Dráma: SalvadorMozifilmek
Az 1970-es évek elején az Ibériai Felszabadítási Mozgalom elnevezésű, néhány nagyon fiatal spanyol és francia radikális >>>
Salvador
Salvador (Puig Antich)
angol, spanyol film 2006
dráma, háborús, történelmi

Az 1970-es évek elején az Ibériai Felszabadítási Mozgalom elnevezésű, néhány nagyon fiatal spanyol és francia radikális alkotta baloldali csoport rablások sorozatával hívta fel magára a rendőrség figyelmét Katalóniában, mert így akartak pénzt szerezni a munkásmozgalom harcos szárnya számára.

Kezdetben a szemtelen, provokatív és látványos akciók sikere a legyőzhetetlenség érzését keltette a fiatal tagokban, de hamarosan jött a csalódás, amikor 1973 szeptemberében a Szociopolitkai Brigád elnevezésű csoport csapdát állított a mozgalom két tagjának. A letartóztatás során tűzharc tört ki, amelyben egy fiatal nyomozó életét vesztette. Salvador Puig Antich súlyosan megsebesült: előbb kórházba került, majd a Modelo börtönben várta, hogy hadbíróság elé állítsák Barcelonában.

Nővérei és ügyvédei az első perctől fogva versenyt futottak az idővel, hogy megmentsék a fiatal aktivista életét; harcukat általános közöny kísérte. Ám 1973. december 20-án az ETA meggyilkolja a Franco kormányzat elnökét, Carrero Blanco admirálist, és a Franco-rezsim egyes csoportjai Salvador Puig Antich ügyével akarnak példát statuálni. A hadbírósági tárgyalás felér egy bohózattal, és az ifjú Salvadort halálra ítélik.

Az életének megmentésére tett valamennyi kísérlet, köztük egy hajmeresztő és lehetetlen szöktetés, kudarcba fullad, és Puig Antich 1974. március 2-án garotte által hal meg. Kegyetlen kivégzése és tragikus halála hosszú évekre bevésődött egy nemzedék emlékezetébe, amelynek a tagjai máig felteszik maguknak a kérdést: vajon nem tehettek volna többet a szörnyű és értetmetlen kivégzés megakadályozására?

Szereplők:
Daniel Brühl, Tristán Ulloa, Leonardo Sbaraglia, Joel Joan
Rendező: Manuel Huerga
Forgatókönyv: Francesco Escribano regénye alapján: Lluís Arcarazo
Operatőr: David Omedes
Vágó: Aixalà, Santi Borricón
Zene: Lluís Llach
Gyártó Stúdió:
Future Films / Mediapro / Beta Cinema
Forgalmazza: Best Hollywood
Hossz: 134 perc

Hivatalos honlap

Hazai mozipremier: 2007. július 12.
  • Ehhez a cikkhez: Salvador jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozipremierekMozifilmek