Filmek - mozi-dvd.hu

Vasember - Kritika

Dátum: 2008. május 26. hétfő, 12:15
Rovat: DVD kritika
Kategória: Akció-vígjáték
A Vasember (Iron Man) film a Marvel Comics Vasember-képregényei alapján, melynek bemutatója világszerte számos országban, >>>
A Vasember

A Vasember (Iron Man) film a Marvel Comics Vasember-képregényei alapján, melynek bemutatója világszerte számos országban, köztük Magyarországon is 2008. április 30-án volt. A Jon Favreau rendezésében készült filmben Tony Starkot (Robert Downey Jr.), a milliárdos üzletembert terroristák ejtik foglyul Afganisztánban. Rakéta összeszerelésére kényszerítik, azonban Stark a rendelkezésre álló eszközökből páncélzatot épít magának a szökéshez. Amerikába visszatérve továbbfejleszti művét, s a technológiára támaszkodó szuperhős, Vasember válik belőle. Gwyneth Paltrow játssza személyi asszisztensét, Pepper Pottst, Terrence Howard látható a vadászgép-pilóta James Rhodes szerepében, a gonosz Obadiah Stane-t pedig Jeff Bridges alakítja.


A film előkészületi fázisban volt 1990-től a Universal Studiosnál, a 20th Century Foxnál és a New Line Cinemánál is, mígnem a Marvel Studios 2006-ban visszavásárolta a jogokat, s első saját finanszírozású projektjükként kezdtek a megvalósításába. Favreau került a rendező székbe, azzal az elképzeléssel, hogy egy a lehetőségekhez mérten realisztikus filmet készítsen; a forgatás helyszínéül Kalifornát választotta, szemben a keleti parttal, hogy eltérjen számos korábbi, New York-i környezetben játszódó szuperhős-filmtől. A felvételek alatt a színészek maguk találhatták ki szövegüket (ami szokatlan egy nagy költségvetésű film esetében), mivel az előkészületek a történetre és az akcióra fókuszáltak. A Stan Winston cége által tervezett páncélzat gumi- és fémváltozatát számítógép alkotta képekkel vegyítették a címszereplő megalkotásához.A Marvel és a forgalmazó Paramount Pictures 50 millió dolláros marketingkampányt terveztek meg a filmhez, amit a Paramount 2007-es filmje, a Transformers sikeres reklámhadjáratának mintájára vittek véghez. A film kritikái kedvezőnek bizonyultak, kiemelten dicsérve Downey játékát. A színészek további két részre szerződtek, amelyekben Favreau Stark alkoholizmusának ábrázolását, Rhodes Gépágyúvá válását és a gonosztevő Mandarin bemutatását tervezi. Downey Vasember szerepében szintén feltűnik 2008 nyarának egy másik Marvel-adaptációjában, A hihetetlen Hulkban.

"Na jó! Egye fene! Én vagyok Vasember"

Be kell vallanom, hogy mikor először meghallottam, hogy John Favreau fogja rendezni a Vasembert elkezdtem aggódni, hogy vajon mi fog ki sülni belőle. Favreau szinte még újoncnak számít a rendezés terén, mivel nagyrész TV filmek epizódjait és kis költségvetésű filmeket rendezett eddig. Mégis azt kell, hogy mondjam a Marvel Comics nagyon jól döntött mikor őt ültette a rendezői székbe. Természetesen nem csak az ő érdeme, hogy az alkotás ennyire jól sikerült, segítségére volt két nagyszerű forgatókönyvíró is akik már az Ember gyermekével bizonyították tehetségüket. Mindemellett a stúdiónak sikerült megnyernie a karakterek megformálására legalkalmasabb színészeket.

Vasember

A Vasember már a legelső képkockától leköti a figyelmünket, és ezt az érdeklődést sikerül egészen a legutolsó képkockáig fent tartania. Hihetetlen lendületességgel pörögnek szemünk előtt az események: az akció jelenetek hihetőek, a poénok a helyükön vannak, a drámai pillanatok pedig a szívünkig hatolnak. Nagyon tetszett a filmben, hogy láthatjuk lépésről lépésre, hogyan alakul át Tony Stark személyisége, és ezzel egyidőben, hogyan születik meg a XI. század szuperhőse Vasember. Végre nem egy üres csak digitális trükökkel telepakolt akciómozit kapunk, hanem egy eleven karakterekkel, ütős párbeszédekkel, érdekes sztorival megfűszerezett alkotást láthatunk.A szereposztás nagyon jól el lett találva, a színészek egytől egyig fantasztikusan formálták meg a rájuk osztott karaktereket. Bár a vasember szerepére Favreau eredetileg egy újoncot akart, azonban végül Robert Downey Jr. mellett döntött. Downey tökéletes választás volt, mivel karaktere olyan mélységet ér el, ami messze túlmutat a képregényszereplőn. A színész tehetségét az is jól mutatja, hogy képes Tony Starkot egy "szerethető seggfejé" teni a szemünkben, de ezzel egyidőben valóságos érzelmi fejlődésen megy keresztül, miután elnyerte szimpátiánkat. Stark pilóta barátját Terrence Howard formálja meg, aki nagyon örült a felkérésnek mivel kiskorában igazi vasember rajongó volt, és már ez első rész forgatása alatt is csak arra tudott gondolni, hogy ő lesz a folytatásban Gépágyú, aki a kevés számú fekete szuperhősők egyike.Stark személyi titkárnőjét Gwyneth Paltrow játssza, akinek ez a szerep egy jutalomjáték volt. Paltrow régen nézett kiennyire jól, mint a vasemberben: a vörös haj, a szeplős arc sokkal élettelibbé teszi, mint bármelyik eddigi filmjében. A vasemberben Pepper figurája csak egy mellékszereplő, viszont a színésznő olyan intenzitással formálja meg a karaktert, hogy mégis nagyon emlékezetes marad. A másik nagy meglepetés volt számomra a vasemberben Jeff Bridges kopaszon, aki hátborzongatóan hitelesen alakítja Obadiah Stane - Stark üzlettársának - szerepét. A kopaszság nem volt követelmény Stane karaterének megformálásásnál, de a színész úgy gondolta, hogy csak akkor tudja hitelesen visszaadni Obadiaht, ha leborotválja haját, és dús szakállat növeszt. A végeredmény lehengerlő lett, melyen még mi nézők is elcsodálkozhatunk.Szerintem a Vasembert mindenki élvezni fogja aki megnézi. Mivel rendben van az eleje, a közepe és a vége is. Egyszóval nem lehet hibát találni benne. Tökéletesen megfelel annak a célnak amiért mi nézők moziba járunk, ez pedig nem más, mint a szórakozás.

Szerencsére nem kell sokáig Marvel adaptációk nélkül maradnunk, mivel még idén nyáron jön a Hihetetlen Hulk és a Sötét Lovag.

100%

A Vasember

Bemutató: 2008. április 30.
Szereplők: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges, Shaun Toub
Rendező: Jon Favreau
Forgatókönyv: Art Marcum, Matt Holloway, Mark Fergus, Hawk Ostby
Operatőr: Matthew Libatique
Zene: Ramin Djawadi
Gyártó: Paramount
Forgalmazza: UIP-Duna
Hossz: 98 perc

Nézd meg a film előzetesét!

Nézd meg a film hivatalos oldalát!

Nézd meg milyen jelölést kapott a film!

Forrás és Fotó: UIP-Duna