Filmhír: Kék jövő már Magyarországon isFilmhírek

A Fórum Home Entertainment első Blu-Ray lemezei április 24-én jelennek meg a magyar piacon...

Kék jövő már Magyarországon is

Budapest, 2007. március 22. - A Fórum Home Entertainment első Blu-Ray kiadványai április 24-től lesznek elérhetők, így április 24-től tíz népszerű filmet nézhetünk meg Blu-Ray lemezen. A Blu-Ray korongok közül kiemelkedik az új James Bond mozi, a Casino Royale, valamint a Nagyon vadon című animációs film, melyek alaposan kihasználják az új formátum kínálta lehetőségeket. Emellett azonban még további sikerfilmek is elérhetők lesznek Blu-Ray formátumban, így A nap könnyei, Randiguru, Távkapcs, Rém rom, Ultraviola, Lovagregény, Erőpróba és az Ördögűzés Emily Rose üdvéÊrt.

Tíz éve, mikor a DVD formátum megérkezett, és hamarosan nyugdíjba küldte a VHS-t, bizony kevesen gondolták volna, hogy újabb tíz év elteltével hasonló helyzet áll elő. Már csak azért sem számíthattunk erre, mert a DVD-nek köszönhetően nemcsak az új filmeket élvezhettük közel moziminőségben, hanem régi kedvenceink is olyan felújításon mentek keresztül, hogy soha nem látott képminőséggel és fantasztikus, akár 5.1-es hangzással is élvezhettük őket, még ha bemutatásukkor örülhettünk a tiszta mono hangnak is. A technikai fejlődés azonban megállíthatatlan, és ahogy egyre több otthonban tűntek fel 100 cm vagy ennél nagyobb képátlójú plazma és LCD tévék, illetve kiváló minőségű projektorok, úgy szembesültek a filmrajongók a DVD formátum korlátaival. A képméret növekedése és a nagyobb felbontás ugyanis már kihozhat olyan hiányosságokat, amit az átlagos készülékeken még nem érzékelünk. Márpedig aki sokat áldoz az otthoni mozijára, az joggal várhatja el, hogy minél jobb minőséget kapjon a pénzéÊrt. Ez ösztönözte többek közt a szakembereket a fejlesztésekre, aminek eredménye a Blu-Ray és a HD-DVD, amelyeknél már rövidebb hullámhosszú kék lézert használnak az olvasáshoz a lejátszók, szemben a DVD-k nagyobb hullámhosszú vörös lézerével szemben.

NAGYOBB, SZEBB, JOBB

Nézzük a tényeket. Az egyrétegű DVD kapacitása 4,7 GB, a kétrétegűé 8,5 GB, ami bizony egy kétórás film esetében, több szinkronnyelvvel kalkulálva nem sok lehetőséget kínál, ha igazán jó minőségben akarjuk élvezni a filmet. Ha pedig még extrák is tartoznak a filmhez, akkor bizony áldozatokat kell hozni a képminőség vagy a hangzás terén. Ezzel szemben a Blu-Ray diszk kapacitása már egy réteg esetén is 25 GB, ami számtalan lehetőséget kínál. A DVD-ken jelenleg a legjobb felbontás 720x576, ami Blu-Ray lemeznél akár 1920x1080 is lehet. Ez hatalmas előrelépés, láthatóan szebb, részletgazdagabb képet eredményez. Mindehhez tökéletes hangzás párosul: a HD-DVD és a Blu-Ray gond nélkül támogatja 96kHz/24bites LPCM hangot teljes 7.1 csatornán, ezen felül a 192kHz/24bites hangot a HD-DVD sztereóban, a Blu-Ray pedig 5.1 csatornán támogatja. A Dolby két új hangformátummal is készül a váltásra. A Dolby Digital+ (E-AC-3) a Dolby Digital (AC-3) közvetlen utódja akár 7.1 csatornát is támogat 96kHz/24biten, a DVD-nél alkalmazott maximális 448kbps helyett 3-6Mbps tömörítéssel, ráadásul visszafelé kompatibilis elődjével, így szimpla Dolby Digital-ként a jelenlegi erősítők is elboldogulnak vele. A Dolby TrueHD és a DTS-HD pedig már veszteségmentes tömörítést kínál, ami azt jelenti, hogy a tömörített adat dekódolás után bitről-bitre megegyezik az eredeti, tömörítetlen LPCM hanggal, vagyis semmilyen minőségromlás nem történik, azaz olyan hangzással élvezhetjük a filmeket, ami még a moziélményt is „veri” esetenként. A maximálisan felhasználható hangsávok száma pedig 8-ról 32-re emelkedik, ami a szinkront kedvelők számára jó hír. Emellett megszépülnek a menük, és látványosabbak lesznek az extrák (kép a képben megoldások, szebb és komolyabb játékok, lejátszás közben is előhozható színes, mozgó menük).

