Mozifilmek
Leány gyöngy fülbevalóval (Girl with a Pearl Earring)
A tizenhét éves Griet édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen elmenni dolgozni, hogy eltartsa családját.

A film IMDB felhasználók szerinti értékelése

Leány gyöngy fülbevalóval

Girl with a Pearl Earring

angol, luxemburgi film (2003)
életrajz, romantikus, dráma
12 éven aluliak számára nem ajánlott!
Delft, Hollandia, 1665. A tizenhét éves Griet édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen elmenni dolgozni, hogy eltartsa családját. Cseléd lesz Johannes Vermeer családjánál, és lassan felkelti a festőművész érdeklődését. Bár neveltetésük és társadalmi helyzetük gyökeresen más, a mester észreveszi Griet ösztönös tehetségét, és fokozatosan beavatja őt művészetének titokzatos világába.

Vermeer a tökélynél soha nem adja alább, ezért előfordul, hogy hónapokig készül egy-egy festménye. Nehéz természetű anyósa, Maria Thins nehezen tudja fenntartani a család fényűző életszínvonalát, hiszen a lassan készülő művek nem hoznak elegendő pénzt. Amikor Maria észreveszi, hogy Griet lett Vermeer múzsája, veszedelmes döntést hoz: nem gátolja a kapcsolat kibontakozását.
Griet helyzete nem irigylésre méltó: egy zűrzavaros katolikus családban szolgál, amelyet Vermeer szeszélyes felesége, Catharina vezet, az évek során egyre nő a gyerekszaporulat, és egyre nagyobb a veszélye, hogy a mester és a kis cseléd kapcsolata lelepleződik. A bajt tetézi, hogy a tizenkét éves, gonosz kis Cornelia többet ért a dolgokból, mint amennyit kellene, féltékennyé válik, és elhatározza, hogy közbelép.

A védtelen Griet azonban mások figyelmét is felhívja magára. Élénken érdeklődik iránta Pieter, a helyi hentes fia, valamint Van Ruijven, Vermeer dúsgazdag patrónusa is, akit erősen frusztrál, hogy nem tudja pénzért megvenni a festő feletti hatalmat. Ráadásul miközben Griet teljesen Vermeer bűvkörébe kerül, nem lehet biztos abban, hogy a mester ugyanígy érez iránta.
Van Ruijven megérzi, milyen kapcsolat fűzi össze a mestert és a kis cselédet, ezért kajánul új képet rendel: Vermeer fessen önálló portrét Grietről. Így születik meg a világ egyik legszebb festménye – de milyen áron?
Scarlett Johansson és Colin Firth - Leány gyöngy fülbevalóval
Leány gyöngy fülbevalóval magyar poszter
Szereplők: Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy, Essie Davis, Joanna Scanlan, Alakina Mann, Chris McHallem, Gabrielle Reidy, Rollo Weeks, Anna Popplewell, Melanie Meyfroid, Nathan Nepper
Rendező: Peter Webber
Író: Tracy Chevalier
Forgatókönyv: Olivia Hetreed
Operatőr: Eduardo Serra
Vágó: Kate Evans
Zene: Alexandre Desplat
Producer: Andy Paterson, Anand Tucker
Stúdió: Archer Street Productions, Delux Productions, Pathé Pictures International
Forgalmazó: UIP Duna Film
Hossz: 100 perc
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Linkek: IMDb Hivatalos honlap

Mozipremier: 2004. június 24.

Leány gyöngy fülbevalóval (Girl with a Pearl Earring) hivatalos filmelőzetes

Hasonló filmek

Képek

  • Filmes cikk értékelése:Szavazat: 7 Átlagolt érték: 3.71
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Kapcsolódó rovatok

Heti mozipremierekMozifilmekMozipremierek