Filmhírek
2008. május 14–június 11. között ismét on-line filmfesztivál a Filmkliken: itthon még nem vetített francia alkotások az interneten...

Francia Filmhónap: május 14-június 11.

A tavaly megrendezett első magyarországi on-line mustra, az Európa Filmhónap után a Filmklik.hu ezúttal a Francia Filmhónap keretein belül kínál Magyarországon nagyrészt még be nem mutatott díjnyertes alkotásokat. Így végre a hazai rajongók számára is látható például a nemrég elhunyt bohém provokatőr Alain-Robbe Grillet utolsó alkotása, a Gradiva, a legfiatalabb francia filmes generáció jeles képviselője, Céline Sciamma-nak első rendezése, a Vízililiomok, vagy épp a 20. század egyik legjelentősebb európai politikusának életét felelevenítõ Mitterrand utolsó napjai. Emellett újra megtekinthető a 12. Francia Filmnapokon sikerrel vetített romantikus vígjáték, a Csak egy csók is.

A Francia Filmhónapot a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivállal egy időben, május 14-én nyitjuk, és június 11-ével zárjuk. Az On-line fesztivál különlegességének szánjuk, hogy látogatóink nyomon követhetik a cannes-i eseményeket is. A francia szervezők ugyanis hozzáférést biztosítanak részünkre, hogy az úgynevezett „vörös szőnyeges", ünnepélyes bevonulásokat on-line, ingyenesen közvetíthessük. Mint a Filmkliken mindig, nézőink az ország bármely településéről követhetik az eseményeket, továbbá „virtuális mozijegyükkel", az első lejátszástól kezdve 48 órán át tetszőleges alkalommal megtekinthetik az adott filmet.

A Francia Filmhónap népszerűsítésében a Madzag TV stábját hívtuk partnerül: a fiatal filmesek ( Erdélyi Dániel, Groó Diana, Fischer Gábor és Török Ferenc) valamennyi fesztiválfilmhez rövid ajánlót készítettek, amelyben maguk mondják el személyes élményeiket: mit szerettek, vagy nem az adott alkotásban, ezzel is segítve a választást.

Mindemellett természetesen hagyományos vetítéseken – a Művész moziban -is láthatóak az alkotások. A filmek döntő többségét mindkét „helyszínen" eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük, ám a Filmklik.hu oldalán egyes alkotások esetében a felhasználó választhat, a szinkronizált vagy a feliratos változat között.

A Budapest Film az európai filmek elkötelezett forgalmazója, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy eljuttassa a hazai közönségnek azokat a díjnyertes és a nemzetközi kritika által nagyra értékelt műveket is, amelyek egyébként nem kerülnének a hazai mozikba. A hagyományos értelemben vett filmhetek mellett a Budapest Film immár másodszor rendez filmfesztivált kópiák nélkül, digitális formában az interneten.

Hivatalos oldal

Forrás és Fotó: BudapestFilm

  • Ehhez a cikkhez: Francia Filmhónap: május 14-június 11. jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 0 Átlagolt érték: 0  
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

FilmhírekMozifilmek