Filmek - mozi-dvd.hu

Taxidermia

Dátum: 2008. május 31. szombat, 20:08
Rovat: DVD filmek
Kategória: Magyar film
Három történet. Három kor. Három férfi. Nagyapa, apa, fiú. Egy tisztiszolga, egy élsportoló és egy preparátor mester. >>>
Taxidermia
magyar film 2005
játékfilm

Három történet. Három kor. Három férfi. Nagyapa, apa, fiú. Egy tisztiszolga, egy élsportoló és egy preparátor mester. Az egyik szerelemre vágyik, a másik sikerre, a harmadik halhatatlanságra.
A nagyapa fantáziál; lázas képzeletével fűti be magának fagyos kis kamráját a hideg téli estéken. A megtermékenyítő erejű képzeletnek semmi sem szab határt. Az apa zabál, négy évig volt szekcióelső az Édesiparban. Mártott ostyában egyenesen verhetetlen, 2,98 az egyéni rekordja (csak úgy viszonyításképpen, az Igor Vosztongonov 3,21-gyel lett Európa-bajnok Szófiában). A fiú állatokat töm ki. Másfél kilóval született. Most másfél perce sincs hátra. Valami olyasmire adta a fejét, amire még soha senki.

Kronologikus szerkezetű film Parti Nagy Lajos novellái alapján. Hőse egy család három egymást követő generációja. Sorsuknak alakulása egyfajta szubjektív történelemkönyvként tárja elénk a XX. század második felének legjellemzőbb életérzéseit. A történet mesélője a család legfiatalabb tagja, Lajos. Valójában az ő egyéni, és nem minden torzítás nélküli nézőpontjából ismerhetjük meg elődeinek mindennapjait. Szürreális látomások és történelmi tények elegyednek torz valóságszilánkokká, kificamodott igazságokká, groteszk érzésmozaikokká történetében, létrehozva ezzel egy olyan világot, amely leginkább Garcia Marquez regényeihez hasonlítható, ám jellegzetesen kelet-európai, jellegzetesen magyar.

Díjak:

37. Magyar Filmszemle (2006) Diákzsűri Fődíja (nagyjátékfilm): Pálfi György
37. Magyar Filmszemle (2006) Legjobb női epizódszereplő: Stanczel Adél
37. Magyar Filmszemle (2006) Legjobb férfi epizódszereplő: Czene Csaba

Szereplők:
Trócsányi Gergő, Marc Bischoff, Czene Csaba, Molnár Piroska, Gyuricza István, Máté Gábor, Gyuriska János, Hegedűs D. Géza, Nagy Mari, Növényi Norbert, Stanczel Adél, Kaszás Gergő
Rendező: Pálfi György
Író: Parti Nagy Lajos
Forgatókönyvíró: Pálfi György, Ruttkay Zsófia
Zeneszerző: Amon Tobin, Márkos Albert
Operatőr: Pohárnok Gergely
Forgalmazza: Budapest Film
Korhatár: 16 éven felülieknek
Hossz: 90 perc

DVD Információk:
Hang: DD 5.1
Szinkron: magyar
Feliratok: magyar, angol
Kép: 2.35:1 (16:9)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Mozielőzetes, Audiokommentár
Werkfilm, Kimaradt jelenet(ek)

IMDb

DVD Premier: 2008. április 29.