Horror film: Motel 2 - Hostel: Part IIDVD kritika

Az eredeti "Hostel" elkészítésénél Eli Roth olyannyira rátapintott a nézők kínzások és gonoszság látványa utáni kielégítetlen vágyára, >>>

Motel 2 - Hostel: Part II

Az eredeti "Hostel" elkészítésénél Eli Roth olyannyira rátapintott a nézők kínzások és gonoszság látványa utáni kielégítetlen vágyára, hogy azóta ilyen elemeket még olyan filmekbe is beépítettek, mint például a "Casino Royale", vagy a "24" című tv-sorozat.


Ezzel a cselekedetével egy új horror trendet hozott létre, amit úgy neveztek el, hogy "torture porn", és jelenleg ez a legmenőbb horror-divat.

12 hónap múltán újra itt van, mindent elkövetve, hogy az előzőt túlszárnyalja, ugyanakkor tiszteletét leróva a hetvenes évek hátborzongató

filmszülöttjeinek, mint például a "Cannibal Holocaust", vagy az ehhez hasonlók.

Az eredmény a "Motel 2" (Hostel: Part II), amely az eredeti kitaposott ösvényén halad tovább de ezúttal a férfi turistákat női hátizsákosokra cseréli és egy más szögből próbál rávilágítani az "Elit Hunting" vállalkozásra, az általuk elkövetett kínzásokra és a férfiakra (és nőkre) akik csatlakoznak, hogy részt vegyenek benne.
Beth (Lauren German), Whitney (Bijou Phillips) és Lorna (Heather Matarazzo) a legfrissebb áldozatok akiket a Szlovákia legsötétebb mélyére csalnak, csak azért, hogy a hatalmas licitháborúból győztesen kikerült két üzletember Stuart (Roger Bart), és Todd (Richard Burgi) megkínozza és megölje őket.
Ironikusan, a film legjobb, legelgondolkodtatóbb része a két üzletember útjának követése, kiváltképp Todd áttranszformálódása családapából gyilkos mészárossá.

Míg a "Hostel: Part II" (Motel 2) sok értelemben (filmkészítési szempontokból) jobb,

mint elődje és a nézőnek nincs is más választása, mint csodálni a rendező palástolt képzelőerejét, addig a film természetéből kifolyólag több mint valószinű, hogy a néző mégis keserű szájízzel hagyja majd el a mozit.


Roth helyenként megpróbálja enyhíteni az elkerülhetetlen felháborodást, amelyet a nők elleni kegyetlen erőszak témája vált majd ki, méghozzá azzal, hogy a túloldalra is betesz egy nőt, aki bevállalja az egyik mészárlást (Marazzo Lornája az áldozat). Viszont a kérdéses jelenet beteges eroticizmussal van megpakolva, így inkább cinikus hatású.

A részletezést annyira túlzásba vitték, hogy a film szinte túllép a horror határain és (még a kannibalizmus, kiherélés és lefejezés ellenére is) már-már nevetségessé válik.
A maradandó benyomás az, hogy Roth elvesztette a fonalat a túlzott vágytól, hogy mint fizikális, úgy financiális szinten még nagyobb dolgot hozzon létre, s ez a "Hostel: Part II"-t (Motel 2) saját mértéktelensége áldozatává teszi.

Mégis a legízléstelenebb dolog az az a módszer, ahogy Roth megpróbálja a gonoszságot viccessé tenni.
A közönség biztatása az erőszakra való buzdításra nagyon ügyesen rámutat a lényegre, amelyre állítása szerint a film elkészítésével mindig is rá akart mutatni - hogy minden embernek van egy sötét oldala is.


Szerintem viszont ilyesmire soha nem szabadna buzdítani senkit, ezért az én listámon a "Hostel: Part II" (Motel 2) minimum a "kifogásolható" értéket éri el.

Fülig Jimmy


Motel 2 - Hostel: Part II
amerikai film 2007
horror

Szereplők:
Lauren German, Roger Bart, Heather Matarazzo, Bijou Phillips, Richard Burgi, Vera Jordanova, Jay Hernandez, Jordan Ladd, Edwige Fenech, Stanislav Ianevski
Rendező: Eli Roth
Korhatár: 18 éven felülieknek
Hossz: 93 perc

Amerikai Premier: 2007 Június 8.
  • Ehhez a cikkhez: Motel 2 - Hostel: Part II jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 10 Átlagolt érték: 4.5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekDVD kritikaMozipremierekMozifilmek