HD-DVD VAGY BLU-RAY?

A két formátum közti harc eleinte élesebb volt, mostanában viszont úgy tűnik a Blu-Ray előnyre tesz szert. A HD-DVD tárolókapacitása némileg kisebb (rétegszámtól függően 15 illetve 30 GB), viszont gyártási szempontból előnye, hogy fizikai felépítése nagyban hasonlít a DVD-hez, így a jelenlegi DVD gyártósorok minimális módosítással alkalmassá tehetők HD DVD lemezek gyártására is. A Blu-Ray viszont jelentősen különbözik, főként a vékonyabb védőrétege (0,6 mm helyett csak 0,1 mm) miatt, amit sokáig a technológia legnagyobb kockázatának is tartottak, mondván jóval sérülékenyebb a többi lemeznél. 2004-ben a TDK azonban előállt a megoldással. Ez a hard-coating technology (kemény köpeny), melyet a TDK “Durabis” név alatt fejlesztett, és egy tiszta polymer réteg lemezre vitelét takarja. Ez korábban elképzelhetetlen ellenállást, és karcolásvédelmet adott a Blu-Ray lemezeknek, például teljes nyugodtsággal törölgethető és tisztítható is a lemez, s a hírek szerint képes ellenállni még annak is, ha egy csavarhúzóval akarunk belekarcolni!

A nagy filmstúdiók megosztottsága is enyhül, már csak a Universal tart ki kizárólag a HD-DVD mellett, a többiek vagy csak a Blu-Ray-t vagy mindkét formátumot támogatják, ami hosszútávon a Blu-Ray elterjedésének kedvezhet. Amiatt sem kell aggódni, hogy jelenlegi gyűjteményünk elértéktelenedik, hiszen a Blu-Ray lejátszók lefelé kompatibilisek, azaz képesek lejátszani „régi” DVD-inket, sőt egyes lejátszók még azzal is kecsegtetnek, hogy még a DVD képminőségén is javítanak.

A Fórum Home Entertainment az elkövetkezendő félévben számos korábbi sikeres DVD kiadását tervezi Blu-Ray formátumban, például a S.W.A.T – Különleges kommandó, A sólyom végveszélyben, Az első 50 randi, A király összes embere (2006), Motel, Gothika, Hét év Tibetben, A titkos ablak, Pokolfajzat, Jerry Maguire – A nagy hátraarc, Kegyetlen játékok, Közelebb, Egy becsületbeli ügy, Majdnem híres, Hazafi, Final Fantasy – A harc szelleme, Man in Black – Sötét zsaruk, Arábiai Lawrence, A taxisofőr, Gyilkosok gyilkosa, Pókember 1-2 és a 13 Kísértet. Ezen kívül olyan újdonságok jelennek meg a DVD-kiadással egy időben, mint A boldogság nyomában, A szellemlovas, Kettőt találhatsz, Vadidegen és a Pókember 3.

Forrás és fotó: Fórum Home Entertainment

Szerkesztette: Illés Henrietta

  • Ehhez a cikkhez: Kék jövő már Magyarországon is jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekFilmhírek