Horror-sci-fi: 28 héttel később - 28 Weeks LaterDVD kritika

Ha arra vágysz, hogy a legközelebbi mozilátogatásod alkalmával kétórányi kemény stresszt élj át, akkor nem választhatsz >>>

28 héttel később - 28 Weeks Later
horror, sci-fi, thriller

Ha arra vágysz, hogy a legközelebbi mozilátogatásod alkalmával kétórányi kemény stresszt élj át, akkor nem választhatsz jobb filmet, mint az idegfeszítő, undorító zombikkal megpakolt "28 nappal később" (28 Days Later) folytatását, a "28 héttel később"-öt (28 Weeks Later).


Talán nem annyira ijesztő és kohéziós mint a 2003-as Alex Garland írásából Danny Boyle által rendezett első rész, de azért ez is egy elég döglesztő és feszült, ügyesen megtervezett és ravasz módon inteligens alkotás ... és természetesen ez is rettentően udorító.

Boyle és Garland exekutív producerként térnek vissza első ötletükhöz, átadva a forgatókönyv írását a Fresnadillo által vezetett

négytagú csapatnak amely a 2001-es "Intacto" című thrillerrel szerzett hírnevet magának.
A felállás olyan egyszerű mint a cím. A történet 28 héttel azután játszódik amiután a végzetes vírust, amely szinte egész Angliát vérhányó, üvöltő, gyorsan mozgó zombi - szerű lényekké transzformálta vélhetőleg kiírtották és a többségében amerikai katonákból álló haderő felügyelete alatt az immár nem éppen kellemes és zöld ország újraépítésén és újranépesítésén fáradoznak.Nos, éppenséggel többnyire még mindig zöld, mint azt láthatjuk is a szívet tépő bevezető kockákban, amely az első rész idejében és helyén játszódik és Carlyle-t, a leendő főhőst mutatja, amint éppen cserbenhagyja feleségét McCormack-ot egy olyan vad és rémes támadás alkalmával, hogy szegény srácot nem is lehet hibáztatni miatta.
Azon szerencsések közt akik külföldön tartózkodtak amikor a vírus elszabadult voltak Carlyle gyermekei is, Poots és Muggleton (szegény szinészek, ilyen névvel akár egy Harry Potter részbe is beillenének testvérpárnak :-)), akikkel főhősünk most újra egyesül.
Hát, mit mondjak, nem szeretnék az apjuk helyében lenni, amikor egy beszélgetésük során gyermekek arról kérdezik, hogy alójában mi is történt az anyjukkal.


A dolgok még kínosabbá válnak, amikor kiderül, hogy az anya él és relative jól van attól eltekintve, hogy kapott egy zombi-harapást. A hadsereg egyik orvosa, Byrne lát egy esélyt a vírus által okozott fertőzés gyógyítására, de közben a dolgok kínosból apokaliptikusba mennek át ahogy a zombi tombolás újra a csúcsára hág és az amerikai arancsnokság alatt lévő katonák mindenre lőnek ami mozog, így Byrne-nek minden tőle tellhetőt el kell követnie hogy életben tartsa a két gyermeket.


Ebben két, eleinte vonakodó katona (Renner és Perineau) segít neki. Az ügyön az sem segít nagyon, hogy Carlyle a rendes, családcentrikus apa szerepéből egy valami olyan karakterré alakul át, mint például a Trainspottingban Begbie karaktere túlnyomva szteroidokkal ...nagyon rossz szteroidokkal.
A sok stresszes és félelmetes jelenetek mellett viszont a film pikánsan rámutat a mai világunkra - többek közt rámutat Amerika azon képességére, hogy miként tudják kezelni a tengerentúli idegen országokban lévő krízis helyzeteket.
Ez azonban egyáltalán nem rontja el a sztorivonalat, mivel a "28 héttel később" az első filmben felépített happy end-es reményeket követrengető módon rombolja le.
Igaz, Fresnadillo és társai a film utolsó harmadát egyre inkább elhalmozzák technikai és taktikai csodákkal - ha tetszenek a kézikamera-felvételek, csak várj, míg meglátod az éjjellátó kamerával készült jeleneteket! - De a legtöbb néző a hajsza feszültségében ezt észre sem fogja venni.


Az biztos, hogy e film vetítése alatt csak kétféle néző lesz a moziban - Amelyik szemét a vászonra szegezve, vagy amelyik az ülések közé elbújva éli át a történetet.

Szereplők: Jeremy Renner, Robert Carlyle, Harold Perrineau Jr., Rose Byrne, Catherine McCormack, Imogen Poots, Makintosh Muggleton, Idris Elba
Rendező: Juan Carlos Fresnadillo
Hossz: 99 perc
Amerikai Mozipremier: 2007 május 11.

Hivatalos honlap
IMDb

Fülig Jimmy


  • Ehhez a cikkhez: 28 héttel később - 28 Weeks Later jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 10 Átlagolt érték: 4
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekFilmhírekMozifilmek