Animációs: PersepolisMozifilmek
Persepolis - Mozi A Persepolis megindító történet egy, az Iszlám Forradalom alatt felnövekvő fiatal, iráni lányról. A koraérett és szókimondó, >>>

Persepolis

francia, amerikai film (2007)
animációs

A Persepolis megindító történet egy, az Iszlám Forradalom alatt felnövekvő fiatal, iráni lányról. A koraérett és szókimondó, kilenc éves Marjane szemüvegén át nézzük, miként veszítik el reményüket az emberek a fundamentalisták hatalomra kerülésével, akik arcuk eltakarására kényszerítik a nőket és ezreket börtönöznek be. Az okos és vakmerő Marjane túljár a „társadalom-felügyelők” eszén és felfedezi magának a punkokat, az ABBA-t és az Iron Maident. Amikor azonban nagybátyját értelmetlenül kivégzik és bombák záporoznak Teheránra az Irak-Irán elleni háború folyamán, az iráni létet átjáró félelem tapinthatóvá válik.
Amikor Marjane nagyobb lesz, szülei aggódni kezdenek, hogy vakmerősége bajba sodorhatja, ezért 14 éves korában nehéz döntésre jutnak: Ausztriába küldik iskolába.
Persepolis

Persepolis
Marjane sebezhetően és magányosan néz szembe a tizenévesek hétköznapi megpróbáltatásaival egy idegen országban, ahol ráadásul párhuzamot vonnak közte és a között a szélsőséges vallási fundamentalizmus között, mely elől menekült. Idővel sikerül beilleszkednie, még a szerelem is rátalál, de a középiskola végén ismét magára marad és rémes honvágya van.

Bár kénytelen lesz arcát eltakarva, egy zsarnoki társadalom részeseként élni, Marjane mégis úgy dönt, hogy hazatér Iránba a családjához. Egy nehéz átmeneti időszak után, beiratkozik egy művészeti iskolába és férjhez megy, de mindvégig felszólal az általa tapasztalt képmutatás ellen. 24 éves korában rájön, hogy bár mélyen iráninak érzi magát, mégis képtelen Iránban élni. Fájdalmas döntést hoz: elhagyja hazáját és Franciaországba költözik. Optimistán tekint jövőjére, melyet kitörölhetetlenül meghatároz a múltja.

Persepolis (2007) díjak és jelölések:

Cannes-i fesztivál (2007) - Zsűri díja: Vincent Paronnaud
BAFTA-díj (2009) - Legjobb animációs film jelölés: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
BAFTA-díj (2009) - Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Marjane Satrapi, Marc-Antoine Robert, Xavier Rigault, Vincent Paronnaud
Cannes-i fesztivál (2007) - Arany Pálma jelölés: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Európai Filmdíj (2007) - Legjobb film jelölés: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Golden Globe-díj (2008) - Legjobb idegennyelvű film jelölés
Oscar-díj (2008) - Legjobb animációs film jelölés: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi


Szereplők: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Gena Rowlands, Simon Abkarian
Rendező: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Producer: Xavier Rigault, Marc-Antoine Robert
Vágó: Stéphane Roche
Zene: Olivier Bernet
Forgalmazza: Cirko Film - Másképp Alapítvány
Kép: fekete-fehér
Korhatár: 12
Hossz: 95 perc

Hazai Mozipremier: 2007. december 6.
  • Ehhez a cikkhez: Persepolis jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekMozifilmekMozipremierek