Filmek - mozi-dvd.hu

Zuhanás a csöndbe

Dátum: 2004. december 28. kedd, 19:46
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Dráma
Két hegymászó - valóságban megtörtént - megragadó halálközeli története a perui Andok nyugati oldalán. A hegymászók >>>
Zuhanás a csöndbe
Touching the Void
angol film-2003
dokumentumfilm

Két hegymászó - valóságban megtörtént - megragadó halálközeli története a perui Andok nyugati oldalán. A hegymászók most először tértek vissza együtt a hegy lábához, hogy elmondják történetüket a kamerának és a filmben saját maguk is szerepeljenek.

1985-ben két fiatal megkísérli megmászni a már sokak által sikertelenül legyőzni próbált, közel 7000 méter magas Siula Grande-t. Simon Yates (Nicholas Aaron) és Joe Simpson (Brendan Mackey) is elindul a nyaktörő akcióra egy hátvédet hagyva az alsó táborhelyen. A küzdelmes út sikerrel jár, de a visszaúton egy széllökés miatt Joe elesik és eltörik a lába. Simon egy 300 méteres kötélen engedi le sérült társát lépésről lépésre, és miután az megkapaszkodott, követi maga is. De mikor a rossz döntésével csapdába eső Joe egy kiugrónál túl mélyre ereszkedik - elzárva a visszautat maga elől, Simon elvágja a kötelet.

Joe egy hasadékba esik, míg Simon folytatja az utat lefelé - immár egyedül, barátja megölésének kínzó gondolatával küzdve. Azonban Joe egy kiemelkedő párkányon fennakadva túléli a zuhanást, s ettől a pillanattól egyedül kell folytatnia hősies küzdelmét a túlélésért.

Az Oscar-díjas dokumentumfilm rendező, Kevin MacDonald sikerrel kísérli meg bemutatni a hegymászók drámai küzdelmét az emberi lélek határait érintő élet halál döntést igénylő szituációkban. A valós eseményeken alapuló filmben a hegymászók most először tértek vissza együtt a perui Andok lábához, hogy elmondják történetüket a kamerának és a filmben saját maguk is szerepeljenek.

Szereplők:
Nicholas Aaron, Richard Hawking, Brendan Mackey, Ollie Ryall, Joe Simpson, Simon Yates
Rendezte:
Kevin Macdonald
Vágó:
Justine Wright
Gyártó stúdió:
Darlow Smithson Productions/FilmFour/Pathé/UK Film Council
Forgalmazza:
Intersonic
Hivatalos honlap
Hossz: 106 perc

Mozipremier 2004 December 23.