Filmek - mozi-dvd.hu

Bibliotheque Pascal

Dátum: 2010. február 16. kedd, 14:13
Rovat: Mozifilmek
Kategória: Dráma
Mona Paparu magyar nemzetiségű román állampolgár. A Fekete-tenger partján megismerkedik egy szökött fegyenccel, aki túszként >>>
Bibliotheque Pascal
magyar, német film 2009
dráma

Mona Paparu magyar nemzetiségű román állampolgár. A Fekete-tenger partján megismerkedik egy szökött fegyenccel, aki túszként fogva tartja. Viorel műveletlen, ostoba fickó, de gazdag képzelete és egyszerű érzelmei hatással vannak a lányra. Az éjszakát együtt töltik, de a rendőrség másnap kioltja a menekülni próbáló Viorel életét. Mona és Viorel kapcsolatának gyümölcse egy leánygyermek, akit Mona Vioricának keresztel.

Mona egyedül neveli hároméves kislányát, és vásári bábelőadásokkal tartja el magát. Az egyik előadáson találkozik édesapjával, Gigi Paparuval, akit évek óta nem látott. Paparu megkéri Monát, hogy kísérje el őt Németországba, ahová egy műtétre kell utaznia. Mona ráĂĽll, Vioricát pedig távoli rokonára, Rodica jósnőre bízza.


Amikor megérkeznek egy németországi állomásra, kiderül, hogy Paparu valójában prostituáltakkal kereskedik, és hogy lerója tartozását két veszélyes emberkereskedőnek, otthagyja nekik Monát, aki végül Angliába kerül egy bizonyos Pascalhoz, a Bibliotheque Pascal nevű irodalmi kávéháznak álcázott bordélyház tulajdonosához.

Eközben a gyámhatóság elveszi a nagynénitől a kislányt. Amikor Mona végül visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film Mona Paparu beszámolója: utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának története.

Díjak és jelölések:
41. Magyar Filmszemle (2010) - Gene Moskowitz-díj: Hajdu Szabolcs
41. Magyar Filmszemle (2010) - Operatőri díj: Nagy András
41. Magyar Filmszemle (2010) - Zöld Holló-díj: Hajdu Szabolcs
41. Magyar Filmszemle (2010) - Arany Orsó-díj: Hajdu Szabolcs


Szereplők:
Török-Illyés Orsolya, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Hajdu Lujza, Ion Sapdaru
Rendező: Hajdu Szabolcs
Forgatókönyv: Hajdu Szabolcs
Operatőr: Nagy András
Vágó: Politzer Péter
Zene: Bumt Friedmann, Atom, Flanger
Gyártó: Filmpartners, Katapult Film
Forgalmazza: Szuez Film Kft.
Hossz: 111 perc

IMDb

Ősbemutató: 41. Magyar Filmszemle
Hazai Mozipremier: 2010. március 18.

Bibliotheque Pascal - Trailer: