Filmek - mozi-dvd.hu

Csillagközi Romboló (Battlestar Galactica)

Dátum: 2008. május 21. szerda, 10:25
Rovat: DVD kritika
Kategória: TV-sorozat
A Cylonokat az ember alkotta. Fejlődtek, fellázadtak és most terveznek valamit...

Csillagközi Romboló (Battlestar Galactica)

"A Cylonokat az ember alkotta. Fejlődtek, fellázadtak és most terveznek valamit."A Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) a sci-fi rajongók nagy örömére felélelsztette a már halottnak hitt műfajt. A Ronald D. Moore által kitalált sorozatot először az Egyesült Királyságban, majd az Egyesült államokban vetítették. Magyarországon a sorozat első évadját csütörtökönként késő este az egyik kereskedelmi csatornán vetítik.


MinisorozatA minisorozat az emberiség, és az általuk készített robotok, a "cylonok" közötti háború után 40 évvel játszódik. A háborúban az emberiség elsőszámú hadihajói a battlestarok voltak. Az utolsó, még a háborúban is szolgált ilyen battlestart, a Galacticát épp múzeummá készülnek alakítani, amikor minden előzetes figyelmeztetés nélkül támadnak a cylonok, akik az elmúlt 40 évben komoly fejlődésen mentek keresztül. Megtámadják mind a 12 kolóniát, a sorozatban azonban főleg Caprica bolygón véghez vitt pusztítást figyelhetjük meg. A történet több szálon fut: A Battlestar Galacticán, a Colonial 1-en és Capricán. Miután a támadás megkezdődik, az emberek menekülnek Capricáról, s így jut fel a Galacticára Gaius Baltar is akinek Helo átadja a helyét a Raptorján. Közben Laura Rosslin átveszi az elnöki posztot a Colonial 1-en, miután megtudja hogy ő a legmagasabb rangú élő politikus a kolóniákon. Összeszednek egy nagyobb civil hajóflottát, majd a Battlestar Galacticával együtt megkezdik a menekülést a cylonok elől. Először feltöltik a Galacticát munícióval egy hadianyag-bázison, majd összecsapnak a cylonokkal, de végül menekülniük kell, ami azt jelentette, hogy hátra kellett hagyniuk a fél flottát, akiknek nem volt FTL (fénysebesség feletti ugrás) rendszerük. A hadianyagbázison Adama kapitány összeakad egy cylonnal, akinek emberi külseje van, ami nem kis megrökönyödést és újabb problémákat okoz a vezetés körében. Úgy döntenek, hogy egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy a cylonok valójában már emberi külsőt tudnak felvenni, mert pánikot okozhat.


A sorozatCsaknem 40 év telt már el azóta, hogy az emberiség tizenkét kolóniája először találta magát szemben a Cylonok-kal. Az akkori harcok során sikerült megszabadulni tőlük, ám most visszatértek, hogy kegyetlen tervüket végrehajtsák. Elűzték az embereket otthonaikból, és bolygóról bolygóra portyáznak a túlélők után, nyomukban halál és pusztulás jár. A Galaktika csillaghajó és maroknyi űrflottájának utasai (50.000 ember) a cylonok által elpusztított civilizáció utolsó túlélői, akik egy legendákból ismert bolygót keresnek, ahol letelepedhetnek és ahol új esélyt kaphat fajuk a fennmaradásra. A legendás bolygó neve: Föld. Útjuk során azonban tartaniuk kell attól, hogy a cylonok ismét rajtuk ütnek.

Csillagközi romboló
Eredeti cím: Battlestar Galactica

Színes magyarul beszélő amerikai-angol sci-fi sorozat

Rendező: Michael Rymer
Forgatókönyvíró: Ronald D. Moore , Bradley Thompson , David Weddle
Zeneszerző: Bear McCreary
Operatőr: Stephen McNutt
Producer: Harvey Frand , David Eick , Ron French
Vágó: Dany Cooper , Andrew Seklir , Jacques Gravett

Szereplők: Edward James Olmos (William Adama), Mary McDonnell (Laura Roslin), Katee Sackhoff (Starbuck) Jamie Bamber ( Apollo Adama), James Callis (Dr. Gaius Baltar), Tricia Helfer (Number Six), Grace Park (Sharon Boomer), Michael Hogan (Tigh ezredes), Aaron Douglas (Chief), Alessandro Juliani (Felix Gaeta)


A sorozat értékelése

Csillagközi romboló - Első évad: 100%

Csillagközi romboló - Második évad: 100%
Csillagközi romboló - Harmadik évad: 100%
Csillagkozi romboló - Negyedik évad előzetes

A film hivatalos oldala

Nézd meg milyen díjakat és jelöléseket kapott a film!

Forrás és Fotó: InterCom