Dráma: Aranykapu - The Golden DoorDVD kritika

Emanuelle Crialese "Aranykapu" (The Golden Door) című filmje egy ambiciózus, helyenként szürrealista történet >>>

Aranykapu - The Golden Door

Emanuelle Crialese "Aranykapu" (The Golden Door) című filmje egy ambiciózus, helyenként szürrealista történet egy régimódi olasz családról, amely az "Új világba", Amerikába vándorol a 20. század elején, az őket ért nehézségekről mint az út folyamán, úgy a "lehetőségek hazájá"-ba való megérkezésükkor.


A film rendezése bámulatos, jól előadott, viszont helyenként ugyancsak furcsa.

A szóbanforgó családot egy határozott pátriárka, Salvatore (Vincenzo Amato) vezeti és tagjai az ő tizenéves fia Angelo (Francesco Casisa), a néme Pietro (Filippo Pucillo) és az ő idősödő és szkeptikus anyja, Fortunata (Aurora Quattrocchi). Az utazás során csatlakozik hozzájuk egy magányos Brit nő, Lucy (Charlotte Gainsbourg), aki Salvatore-ban ferjjelöltet vél felfedezni a maga számára.
"Aranykapu" igazi ütőereje viszont az, ahogyan Crialese szinte misztikus minősítéssel ruházza fel a történteket - néha fantasztikussá, ugyanakkor kicsit rémálomszerűvé állítja be azokat.
A modern hozzáĂĽllás és a régimódi gondolkodás közé is finom határvonalat húz, ezt főképpen a család Ellis Island-i orvosi kivizsgálásának elhúzódásakor érzékelhetjük.
Míg rengeteg csodálnivaló van a rendező vízionális tehetségében, a film mégsem fog mindenki ízlésének megfelelni. Bárki számára, aki egy család Amerikába vándorlásának egyszerű elbeszélésére számít, a szürrealista jelenetek, mint például a tejből való folyó irritálóan hathat.
Néhány kulcsszereplő döntései és motivációi is félreérthetők.
Viszont teljesen félreérthetetlen az a klausztrofóbikus érzés, amelyet Crialese megteremt néhány, a hajó fedélzetén lejátszódó traumatikus jelenetben, vagy az a kultúrális sokkhatás, amit az olasz bevándorlók tapasztaltak Amerikába érkezésükkor.


Az "Aranykapu"-n tehát csak akkor érdemes belépnie a nézőnek, ha van kedve egy merőben más perspektívából megnézni egy ősrégi történetét az új remény keresésének egy új világban, névszerint Amerikában.

Fülig Jimmy

A film adatlapja

  • Ehhez a cikkhez: Aranykapu - The Golden Door jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekDVD kritikaMozifilmek