Filmek - mozi-dvd.hu

Szakadt függöny

Dátum: 2008. január 30. szerda, 14:59
Rovat: DVD filmek
Kategória: Thriller
Alfred Hitchcock fektette le a kém-thrillerek alapjait. Egy kritikus szerint, a nézők által alkotott képet, hogy milyen lehet és milyen kell, >>>
Szakadt függöny
Torn Curtain
amerikai film 1966
krimi, thriller

Alfred Hitchcock fektette le a kém-thrillerek alapjait. Egy kritikus szerint, a nézők által alkotott képet, hogy milyen lehet és milyen kell, hogy legyen egy kémfilm Hitchcock klasszikusai, Az ember, aki túl sokat tudott és a 39 lépcsőfok alakította ki. Teljesen helyénvaló volt, hogy Hitchcock 50. filmje egy kémtörténet legyen, a Szakadt függöny.

A Hideg háború drámában az 1960-as évek két legforróbb csillaga szerepelt, Paul Newman (a Harper által aratott sikertől felfrissülve) és Julie Andrews (minden idők legnagyobb kasszasikert aratott filmjének, a Muzsika hangjának csillaga). Andrews bevallotta, hogy csak azért vállalta el a szerepet. hogy Hitchcock-kal dolgozhasson.

Hitchcock aggódott, hogy Paul Newman túl fiatal egy nagy tudóst játszani (Newman karaktere, Michael Armstrong professzor egy atomfizikus). Utánanézett az amerikai fizikusoknak, és kiderítette, hogy az ország egyik legnevesebb tudósa csupán 32 éves. Newman ennél idősebb volt. Hitchcock elégedett volt.

Hitchcock maga köré gyűjtötte a nagy tehetségeket, akikkel a múltban dolgozott. Ezek között volt Albert Whitlock látványtervező és Edith Head jelmeztervező. John F. Warren, a film fényképésze már a Manderley ház asszonya (1940) stábjában szerepelt, mint operatőr.

1925 óta először gyökeresen átalakították a Universal Fantom Színpadát (ahol Lon Chaney Az Operaház fantomját forgatták) hogy megfeleljen egy másik produkció igényeinek. A munkások lerombolták, módosították, és újraépítették a színpadot, hogy Hitchcock fel tudja venni a film csúcspontját. A legendás kaszkadőr, David Sharpe koordinálta a színházbeli pánik jeleneteket.

A Nemzeti Tisztesség Légiója ragaszkodott hozzá, hogy a Szakadt függönynek "egy életszerűen brutális gyilkosság részletes bemutatása" morálisan megkérdőjelezhető. Figyelmeztették a szülőket is, hogy "a női főszereplő (Julie Andrews) Mary Poppins alakja ebben a filmben összeomlik, és nem szolgálhat kritériumként, hogy eldöntsék, ez a film gyermekeiknek való-e."

A film alaptémája, mondta Hitchcock Peter Bogdanovich-nak az, hogy a kémkedés "mocskos ügylet" Hozzátette "A közönség azonosulni tud Paul Newman-nel és átérzik, milyen csúnya és kellemetlen dolog ez az egész. Egy kém hős a saját országában, ám gonosztevő egy ellenséges országban"

A fimet csak a Hitchcock gyűjtemény - fehér díszdoboz (7 DVD) részeként adták ki.

Szereplők:
Paul Newman, Julie Andrews, Lila Kedrova, Hansjörg Felmy, Tamara Toumanova, Wolfgang Kieling
Rendező: Alfred Hitchcock
Gyártó: Universal
Forgalmazza: InterCom
Hossz: 121 perc

DVD Információk:
Hang: Stereo
Szinkron: angol
Feliratok: magyar, angol (hallásk.), lengyel, cseh
Kép: 1,85:1 (16:9)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Werkfilm - Felgördül a Szakadt függöny
Előzetesek
Képgaléria

IMDb

DVD Megjelenés: 2007 május 17.