Filmek - mozi-dvd.hu

Caravaggio

Dátum: 2007. augusztus 04. szombat, 11:43
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Dráma
A nagy itáliai festő, Caravaggio életrajzírói szerint a festő azt állította, olyan pontosan másolta modelljeit, hogy még egy ecsetvonást >>>
Caravaggio
angol film 1986
dráma

A nagy itáliai festő, Caravaggio életrajzírói szerint a festő azt állította, olyan pontosan másolta modelljeit, hogy még egy ecsetvonást sem tett soha, amit a sajátjának nevezhetett volna. Ezt használta ki Derek Jarman, amikor filmje cselekményének szerkezetét a festmények alapján építette fel. Jarman kombinálja a tudományost, a festőit és a látnokit. Bejárja Caravaggio világát, fantáziát sző a képeken szereplő emberekről, bennük találja meg Caravaggio viharos magánéletének szereplőit és drámáit.

A mintegy 21 éve készült film ma is ugyanolyan elismertségnek és időtlenségnek örvend, mint premierje napján. Jarman egyik leghíresebb filmje a reneszámsz művész kalandos életéről szól. Caravaggio a halálos ágyán fekszik, amikor gondolatban az élete különböző eseményeire kalandozik vissza. Többek között visszaemlékszik a kegyetlen, mégis érzékeny viszonyára az egyik modelljével, Ranuccio Thomasoni-val és annak szeretőjével, Lena-val.

A Caravaggio című film hozta meg Derek Jarman-nak a nemzetközi elismerést.

Díjak és jelölések:

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1986) - Ezüst Medve: Derek Jarman
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1986) - Arany Medve jelölés: Derek Jarman

Szereplők:
Noam Almaz, Dawn Arhibald, Sean Bean, Robbie Coltrane, Dexter Fletcher, Michael Gough, Tilda Swinton
Rendező: Derek Jarman
Zene: Simon Fisher-Turner
Operatőr: Gabriel Beristain
Forgalmazza: Cirko Film - Másképp Alapítvány
Korhatár: 16 éven felülieknek
Hossz: 93 perc

Hazai Mozipremier: 2007. szeptember 13.