Történelmi film: Goodbye BafanaDVD kritika
Bill August eme intrikus emberi drámája alapját a Robben Island-i börtönben raboskodó Nelson Mandela felügyeletével >>>
Goodbye Bafana

Bill August eme intrikus emberi drámája alapját a Robben Island-i börtönben raboskodó Nelson Mandela felügyeletével megbízott börtönőr élete alkotja.

A Goodbye Bafana egy viszonylag hosszú film, ennek ellenére lekötő, enyhe hiányossága viszont hogy nem tölt elég időt minden idők történelmi hírességeinek egyik legnagyobbja társaságában.

James Gregory egy ambíciózus börtönőr (Joseph Fiennes) aki munkát kap a Robben Island-i börtönben, mégpedig nem más a feladata, mint az 1968-ban terrorista cselekedetekkel vádolt Nelson Mandela (Dennis Haysbert) felügyelete.

Eleinte a börtöni közösség hatásától vezérelve Gregory magában lassan kiépít egy bizonyos fokú tiszteletet Mandela iránt és a két férfi barátságot köt.
Barátságuk viszont veszélyezteti Gregory karrierjét és ez feszültséggel telíti meg a börtönőr életét. Gregory és Mandela kapcsolata hosszúra nyúlik, mivel a 21 év alatt a börtönőrt rabjával együtt helyezik át a magas biztonsági fokú fegyházból enyhébb börtönintézetekbe, mint a Pollsmoor és a Victor Vester börtön.

A Goodbye Bafana talán legkiemelkedőbb erénye az, ahogyan bemutatja a sokkoló rasszizmust ami Mandela raboskodása idejében Dél-Afrikában jelen volt.
Gregory-t és családját időnként virtuális kitaszítottakként kezelték amiért Mandelával mert szimpatizálni, és August ennek megnyilvánulását több erőszakos kitöréssel hangsúlyozza ki, ami élethűen mutatja be az ország akkori labilis helyzetét.
A nyomaték azonban Gregory-n és feleségén van amint rendkívüli események közepébe csöppennek és érzéseikkel harcolnak a


fokozatosan erősödő felismerés hatására, hogy az apartheid probléma nem is annyira fekete-fehér mint amilyennek látszik.

Mandela hasonló fokú inteligenciát és büszkeséget kapott, mint a 24 című sorozatban szereplő amerikai elnök, csak sajnos olyan keveset szerepel a vásznon, hogy egyszerűen nem kapott lehetőséget az igazi bemutatkozásra.


A film legerősebb pontjai a Gregory és Mandela jelenetek, viszont ezekből olyan kevés van, hogy szinte teljesen megfosztja a közönséget a mély érzelmi pofontól amelyet elvár.

Mindezek ellenére a Goodbye Bafana hűen mutatja be egy bonyolult barátság portréját amely segített egy nemzet történelmét megváltoztatni.

Fülig Jimmy


Goodbye Bafana
angol, dél-afrikai, német, belga, luxemburgi film
dráma, történelmi

Rendező: Bille August
Szereplők: Joseph Fiennes, Diane Krüger, Dennis Haysbert, Shiloh Henderson, Terry Pheto
Forgatókönyv:
Bob Graham és James Gregory könyve alapján: Greg Latter
Zene: Dario Marianelli
Forgalmazza: Budapest Film
Hossz: 140 perc

Hivatalos honlap

Hazai mozipremier: 2007. augusztus 16.
  • Ehhez a cikkhez: Goodbye Bafana jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekDVD kritikaMozipremierekMozifilmek