Kalandfilm: Indiana Jones és a Kristálykoponya KirályságaDVD kritika
Dr. Jones látszólag egy egyszerű egyetemi professzor. Ám Henry Jones időnként magára ölti a kincsvadász ént és hőssé változik, >>>
Indiana Jones és a kristálykoponya királyságaDr. Jones látszólag egy egyszerű egyetemi professzor. Ám Henry Jones időnként magára ölti a kincsvadász ént és hőssé változik, hogy felkutassa a világban lévő kincseket, hogy azokat múzeumban terjessze az emberek elé. Indiana Jones karaktere közel sem tökéletes, sebezhető és esendő karakter, aki sokszor nevet saját viccein, egyszerre romantikus és cinikus is. Emiatt az esendőség miatt közelebb áll a nézők szívéhez, mint más kalandfilmek főhősei.

Az Indiana Jones-sorozat 1957-ben játszodó negyedik része egy idősebb és megfontoltabb főhőst tár a nézők elé, újfent Harrison Ford alakításában, aki szembeszáll a Szovjetuniót képviselő Spalkó ügynökkel ( Cate Blanchett) a kristálykoponya utáni hajszában. Indy oldalán van egykori szerelme Marion Ravenwood ( Karen Allen), régésztársa Mac ( Ray Winstone) és az ifjú Mutt (Shia LaBeouf) is.

A történet

Mikor Jones professzor hazatér a Marshall egyetemre, és azt látja, hogy a dolgok csak még rosszabbra fordultak. Közeli barátja, a dékán elmondja neki, hogy Indy tevékenysége a közelmúltban gyanússá vált a hatóságok szemében, és hogy a kormány nyomást gyakorolt az egyetemre, hogy kirúgják Jonest. Indy már épp készül elhagyni a várost, amikor találkozik egy Mutt nevű ifjú lázadóval, aki ajánlatot hozott a kalandos kedvű régésznek: ha segít Muttnak egy nagyon személyes küldetésben, akkor lehet, hogy megszerezheti a történelem leglátványosabb régészeti leletét, Akator Kristálykoponyáját, a legendás kincset, melyet oly sok monda, babona és félelem övez.

Ám amint Indy és Mutt elindulnak Peru legtávolabbi zugai felé, az ősi sírok, elfeledett felfedezők és a legendás aranyváros vidékére, hamarosan ráébrednek, hogy nem csak ők kutatnak a kincs után. A szovjet ügynökök szintén a Kristálykoponya nyomában járnak. Főnökük a jéghideg, Irina Spalko, akinek elit katonai osztaga világszerte kutatja a titokzatos Kristálykoponyát, amelyről azt hiszik, hogy segíteni fog a szovjeteknek a világ leigázásában... már amennyiben meg tudják fejteni a titkát.

Indynek és Muttnak ki kell játszaniuk a könyörtelen szovjeteket, követniük kell a rejtély kifürkészhetetlen nyomait, meg kell vívniuk az ellenségekkel és a kétes szándékú barátokkal, és mindenek felett meg kell akadályozniuk, hogy a varázslatos erejű Kristálykoponya a legveszélyesebb kezekbe kerüljön.Így hát elindul Indy utazása, mely átvezet Új-Mexikón, Connecticuton, Mexikóvároson és Peru dzsungelein, és Az elveszett frigyláda fosztogatói végéről ismert raktárépületen.

Háttér


Az Indiana Jones IV. részének terve már 1989-ben meg volt, de mivel Spielperg tetszését nem nyerte el Lucas ötlete a koponyákról, mint a cselekmény mozgatórugói, így nem kezdték meg a forgatást. 17 évvel később 2006-ban több forgatónykíró is előállt egy-egy vázlattal ( Jeb Stuart, Jeffrey Boam, M, Night Shymalan, Frank Darabont Jeff Nathanson), de végül David Koepp sziriptje győzte meg a nagy "öregeket".

A forgatás végül 2007. június 18-án vette kezdetét Új-Mexikó, a Connecticutban található New Haven, Hawaii és a kaliforniai Fresno helyszínein, illetve Los Angeles-i stúdiókban. Hogy megmaradjon a folytatólagosság a korábbi epizódokkal, a stáb túlnyomó részt a hagyományos kaszkadőrmunkára hagyatkozott a számítógépanimációs dublőrök helyett, Janusz KamiĹ?ski operatőr pedig tanulmányozta Douglas Slocombe stílusát az első három filmen.

