Akció: Next - KritikaDVD kritika
A Lee Tamahori által rendezett "Next"-ből a legemlékezetesebb talán Nicholas Cage haja volt. Tamahori már bizonyította, >>>

Next

A Lee Tamahori által rendezett "Next"-ből a legemlékezetesebb talán Nicholas Cage haja volt. Tamahori már bizonyította, hogy tudja hogyan kell akciófilmet csinálni (Die Another Day, XXX: State of the Union), mégis a Next tele van katasztrófális "félrelépésekkel".
Cris Johnson (Nicholas Cage) egy Las vegas-i bűvész aki azzal a különleges képességgel rendelkezik, hogy képes a jövőbe látni. Na azért nem a távoli jövőbe, hanem körülbelül két percre előre az időben. Ez szuperképesség tökéletesen működik amikor például egy pókerjátszmáról van szó, vagy arról, hogy melyik félkarú rablóba érdemes egy érmét bedobni. Még arra is jó, hogy Cris-t távol tartsa a bajtól. Mindig képes megváltoztatni következő lépését annak érdekében, hogy a neki szánt golyó elkerülje, vagy hogy bal helyett jobbra forduljon, hogy megelőzzön egy balasetet. Szóval jó dolog ez, viszont mint minden jónak, ennek is van rossz oldala...


Miután néhány leosztás blackjack játékból szép kis summát nyert, Cris úgy érezte jobb lesz lelépni a kaszinóból, mielőtt jönnek a biztonságiak és kérdőre vonják. Miközben zsetonjait kézpénzre váltja megállít egy fegyveres bűnözőt, aki éppen lelőni készül a kaszinó két alakalmazottját. Az már nehezebb dió, hogy hogyan magyarázza meg a zsaruknak, hogy ő ezt előre tudta. Mivel látja üldözői lépését még mielőtt azok meglépték volna

megelőzi elfogását és egy őrült autós üldözésre invitálja a Las Vegas-i rendőrséget. Ez az egész felállás az ő FBI-al való találkozásába torkollik, ami éppenséggel maga a film lényege. Callie Ferris (Julianne Moore), az anti-terrorista csoport ügynöke vezeti azt a nyomozást, amely során egy nukleáris bombát próbálnak lokalizálni valahol Kaliforniában, mielőtt az felrobbanva milliókat ölne meg. Ferris bízik Cris-ben és abban, hogy ő az egyedüli esélyük arra, hogy megtudják mikor fog robbanni a bomba és hogy időben megtalálják azt.
Eközben Cris-t víziók gyötrik egy gyönyörű fiatal lányról, aki egy kávézóban ül. Nem érti miért jelenik meg álmaiban, de ösztönei azt sugallják neki, hogy találkoznia kell vele.
Kiderül, hogy a lányt Liz-nek (Jessica Biel) hívják, tanárnő, és épp a családját készül meglátogatni Flagstaff-ban.

Next

Liz természetesen beleegyezik Cris kérésébe, hogy vele tarthasson, aki természetesen nemet mond Ferris ügynök kérésére, hogy segítsen megállítania terroristákat abban, hogy Amerika egy részét elpusztítsák.
A körülmények viszont megváltoznak, és nagyon úgy tűnik, hogy Cris az egyedüli ember ezen a bolygón, aki képes megelőzni a szörnyű katasztrófát.


Cage nem játszik rosszul és Biel rászolgál a hírnevére, mint generációjának egyik legszexisebb színésznője. Biel minden egyes szerepével újra bizonyítja, hogy nem akármilyen színészi tehetsége van. Külön-külön jók voltak a színészi alakítások, de ha az egészet nézem, csak arra tudok gondolni, hogy talán jobb lett volna Cage helyett egy fiatalabb színész, vagypedig Beal helyett egy idősebb színésznő. Egyszerűen csak nem látom magam előtt, ahogy hasonló karakterek a valós életben így egymásra találnának. és ezzel a tudattal még nehezebb elfogadni, hogy a történet nem egész 24 órája alatt így összejöttek.

Ami Julianne Moore-t illeti, rosszabbul már nem is alakíthatott volna egy FBI ügynököt, de mentségére kell mondani, hogy szörnyű dialógusokat erőltettek rá és azt hiszem ebben rejlett a brobléma lényege. A többi mellékszereplő alakítása említésre sem méltó, kivéve egy ici-pici kis jelenetet, amelyben Peter Falk (Columbo) karaktere úgy tűnt, mintha a forgatókönyv egy korábbi verziójából bukkant volna fel.


Összegezve a "Next" tartalmaz néhány brilliáns akciójelenetet, amelyek vizuálisan mutatják be Nicholas Cage karakterének jövőbelátó képességét, különösen az a jól sikerült jelenet, amelyben tucatnyi Cage-szellem bolyong a folyosókon. Tamahori nagyszerűen kezeli azt a film elején lezajló hihetetlenül összetett autóbalesetes jelenetet is, amelyben járművek és farönkök kavalkádja gurul le a hegyről, de olyan stílusban, hogy a néző azt kívánja, hogy a "Next" bárcsak csupán egy gátlások nélküli akció-kalandfilm lenne.

Magának a sztorinak abszolút nincs értelme, kezdve azzal az ötlettel, hogy az államhatóság egy olyan emberben látná az egyedüli reményt, akiről hirtelen kiderül, hogy előrelát a jövőbe, azt is csupán pár percet. Az esélyei annak, hogy egy ilyen színpadi bűvész időben megtalálja a terroristákat egyenlő a nullával, ha csak persze nem adunk hozzá egy kis filmes logikát.


Tehát a "Next" végülis frusztráló hatású. Akár tetszik a befejezés, akár nem (nem lövöm le a poént), a mozit mindenképp úgy hagyod majd el, hogy azt mondod: Na, megint elpocsékoltam két órát az életemből!

Fülig Jimmy

  • Ehhez a cikkhez: Next - Kritika jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 7 Átlagolt érték: 3.28
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekDVD kritikaMozipremierekMozifilmek