Thriller: TébolyDVD filmek
Alfred Hitchcock számára a Téboly különös jelentőséggel bírt. Készítése során tért vissza több mint 20 éves távollét után >>>
Téboly
Frenzy
angol film 1972
thriller, krimi

Alfred Hitchcock számára a Téboly különös jelentőséggel bírt. Készítése során tért vissza több mint 20 éves távollét után dicsőségesen korai sikereinek színhelyére, Angliába.

"Az egyik dolog, ami megdöbbentett az volt, - mondta - hogy mennyire keveset változott a város az emlékezetemben élőhöz képest."

Hitchcock és Anthony Shaffer forgatókönyvíró (a nagysikerű Mesterdetektív című darab szerzője) hat héten keresztül keresték a film színhelyét, mielőtt a forgatókönyv megírását elkezdték volna. "Egyszerűen vissza tértem a helyekhez, amiket olyan jól ismertem" - mondta Hitchcock.

Egy felvételt (melyet egy, a Tower Bridge felé haladó helikopterből készítettek) nagyon pontosan kellett időzíteni, mivel a hidat összesen kétszer emelik fel naponta. A gép menetrend szerint siklott át a Temze fölött, és egy gumiobjektívvel azt a látszatott keltette, hogy átment a híd alatt. (Tilos repülőgépekkel a Temze hídjai alatt repülni)

Hitchcock visszatérése Londonba felvetette a kérdést, "Szeretné, ha lovaggá ütnénk?" Mivel olyan sok éven át amerikai állampolgár volt, a kérdés elméletinek tűnt. "Csak a pincérek vagy a sofőrök szólítanak Sir Alfred-nek vagy Sir George-nak," gúnyolódott Hitchcock. "Az igazi barátaid akkor is Büdösnek fognak hívni."

A rendezőt 1980-ban ütötték lovaggá, és Sir Alfred lett.

"Ha a krimiben Cary Grant a főszereplő," - mondta Hitchcock elmélkedve, "az összes néző tudni fogja, hogy ő nem lehet a gonosz." Hogy az ilyen probléma ne kerüljön elő a Tébolyban, Hitchcock a london-i színházakból válogatott színészeket a szerepekre. Olyanokat gyűjtött össze, akikről a közönségnek még nem volt kialakult véleménye.

Hitchcock hatalmas előnynek tartotta a londoni stúdiók közelségét a londoni színházakhoz. Hollywood-dal ellentétben, ami 4500 km-re van a Broadway-től, a brit stúdiók kevesebb, mint egy órányira vannak a West End-től, tehát egy leszerződtetett színész is elérhető volt egy filmszerepre, ha illett rá a szerep.

A film rövid tartalma:

A Temzéből megfojtott nő holttestét emelik ki, újságok írnak a nyakkendős gyilkosról. A gyümölcskereskedő Bob sorra öli a nőket, a gyanú pedig barátjára terelődik. Egyik áldozata kezében azonban ott marad a nyakkendőtűje, meg kell tehát keresnie a hullát, amelyet zsákba gyömöszölve egy krumpliszállító autóra dobott föl...

A filmet a Hitchcock gyűjtemény 2. (fehér) részeként is kiadták.

Szereplők:
Jon Finch, Alec McCowen, Barry Foster, Billie Whitelaw, Anna Massey, Barbara Leigh-Hunt
Rendező: Alfred Hitchcock
Forgatókönyvíró: Anthony Shaffer
Zeneszerző: Ron Goodwin
Operatőr: Leonard J. South, Gilbert Taylor
Gyártó stúdió: Universal
Forgalmazza: InterCom
Hossz: 111 perc

DVD Információk:
Hang: Mono
Szinkron: angol
Feliratok: magyar, angol (hallásk.), cseh, lengyel
Kép: 1,78:1 (16:9)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Werkfilm - A Téboly története
Képgaléria
Előzetesek

IMDb

DVD Megjelenés: 2007 május 17.
  • Ehhez a cikkhez: Téboly jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmek