Filmek - mozi-dvd.hu

Liberté ’56

Dátum: 2007. április 19. csütörtök, 14:14
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Magyar film
A történet egyik szála a forradalom napjaiban Budapestre érkező angol diáklány, Susan és egy szovjet katonatiszt, >>>
Liberté ’56
magyar film 2007
zenés, dráma

A történet egyik szála a forradalom napjaiban Budapestre érkező angol diáklány, Susan és egy szovjet katonatiszt, Pável szerelmét meséli el, a leghagyományosabb narráció eszközeivel. Az orosz tiszt - talán éppen a lány hatására - felismeri, hogy a hadsereget, amelyben főhadnagyként szolgál, egy nemes ügy eltiprására küldték Magyarországra. A vívódó Pável, lelkiismeretére hallgatva végül szembefordul feletteseivel: katonaszökevénnyé válik, a felkelők oldalára áll, és november 4-én kezében fegyverrel esik el a magyar forradalom és szabadság védelmében.
Egy másik cselekményszál a magyar politikai vezetésen belül - elsősorban Nagy Imre, Kádár János, Maléter Pál és Bibó István alakjához kötve - kíséri végig a konfliktusokat, olykor naiv, olykor torzkép-szerű értelmezésben.
Fontos szerepet játszik egy ferencvárosi kocsma - A volokalamszki országúthoz címezve - ahol gyakori vendég Csúcs Mátyás, az ítéletvégrehajtó, valamint Falábú János, a legendás Corvin-közi tüzérparancsnok, de még a csaposról is kiderül, hogy egykor a Szovjetunió hőse volt.

Szereplők:
Horváth Lajos Ottó, Csikos Sándor, Eperjes Károly, Andrássy Máté, Varga Gabi, Garay Nagy Tamás, Kóti Árpád, Jámbor József, Újhelyi Kinga, Kristán Attila, Földes "Hobo” László
Rendező: Vidnyánszky Attila
Operatőr: Vajda Péter
Zene: Verebes Ernő
Gyártó: Új Budapest Filmstúdió
Forgalmazza: Best Hollywood Kft.
Hossz: 100 perc

Hazai Mozipremier: 2007. május 3.