Filmek - mozi-dvd.hu

Izlandi siker a Titanicon

Dátum: 2008. április 14. hétfő, 16:34
Rovat: Filmhírek
Kategória: Filmhír
A Vérvonal (Jar City) című izlandi krimit találta a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál legerősebb versenyfilmjének a zsűri >>>
Izlandi siker a Titanicon

A Vérvonal (Jar City) című izlandi krimit találta a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál legerősebb versenyfilmjének a zsűri (melynek tagjai voltak: Dublini Fesztivál igazgatója Grainne Humphreys, a cseh forgatókönyvíró - rendező Marek Dobes és a magyar filmrendező Mundruczó Kornél.)

A háromtagú nemzetközi zsűri április 13-án, vasárnap, az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán hirdette ki, hogy a 10.000 Euróval járó Hullámtörők-díjat az izlandi Baltasar Kormákurnak, a 101 Reykjavík rendezőjének ítélik. „Különleges karakterek, mély nyomot hagyó üzenet, nemzeti íz, eredeti megközelítés és egyedi látványvilág egyszerre jellemzi filmjét” szólt a bírálat. - „Bűnügyi történet, mely egyedülállóan valós, egyben ironikus képet ad a mai Izland világáról.” Miután a zsűri bejelentette a díjat, telefonon sikerült elérni az új Hullámtörők-díjas Baltasar Karmakurt, aki új filmjét készíti elő Santa Fé-ben.

Heima

A közönségnek is izlandi film tetszett a legjobban: 4,78-as átlaggal a Sigur Ros: Heima című, a kultikus izlandi poszt-rock zenekarról szóló zenés filmre szavaztak a legtöbben, melyet Dean DeBlois rendezett. A Börtönvonat Yumába című western után harmadik és negyedik helyen is zenés film végzett, sorrendben a Joy Division és a Girls Rock! című filmek. A Zene mindegykinek szekció nagy népszerűségnek örvendett.

Az Országos Diákzsűri is északi filmet, a dán Ole Bornedal Csak egy szerelmes film (Just Another Love Story) című thrillerét ítélte legjobbnak a meglepő és önironikus filmnyelvi megoldásokért.

Forrás: Moziplussz