Thriller: MadarakDVD filmek
A Pszicho (1960) elkészítése után apám csak hosszas keresés árán találta meg új projektjét. A Pszicho hatalmas sikert aratott, >>>

Madarak
The Birds
amerikai film 1963
horror, thriller

A Pszicho (1960) elkészítése után apám csak hosszas keresés árán találta meg új projektjét. A Pszicho hatalmas sikert aratott, és nem volt könnyű olyan anyagot találni, ami megfelelt a nézők elvárásainak. Végül a Madarak (1963) mellett döntött, melynek alapja Daphne du Maurier egyik kisregénye volt. Apám jól ismerte a szerzőt, mind a Jamaica vendéglő (1939), mely az utolsó angliai filmje volt mielőtt Amerikába költözött volna, mind A Manderley ház asszonya (1940), az első rendezése Amerikában, Daphne Du Maurier regény alapján készült.

"A Madarakat eredetileg az Alfred Hitchcock televíziós sorozat számára vették meg, ám mikor apám valódi madártámadásokról kapott hírt szerte az országban, úgy érezte, hogy a történet a mozikban is sikert arathat. A novellából csak a címet tartotta meg, és Evan Hunter forgatókönyvíróval egy teljesen más történetet találtak ki, mely a Bodega Öbölben játszódik. Ezt a helyszínt apám A gyanú árnyékában (1943) című film forgatása alatt fedezte fel. A filmet részben kint forgatták, ám a legnagyobb részét a Universal Studios-ban vették fel - ahol apám közismerten sokkal jobban érezte magát."

"A Madarak szereposztása döntő fontosságú volt a produkcióban. Apám látott egy tejtermék reklámot a tévében egy csodaszép szőke nővel. Mivel mindig nyitott szemmel járt, és kereste a következő nagy sztárt, azonnal felkereste a hölgyet a reklámból. A neve Tippi Hendren volt. Apám Melanie Daniels szerepére próbálta ki őt úgy, hogy a korábbi filmjeiből adott neki szöveget. Tippi Martin Balsam-mal volt együtt a meghallgatáson, aki a Pszicho-ban a felejthetetlen Arbogast magánnyomozó szerepét játszotta. A filmben szerepelt továbbá Rod Taylor, Veronica Cartwright, Suzanne Pleshette, Jessica Tandy és madarak, rengeteg madár!"

"Imádtam a filmet mikor először megnéztem. Emlékszem, mennyire féltem, pedig kinn voltam a forgatáson és ismertem a varázslatot a színfalak mögött. A Madarak jóval előrébb járt a koránál. Karrierje során apám mindig új trükkökkel kísérletezett, innovatív technikai újításokra vágyott, és a Madarakkal valóban egy új csúcsot ért el – viccen kívül. A film egy vizuális lakoma, és ha belegondolunk, hogy jócskán a számítógépes animáció kora előtt készült, tisztelettel tartozunk apám víziójának, és a nagyon tehetséges kollegáknak, akik segítettek neki megvalósítani azt. A Madaraknál apám a hang-képzéssel is kísérletezni akart, és úgy döntött, hogy zene helyett kifinomult madárhangokat alkalmaz. Az eredmény hatalmas áttörés volt. A technikai tündöklés mellett, a film szórakoztató, feszültséggel teli, félelmetes és meglepően romantikus."

Pat Hitchcock O’Connell

"Ez a pusztító erejű Du Maurier novella újabb tanúbizonyság a szerző nagyságáról, akitől A Manderley ház asszonyát sohasem fogják elfelejteni."

"Ez lehet a legfélelmetesebb mozifilm, mit valaha készítettek!"

Alfred Hitchcock

A filmet a Hitchcock gyűjtemény 2. (fehér) részeként is kiadták.


Szereplők:
Rod Taylor, Jessica Tandy, Suzanne Pleshette, Tippi Hedren, Veronica Cartwright
Rendező: Alfred Hitchcock
Gyártó: Universal
Forgalmazza: InterCom
Hossz: 115 perc

DVD Információk:
Hang: Stereo
Szinkron: angol
Feliratok: magyar, angol (hallásk.), cseh, lengyel
Kép: 4:3
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Werkfilm - Mindent a Madarakról
Próbafelvételek - Tippi Hedren próbafelvétele
Dokumentumfilm - Universal Híradó Filmes történetek
Kimaradt jelenet(ek) - a jelenet forgatókönyv-vázlata
Vázlatrajzok - Alternatív befejezés vázlatai
Képgaléria, Előzetesek

IMDb

DVD Megjelenés: 2007 május 17.

  • Ehhez a cikkhez: Madarak jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmek