Filmek - mozi-dvd.hu

Szabotőr

Dátum: 2008. január 31. csütörtök, 11:48
Rovat: DVD filmek
Kategória: Thriller
A Szabotőr eredeti történetét Alfred Hitchcock akkor találta ki, mikor David O. Selznick producerrel állt szerződésben. >>>
Szabotőr
Saboteur
amerikai film 1942
thriller, romantikus

A Szabotőr eredeti történetét Alfred Hitchcock akkor találta ki, mikor David O. Selznick producerrel állt szerződésben. Selznick nagyon várta a filmet és Gene Kelly-t szánta a főszerepre, ám 1941 novemberére úgy döntött, hogy eladja a Szabotőrt egy másik stúdiónak.

Hitchcock maga vitte körbe a Szabotőrt az egyik stúdióból a másikba. Az RKO és a 20th Century Fox is elutasította, mielőtt Frank Lloyd és Jack Skirball megvette a filmet (és Hitchcock szolgáltatásait) 20 ezer dollárért. Lloyd és Skirball adta ki a filmet a Universal számára.

John Houseman, az egyik író, aki már a korai stádiumban hozzájárult a produkcióhoz később így mesélt arról, milyen volt Hitchcock-kal együtt dolgozni: "azt jelentette, hogy hallgattuk őt beszélni - anekdoták, karakterek, revelációk és változások, amiket éjszaka kitalált, és másnap kipróbált rajtunk."

Az egyik jelenetben Hitchcock az S.S Normandia hadihajóról (ami nemrég gyanús körülmények között kigyulladt) készült híranyagot használta fel, ahogy az oldalára fordulva úszik a vízen New York kikötőjétől nem messze. Hitchcock innen Norman Lloyd, a szabotőrre váltott, aki önelégült mosollyal nézi a hajót.

Hitchcock később bevallotta, hogy a haditengerészet "tombolt" a Universal-lal ezek miatt a képek miatt, mert a jelenet azt a látszatot keltette, hogy a Normandiát szabotálták. Hitchcock szerint a haditengerészet fel volt háborodva, mert ez "tükrözte, hogy nem őrizték elég éberen".

Robert Boyle, a Szabotőr (és egyéb Hitchcock klasszikusok) művészeti rendezője szerint "Hitchcock a legtöbb ismert fóbiában szenvedett. Tériszonya volt. Sőt, ha a járdán állva felnézett és látott egy munkást, aki egy épülő házon dolgozott, halálra rémült."

A termék csak a Hitchcock gyűjtemény - fekete díszdoboz (7 DVD) részeként adták ki.

Szereplők:
Priscilla Lane, Robert Cummings, Otto Kruger, Alan Baxter, Clem Bevans, Norman Lloyd
Rendező: Alfred Hitchcock
Gyártó stúdió: Universal
Forgalmazza: InterCom
Hossz: 108 perc

DVD Információk:
Hang: Stereo
Szinkron: angol
Feliratok: magyar, angol
Kép: 1,33:1 (4:3) (fekete-fehér)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Werkfilm - Egy Szabotőr közelebbről
Vázlatrajzok - Hitchcock vázlatok
Képgaléria, Előzetesek

IMDb

DVD Megjelenés: 2007 május 17.