Szereplők

Shia LaBeouf mint Henry „Mutt” Williams


Lázadó szellemű, motorkerékpáros fiatal, Indiana segítőtársa. Mutt humort csempész a történetbe fiatalos arroganciája révén, mivel folyton ugratja az idősebb és megfontoltabb Jonest. Koepp a szereplő megalkotását Jeff Nathanson nak és Lucas nak tulajdonítja. LaBeouf volt Spielberg első és egyetlen választása a szerepre. Az ifjú színész nagyon izgatottá vált a gondolattól, hogy egy Indiana Jones-filmben játszhat, így a forgatókönyv elolvasása nélkül írta alá a szerződést, nem tudván semmit szerepéről. Edzést folytatott a feladathoz, amivel közel hét kiló izomra tett szert, s ezen felül folyamatosan újranézte a korábbi filmeket, hogy beleélhesse magát a közegbe.

Cate Blanchett mint Irina SpalkoMegátalkodottan gonosz orosz ügynök.Spalko folytatja azon hagyományt, hogy Indiana szeretem-gyűlölöm kapcsolatba keveredik minden egyes nővel, akivel szembetalálkozik. Blanchett szeretett volna eljátszani egy gonosztevőt már pár éve, s élvezettel vált részesévé az Indiana lévén kedvelte a korábbi részeket. Spielberg dicsérő szóval illette Blanchettet mint az álcázás mesterét, s a kedvenc Indiana Jones-gonosztevőjének tartja, mivel Spalko karakterisztikájának jelentős részével ő állt elő. A szereplő frizurája is Blanchett ötlete volt, a zord tekintet és viselkedés pedig Rosa Klebbet idézi meg az Oroszországból szeretettel című James Bond-filmből. A színésznő megtanult vívni a szerep kedvéÊrt, azonban a forgatás alatt Spielberg úgy döntött, „karatés vagdalkozásos” képességekkel is felruházza Spalkót. LaBeouf úgy emlékszik vissza, Blanchett amolyan nehezen megfogható volt a munkálatok alatt, Ford pedig meglepett volt, mikor jelmez nélkül találkozott vele a forgatáson. Megjegyezte, „Nem volt a viselkedésének olyan aspektusa, ami ne lett volna egybevágó az általa játszott bizarr személyiséggel.

Karen Allen mint Marion Ravenwood

Visszatérő szereplő Az elveszett frigyláda fosztogatóiból. Allennek nem volt tudomása róla, hogy Marion szerepel a forgatókönyvben, mígnem Spielberg felhívta őt 2007 januárjában azzal, hogy „I mmáron hivatalos! Megcsináljuk az Indiana Jones 4-et! És az van, hogy benne vagy!” Ford úgy nyilatkozott, Allen egyike azoknak, akikkel „a legkönnyebb együtt dolgozni azok közül, akiket valaha ismertem. Teljesen önálló nő, s ez része a szerepének is. Saját elbűvölősége adja a karakter elbűvölőségét. Allen ezúttal könnyebbnek találta Forddal a munkát, szemben az első résszel, amikor lassacskán barátkozott össze a zárkózótt színésszel.

Ray Winstone mint George „Mac” McHale

Jones barátja és vetélytársa egyszerre, akivel a második világháború alatt találkozott.

John Hurt mint Harold Oxley

Jones kollégája, akivel 1937. óta nem beszélt. A kristálykoponyák megszállott kutatója. Frank Darabon t ajánlotta Hurtöt, mikor a szkripten dolgozott. A szereplőt Ben Gunn inspirálta A kincses szigetből. Hurt szerette volna elolvasni a forgatókönyvet, mielőtt leszerződik, ellentétben a többi színésszel. Én azt mondtam, "Nos, nekem kell némi előismeret még ha maga Isten rendezi is.'" Úgyhogy küldtek egy futárt a szkripttel Los Angelesből, aki délután háromkor adta át nekem Londonban, majd visszavette este nyolckor, s másnap visszarepült Los Angelesbe.

Fogadtatás


A film általában pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól. Az Internet Movie Database oldalán a film már bekerült a legjobb 250 alkotás közé jelenleg a 175. helyet foglalja el. Ennek ellenére a cannes-i filmfesztiválon megtartott világpremiert negatív előjelek vették körül; több korai internetes kritika is lehúzta a filmet, s a legutóbbi hollywoodi szuperfilm, melynek a bemutatója szintén Cannes-ban volt ( A Da Vinci-kód) egyöntetű elutasításra talált a kritikusok körében. Azonban az esti vetítés előtti sajtóvetítésen már „vegyes kritikákkal” illették az Agence France-Presse szerint míg a Reuters az első online írásokat „többnyire pozitívnak” találta. Roger Ebert 3,5 csillaggal jutalmazta A kristálykoponya királyságát a lehetséges 4-ből, mondván: „ Azt tudom mondani, hogy ha tetszett a többi Indiana Jones-film, ez is fog, ha pedig nem, ez nem neked szól.” Ezzel szemben James Berardinelli a ReelViewstől 2/4 csillagos véleményét úgy kommentálta, a „ legbölcsebb út az lett volna, ha a mozibajárókat meghagyják emlékeikkel."

