Filmek - mozi-dvd.hu

Szkafander és pillangó

Dátum: 2008. augusztus 28. csütörtök, 11:18
Rovat: DVD filmek
Kategória: Életrajz
A film Jean-Dominique Bauby világhírű könyvéből készült. Abból az írásból, amit a francia Elle magazin volt főszerkesztője >>>
Szkafander és pillangó
Le Scaphandre et le papillon
francia, amerikai film 2007
életrajzi, dráma

A film Jean-Dominique Bauby világhírű könyvéből készült. Abból az írásból, amit a francia Elle magazin volt főszerkesztője emberfeletti erővel készített el. Bauby 43 éves korában agyvérzést kapott, egész teste lebénult, egyedül a bal szemét volt képes mozgatni. Az ágyhoz kötött férfinek egyetlen kommunikációs lehetősége maradt a világgal: a szeme.

Egy speciális jelrendszert elsajátítva diktálta le érzéseit és gondolatait a test csapdájába szorult lélekről, az érzelmeiről, az emberi fantázia szárnyalásáról.

A nagyvilági életet élő, feleségét és három gyerekét a szeretője kedvéÊrt elhagyó férfi, erősnek és sérthetetlennek hitte magát. Betegsége egyik pillanatról a másikra helyezte egy idegen világba, ahol az ápolókon kívül önmaga lett a leggyakoribb társasága.

Tehetetlensége emberfeletti teljesítményre ösztönözte, könyve a törékeny testbe zárt emberi lélek erejéről szól. A film megrázó és felemelő egyszerre, Bauby szarkasztikus humora, melyet a film alkotói is megőriztek, közel hozza a nézőhöz ezt az érzelmes és nehéz történetet. Julian Schnabel filmjéÊrt 2007-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját.

Díjak:

BAFTA-díj (2008) Legjobb adaptált forgatókönyv: Ronald Harwood
Cannes (2007) Legjobb rendező: Julian Schnabel
Cannes (2007) Legjobb operatőr: Janusz Kaminski
Golden Globe díj (2008) Legjobb rendező: Julian Schnabel

Szereplők:
Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Jean-Pierre Cassel, Max von Sydow, Marina Hands, Isaach De Bankolé, Emma de Caunes
Rendező: Julian Schnabel
Író: Jean-Dominique Bauby
Forgatókönyvíró: Ronald Harwood
Zeneszerző: Paul Cantelon
Operatőr: Janusz Kaminski
Forgalmazza: Budapest Film
Korhatár: 16 éven felülieknek
Hossz: 108 perc

DVD Információk:
Hang: DD 5.1
Szinkronok: magyar, francia
Felirat: magyar
Kép: 1,85:1 (16:9)
DVD Extrák:
Interaktív menük
Jelenetek közvetlen eléréssel
Előzetesek

IMDb

DVD Megjelenés: 2008. augusztus 19.