Filmek - mozi-dvd.hu

Topáz

Dátum: 2008. január 30. szerda, 13:46
Rovat: DVD filmek
Kategória: Thriller
A francia tábornok, Charles de Gualle kíséretében szolgáló kommunista ügynök igaz élettörténetén alapuló Leon Uris novella, >>>
Topáz
Topaz
amerikai film 1969
krimi, thriller, dráma

A francia tábornok, Charles de Gualle kíséretében szolgáló kommunista ügynök igaz élettörténetén alapuló Leon Uris novella, a Topáz szolgáltatja az alapot Alfred Hitchcock 51. filmjéhez. A Universal-lal kötött megállapodás alapján, Leon Uris kellett filmre adaptálja könyvét. Az ebből született munkával Hitchcock nem volt megelégedve.

Egy leforgathatatlan forgatókönyvvel terhelve, Hitchcock felhívta Angliából Samuel Taylor forgatókönyvírót (Sabrina, Szédülés) és átiratokat kért tőle. Taylor Londonba repült és a jeleneteket csupán napokkal - sőt, Taylor szerint "sokszor csupán órákkal" – azelőtt, hogy felvették volna.

Jelentések szerint a Topázt két éven át készítették elő és vették fel. A filmet Koppenhágában, Párizsban, Wiesbaden-ben, New York-ban, Washington D.C.-ben, Salinas-ban, Kaliforniában és három színpadon forgatták a Universal-ban. A Universal-ban lévő színpadok között volt egy kubai utca, egy harlemi hotel és a LaGuardia Repülőtér.

Hitchcock három különböző véget forgatott a filmhez. Az egyikben a két ellenséges ügynök, Frederick Stafford és Michel Piccoli fegyverpárbajoznak egy futball stadionban. Hitchcock úgy gondolta, ez szórakoztató lenne, sőt Peter Bogdanovich riporternek be is vallotta, hogy az "egy csepp önkényeztetés" volt. Mikor először szűk körben bemutatták a filmet, negatív visszajelzést kapott.

A második befejezés szerint Piccoli megöli magát. Ezt a tetőpontot lehurrogták a kritikusok, és így - Hitchcock beleegyezésével - a harmadik változatot használták, amelyikben az ellenséges ügynök is megmenekül. A közönség kedvezőtlenül reagált a 3-as végződésre, így Universal visszatért a második véghez. "Kompromisszum volt." - mondta Hitchcock Bogdanovich-nak.

A filmet a Hitchcock gyűjtemény - fehér díszdoboz (7 DVD) részeként is kiadták.

Szereplők:
Frederick Stafford, Dany Robin, Claude Jade, Michel Subor, Karin Dor
Rendező: Alfred Hitchcock
Gyártó stúdió: Universal
Forgalmazza: InterCom
Hossz: 136 perc

DVD Információk:
Hang: Mono
Szinkron: angol
Feliratok: magyar, angol (hallásk.), lengyel, cseh
Kép: 4:3
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Werkfilm, Előzetesek
Alternatív befejezés - 3 alternatív befejezés – A párbaj/A repülőtér/Az öngyilkosság
Vázlatrajzok, Képgaléria

DVD Megjelenés: 2007 május 17.