Szubjektum

"Micsoda is maga? Tanár?"


Az Indiana Jones új része a Kristálykoponya Királysága nagyrészt a nézők nosztalgiájára épít, akiknek meghallva John Williams már klasszikusnak számító Indy főcímzenéjét önkéntelenül mosolyra húzódik a szájuk. Hát sajnos már csak a zene az igazi, az alkotás nem tud olyan maradandó, emlékezetes pillanatokkal megragadni bennünket - nézőket - amiket kifelé jövet a moziteremből még sokáig emlegetnénk egymást között.

Ha megkérdezik tőlem, hogy szerintem mitől jó egy film vagy mi kell egy jó filmhez általában azt szoktam mondani, hogy kell egy lendületes kezdet, ami felkelti a nézők érdeklődését, és egy ütős, emlékezetes befejezés amire azt tudja mondani, hogy: " na ez már igen!". Ha ezek megvannak akkor elnézőbbek vagyunk a film közepével, és egy kellemes élménnyel gazdagabban jövünk ki a moziból.

Sajnos az Indy IV-ben nincsenek meg ezek: az alkotás eleje igéretesenek tűnik, de aztán túlságosan akciódús akar lenni, és ettől a néző kicsit besokalhat. A film közepével tulajdonképpen nincsen különösebb gond, leszámítva apró hibákat. Viszont a nézőnek itt is lehet hiányérzete, ugyanis nincs annyi jó öreg Indys beszólás, ló helyett autóval robog főhősünk és az ostorát sem használja már annyit.

Amit nagyon eltaláltak a filmben az a Shia LaBeouf által megformált Mutt karaktere. Az összes emlékezetes beszólás, komikus jelenet szinte egytől egyig neki köszönhető. Az ifjú színésznél jobbat nem is tudtak volna választani erre a szerepre. Kate Blanchett hozza a tőle megszokott profizmust, viszont semmi plusszt nem rak az általa megformált Irina Spalko karakterébe. Kicsit az volt az az érzése az embernek, hogy a színésznő pontról pontra követte azokat az utasításokat amit Spielberg adott számára, és még véletlenül sem tért el azoktól. Nagy kár! Marion visszahozása egyfelől jó döntés volt, másfelől viszont rossz. Jó abból a szempontból, hogy Harrison Ford dal való civakodásuk mosolyt csal a nézők arcára, rossz viszont azért, mert teljesen megváltoztatja Indy karakterét, és egy iszonyú nyálas befejezést kerekítettek kettejük köré.

...és elkérkeztem a pillanathoz, hogy a film végéről szóljak pár szót, ami szerintem rettenetesre és harmadik típusú találkozásokba illőre sikeredett. Indiana Jones karaktere mindig híres volt arról, hogy nem hitt el semmi babonát, legendát, igazi szkeptikus férfiú volt. Viszont az alkotás borzasztóan szörnyűséges befejezése teljesen felborítja az első három rész szabályait, miszerint soha nem derül ki semmi konkrét a legendák kapcsán, és karakterünk ugyanaz marad mint előtte volt.

Nekem az fájt a legjobban ebben a felmelegített káposzta-szerű alkotásban, hogy a nézőt teljesen gyengeelméjűnek nézik és azt gondolják, hogy az ő gyomra bármit bevesz, egy ennyire gagyi és nevetséges befejezést is, csak azért, mert a nagy Indiana Jones sorozat folytatásáról van szó.

Leszámítva az elejét és a felháborítóan szörnyűséges végét a filmnek, a közepe egészen nézhető volt. Úgy gondolom, ha egy kicsit nagyobb energiát fektettek volna a forgatókönyvbe, és jobban követték volna a régi Indy filmek stílusát, hangulatát akkor a nézők is sokkal elégedetebbek lennének.

60%

A film

Indiana Jones és a Kristálykoponya Királysága
Bemutató: 2008. május 22.
Játékidő:

Szereplők:
Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Harrison Ford, Ray Winstone, Jim Broadbent, John Hurt, Karen Allen, Igor Jijikine, Andrew Divoff
Rendező: Steven Spielberg
Írók: George Lucas, Jeff Nathanson
Gyártó stúdió: Paramount Pictures
Forgalmazza: UIP-Duna

Nézd meg a film előzetesét!

Nézd meg a film hivatalos oldalát!

Hallgass bele a film zenéjébe! Forrás és Fotó: UIP-Duna
  • Ehhez a cikkhez: Indiana Jones és a Kristálykoponya Királysága jelenleg nincsennek további képek.
  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 5
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

DVD filmekDVD kritikaMozipremierekFilmhírekSzínészek, rendezőkMozifilmek