útját keresztezi Shaw anyja, Eleanor Shaw szenátor, aki bármilyen manipulációra hajlandó, csak hogy a fiát a hatalomban lássa. A félelmetes szenátor szerepében Meryl Streep tűnik fel. „Tetszett, ahogy a forgatókönyvben Ellie Shaw-t jellemezték – ’kortalan nő, lágy vonalai elrejtik éles karmait és titángerincét’ – mondja Streep. – Hogy is ne találtam volna élvezetet egy ilyen érdekes karakter megformálásában?”
„Ahogy Meryl közelített a szerephez, az belőlem is új ötleteket hozott elő – mondja Demme. – Még mindig alig hiszem el, hogy valóban együtt dolgozhattam vele. Ez a lehetőség minden rendező álma.”
Raymond Shaw, a címbeli „mandzsúriai jelölt” szerepét Liev Schreiber kapta. „Raymond kényszerű hős, akinek hírneve – legnagyobb döbbenetére - a politikai karrierjét és anyja ambícióit táplálja – mondja Schreiber. – De hiába kerül hatalmi pozícióba, teljesen fegyvertelen az anyjával szemben, aki mindenben ellenőrzi, és néha még azt is megmondja, milyen ruhát vegyen fel.”
Schreiber szerint Meryl Streep olyan, sokrétegű figurává formálta Raymond anyját, akivel a közönség azonosulni is képes. „Meryl a mélység és a szeretet képessége mellé rejtett gyengédséget is vitt, mely meglepi majd a nézőket.”
Jonathan Demme rendező nagyon örült, hogy ilyen formátumú színészekkel dolgozhatott együtt, és azzal is tisztában volt, hogy a forgatókönyv felújítása izgalmas és időszerű dolog, kiváltképp, ha a mai újságok címoldalaival vetjük össze. „Az amerikaiak ebben az évben az elnökválasztással vannak elfoglalva – mondja. – El sem tudnék képzelni alkalmasabb időpontot, hogy sötétebb témákat vessünk fel a politikai folyamatról és az azt aláÄ?Ä?sni igyekvő erőkről.”
Tina Sinatra producer egyetért ezzel, és így vélekedett néhai apja, Frank Sinatra is, aki az eredeti film jogait birtokolta. „1991-ben megkérdeztem apámat, mit szólna a film felújításához, ő pedig azt válaszolta, hogy jó lenne, és hogy a sztori manapság sokkal szélesebb közönséget vonzana – mondja a producer, aki később a teljes jogokat megszerezte. – Számomra az a legfontosabb, hogy megőrizzük az emberi történeteket, melyek alapvetőek egy ehhez hasonló filmben. A film emberi oldala időtlen, és a háborús jelenet felújításának szintén van jelentősége, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy politikai szempontból mennyire fontos manapság a világnak ez a része.”
„Szerintem Denzel minden idők legjobb színészei közé tartozik – mondja Demme. – Nem könnyű olyan embert eljátszani, akinek kétségbe vonható az épelméjűsége – pláne, ha ez az ember önmagát is megkérdőjelezi. Denzel tökéletesen megragadta a lényegét. A mély és gazdag rétegek, melyeket a figurába vitt, az egész filmet gazdagítják.”
Demme azt is elmondta, hogy az eredetihez képest Eleanor Shaw szenátor alakját is jelentősen megváltoztatták, így egy sokkal összetettebb figura jött létre. A regényben egy alelnökjelölt számító felesége, míg ebben a filmben a maga jogán befolyásos politikus, ugyanakkor manipulatív anya, aki a fiát nyomja előre az alelnökség, és végül az ország legmagasabb pozíciója felé. „Ellie Shaw csodálja a fiát, és hisz benne – mondja Streep. – Ugyanakkor a fián keresztül akarja elérni azt a pozíciót, melyet érzése szerint megtagadtak tőle. Tehát azzal, hogy a fia útját egyengeti a hatalom felé, tulajdonképpen a saját sorsát is beteljesíteni igyekszik.”
Jon Voight játssza Jordan szenátort, Ellie régi ellenfelét, aki nem jár sikerrel az alelnökjelölésen. A színész úgy írja le a figurát, mint a Kongresszus egyik keményen dolgozó „jófiúját”, egyben azon kevesek közé tartozik, akik jóindulattal viseltetnek Marco irányában.
A főszereplőkön kívül rendkívül erős mellékszerepeket is kínál a forgatókönyv, s ez szintén nagyon kedvére volt a rendezőnek. „Szeretek nagy csapattal dolgozni – mondja Demme. – Ebben a filmben rengeteg nagyszerű szerep van, melyeket tehetséges színészek keltenek életre. Jó érzés megfigyelni, ahogy minden egyes epizódszerep ragyogni kezd, mert kiváló színészek állnak mögöttük.”
Ezek egyike Kimberly Elise, aki a titokzatos fiatal nőt játssza. Lelkesen vállalta el az FBI ügynök szerepét, aki szoros kapcsolatba kerül a zavart Marcóval. „Rosie-nak arany szíve van, és hajlandó figyelni arra, hogy mi zajlik ebben az emberben – mondja. – Nagyon izgalmas megfigyelni Denzelt a szerepben, hiszen olyan gyakran láttuk már őt fegyelmezett, önuralommal bíró emberek alakjában, most azonban olyasvalakinek a bőrébe kellett bújnia, aki nagyon sebezhető – erős ember, de elveszett egy hálóban, melyet nem képes átlátni.”
Al Melvin fontos szerepét Jeffrey Wright alakítja; ő az a katona, aki rémálmaival megkeresi Marcót, és arra készteti, hogy ő is vizsgálja felül emlékeit, és derítse ki, valójában mi történt a parancsnoksága alatt állók emberekkel.

Szereplők:
Ben Marco Denzel Washington
Eleandor Prentiss Shaw Meryl Streep
Raymond Shaw Liev Schreiber
Thamas Jordan Jon Voight


Gyártó: Paramount Pictures
Eredeti cím: The Manchurian Candidate
Rendezte: Jonathan Demme
Forgatókönyv: Daniel Pyne, Dean Georgaris
Zeneszerző: Rachel Portman
Játékidő: 130 perc
Forgalmazza: UIP Duna Nemzetközi Film Kft.

Országos bemutató: 2004 November 04.