Filmek - mozi-dvd.hu

Boszporusz felett a híd - Tolvaly Ferenc

Dátum: 2007. augusztus 21. kedd, 13:08
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Magyar film
A Boszporusz felett a híd Tolvaly Ferenc harmadik lélekútjának lenyomata. Korábbi filmjeiben, a nagysikerű El Camino - Az út - ban >>>
Boszporusz felett a híd
magyar film 2007
dokumentum

A Boszporusz felett a híd Tolvaly Ferenc harmadik lélekútjának lenyomata. Korábbi filmjeiben, a nagysikerű El Camino-Az út-ban a zarándok a keresztény misztika segítségével járja az utat, míg a Tibetben a lélek-ben a buddhizmus nyújt lelki táplálékot a vándornak.
A Boszporusz felett a híd-ban az iszlám hitvilág adja a keretet, amin keresztül a szerző az időt vizsgálja.

A Boszporusz felett a híd bemutatja az iszlám hétköznapokban rejlő szépségeket, a nyugalmat, a mindent átható hitet, de láthatjuk a nehézségeket, a sok-sok küzdelmet is.
Egyetlen nap ősi ritmusát követve, hajnaltól, ébredéstől késő estig, az álmok kezdetéig nézhetjük végig az emberek életét a világörökség részét jelentő városok múltat őrző jelenében. Ősi mesterségeket, biblikus tájakat, nyüzsgő, sokszínű, élettel teli szukokat, medinákat, mecseteket és zarándokhelyeket láthatunk. A film kifejezi vonzalmunkat a távoli tájak, kultúrák iránt, ugyanakkor bemutatja az ott élők egy másik, számukra idegen világhoz fűződő vágyait.

Találkozhatunk azokkal a fiatalokkal, akik mindent elkövetnek, hogy kitörjenek az évszázadok óta szigorúan szabályozott életükből. Megismerhetjük kockázatos szökési terveiket, és Európával kapcsolatos vágyálmaikat. Úgy válik teljessé a kép egy világról, amit alig ismerünk, s ezért sok esetben félelemmel tölt el minket. A megismerés a kultúrák, vallások, emberek között hidat épít. Ez teszi lehetővé, hogy mindkét irányba átjárjanak rajta.

"A hit úgy köti össze a hívőket Keleten és Nyugaton, mint a Boszporusz felett a híd Ázsiát Európával.” - Tolvaly Ferenc

Szereplők: narrátor: László Zsolt
Rendező: Tolvaly Ferenc
Forgatókönyv: Tolvaly Ferenc
Operatőr: Balog Gábor
Zene: Márta István
Gyártó: Cameofilm Kft., Zen Media
Forgalmazó: Hungarotop
Hossz: 87 perc

Hazai mozipremier: 2007. szeptember 6.

Infó:

Tolvaly Ferenc 1957-ben született Erdélyben, tizenhét éves korától Németországban, a rendszerváltás óta Budapesten él. Münchenben szerzett filmrendezői diplomát, vezetett reklámügynökséget, tévéműsorgyártó céget, országos kereskedelmi televíziót (Tv2), jelenleg az Első Európai Befektetési és Fejlesztési Rt. vezérigazgatója. Ifjú kora óta ír, az El Camino – Az út előtt többek között egy regénytrilógiával (Magányos évszázad, A Szélhárfa lakói, Vérvörös sirály) jelent meg a magyar irodalmi életben.

Tibetben a Lélek (2006)
El Camino - Az Út (2005)