Filmek - mozi-dvd.hu

Elhunyt az első James Bond

Dátum: 2007. április 18. szerda, 15:03
Rovat: Filmhírek
Kategória: Filmhír

2007 Április 7-én 89 éves korában elhunyt az első James Bond szerepet alakító Barry Nelson. Nelson 1941-ben diplomázott >>>

Elhunyt az első James Bond

2007 Április 7-én 89 éves korában elhunyt az első James Bond szerepet alakító Barry Nelson.


Nelson 1941-ben diplomázott Berkeley-ben a University of California-n. Az egyetem elvégzése után egy tehetség toborzó jóvoltából leszerződtették az MGM-hez, ahol 1942-ben szerepet kapott néhány filmben, mint például a "Shadow of the Thin Man", "Johnny Eager" és a "Dr Kildare's Victory". Az "A Yank on the Burma Road" főszerepét is megkapta, ahol egy taxisofőrt alakított, aki a kínai kormány megbízásából egy teherautó konvoj vezetésére vállalkozik.
A Második Világháború idején Nelson belépett a hadseregbe, ahol színésztársaival a "Winged Victory" című időszakos darabbal turnéztak.


Ezt később meg is filmesítették, és Nelson Red Buttons és George Reeves mellett szerepelt benne.
A háború után Nelson jópár filmben szerepelt, beleértve az "Undercover Maisie"-t, a "Time to Kill"-t, és a "Tenth Avenue Angel"-t.

Ő a válasz a következő kvízkérdésre is: Ki volt az első James Bond? Trükkös kérdés, mert sokan úgy tudják, hogy az első Jame Bond-ot Sean Connery alakította 1962-ben a "Dr. No"-ban. Ez lenne a rossz válasz, ugyanis az első Bond filmet 1954-ben készítették "Casino Royale" címmel és bizony a főszerepet Barry Nelson játszotta.

Ezután stílust váltott, és a 60-as és 70-es években a Broadway színpadán találkozhatott vele a közönség a "Seascape", Mary, Mary" és a

"Cactus Flower" előadásain. 1978-ban Tony díjra jelölték a "The Act"-beli szerepéÊrt, amiben egyébként Liza Minelli-vel játszott.

"Nagyon természetes és hihető színész volt" - mondta managere Francis Delduca. "Egyaránt kiváló volt komédiákban és komoly darabokban."
Egyéb fimekben is feltűnt, mint például az "Airport" és a "The Shining", de TV sorozatokban is szerepelt, mint például a "Gyilkos sorok", "Dallas" és "Magnum".

Napjainkban Nelson és második felesége, Nansi Nelson, utazással töltötték idejüket. Tervei közt szerepelt, hogy könyvet ír színpadon és Hollywood-ban eltöltött éveiről is. Barry Nelson gyermekáldás nélkül hagyta itt a világot.

Fülig Jimmy